Saray müdahalesi ters tepebilir

Erdoğan’ın 4 eski bakanla ilgili son oylama öncesi müdahale ederek ‘aklama’ istemesinin ‘ters tepeceğinden’ kaygı duyuluyor.

Yayınlanma: 23.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Müdahale edilmezse bıçak sırtı

AKP kulislerinde özellikle Erdoğan’ın müdahale etmemesi durumunda parti içinde özellikle 3 döneme takıldıkları için yeniden aday olamayacak vekillerin bazı bakanlar için Yüce Divan yönünde oy vereceklerine kesin gözüyle bakılıyor. Muhalefetin tam kadro katılıp Yüce Divan yönünde oy vermesi için AKP’den 50’nin üzerinde aynı yönde oya ihtiyacı bulunuyor. Bu düzeyde bir oy çıkıp çıkmayacağı konusunda ise ‘Yüce Divan yönünde oylar mutlaka çıkar ama 50’yi geçip geçmeyeceği kesin değil. Bu nedenle bıçak sırtı olur’ görüşü seslendiriliyor

AKP’de, 17 Aralık’ta istifa etmek zorunda kalan 4 eski bakanla ilgili ocak ayı sonunda TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak asıl Yüce Divan oylamasıyla ilgili “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan müdahale edip aklama isterse ters tepebilir” kaygısı yaşanıyor. AKP’de 3 dönem kuralına takılan 70 isim başta olmak üzere vekillerin büyük çoğunluğunun kanaatleriyle ilgili sessizliklerine dikkat çekiliyor.

AKP’de soruşturma komisyonunun ardından hesaplar asıl nihai kararın verileceği Genel Kurul oylaması üzerine Yüce Divan oylaması için de tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrilmiş durumda. Partide Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun oylama öncesi AKP’li vekillere yönelik bir müdahalede bulunup bulunmayacağı konusunda ciddi bir tartışma bulunmuyor. Ancak Erdoğan’ın izleyeceği tutumun, oylamanın yönünü değiştirebilecek derecede önemli olduğu vurgulanıyor. TBMM Genel Kurulu’nda yolsuzluklar konusunda partinin tutumunu da ortaya koyacak olan oylamaya doğru geri sayım başlarken AKP kulislerinde öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

 

Erdoğan müdahale ederse

AKP’li vekillerin büyük çoğunluğu 4 bakanla ilgili kararın Başbakan Davutoğlu açısından çok önemli olmadığını, ancak doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ilgilendirdiğini düşünüyor. Bu nedenle hem parti yönetimi hem de milletvekilleri, en çok Erdoğan’ın oylama öncesi bir müdahalede bulunup bulunmayacağını merak ediyor. Partide oylamanın kaderini Erdoğan’dan gelecek bir mesajın belirleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

 

‘Aklayın’ derse

AKP’lilere göre Erdoğan’ın oylama öncesi müdahalede bulunması halinde, bunun sonuçları ne istediğine bağlı olarak ortaya çıkacak. Erdoğan’ın müdahale etmesi halinde çok büyük olasılıkla ‘aklama’ isteyeceği konusunda görüş birliği bulunuyor. Erdoğan’dan gelecek bir ‘aklayın’ müdahalesinin milletvekilleri üzerinde olumsuz bir hava yaratacağı, hatta ters teperek bakanların hepsinin ya da aralarından seçilerek bazılarının Yüce Divan’a gönderilmesine neden olabileceği ifade ediliyor. Parti yönetimi de bu kaygıyı paylaşıyor. Erdoğan’dan gelecek 4 ismin tamamının ya da bazılarının Yüce Divan’a gönderilmesi mesajının AKP grubunda rahatlama yaratacağı belirtiliyor. Ancak AKP’liler arasında Erdoğan’dan 17 Aralık’ı ‘yolsuzluk değil darbe’ olarak gördüğü için Yüce Divan’a sevk yönünde bir mesaj beklentisi gerçekçi bulunmuyor.

 

Anlamlı sessizlik

Erdoğan’dan gelecek olası bir ‘aklayın’ mesajının ters tepeceği kaygısına en büyük gerekçe olarak da AKP’li vekillerin büyük bölümünün sessizliği gösteriliyor. AKP grubundaki bu görüntü, “Yolsuzluk komisyonu nedeniyle bir süredir 4 bakanla ilgili bir tartışma yürüyor. Üstelik 17 Aralık’ın yıldönümü nedeniyle bu tartışmalar daha da büyüdü. Ancak parti yöneticisi ve yönetime yakın isimler dışında milletvekillerinin büyük çoğunluğu bu konuda anlamlı bir sessizlik içinde. 4 bakanla ilgili kanaatleri olmasına karşın vekiller bu kanaatlerini ifade etmemeye özen gösteriyor. Bunun nedeni konunun önlerine gelecek olması. Çünkü oylama gizli. Gizli oylama silahını kimse kaybetmek istemiyor” ifadeleriyle anlatılıyor.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler