Amiral Gürdeniz: Atmaca, M. Kemal’e büyük armağan

Mavi Vatan anlayışının fikir babası emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türkiye’nin ilk deniz seyir füzesi Atmaca’nın TCG Kınalıada’dan başarıyla ateşlenmesinin siyasi ve jeopolitik etkilerini Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Yayınlanma: 20.11.2019 - 00:32
Amiral Gürdeniz: Atmaca, M. Kemal’e büyük armağan
Abone Ol google-news

Mavi Vatan anlayışının fikir babası emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türkiye’nin ilk deniz seyir füzesi Atmaca’nın TCG Kınalıada’dan başarıyla ateşlenmesinin siyasi, stratejik ve jeopolitik etkilerini Cumhuriyet’e değerlendirdi. Gürdeniz, bu hamlenin donanma tarihinde önemli bir mihenk taşı olduğunu belirtirken, bu vesileyle Deniz Kuvvetleri’nin tüm dünyaya bir manifesto ilan ettiğini söyledi. 

Atmaca füzesinin ilk başarılı denemesi 3 Kasım 2019 tarihinde Karadeniz’de başarıyla gerçekleşti. Bu gelişmenin stratejik sonuçları ve Türkiye’nin Mavi Vatan doktrinine etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

27 Eylül 2011 tarihinde ilk MİLGEM Ada sınıfı korvet TCG Heybeliada yüzde 70 yerlilik oranı ile donanmaya teslim edildi. O gün donanmamızın ana su üstü silahı olan uzun menzilli gemiye karşı güdümlü mermileri milli değildi. Heybeliada ile firkateynlerimiz, hücumbotlarımı ve denizaltılarımın bir kısmında ABD yapımı Harpoon mermileri yüklüydü. Ancak ateş gücümüz de milli olmalıydı. Ve oldu. 3 Kasım 2019 Pazar sabahı, Türk Donanma Tarihi’nin en önemli dönüm noktalarından birisi yaşandı. Karadeniz’de yapılan test atışında Türk denizci ve mühendislerinin geliştirdiği “Atmaca Gemiye Karşı Milli Güdümlü Mermi”, su üstü hedefini başarıyla imha etti. 

HARPOON BAĞIMLILIĞINDAN KURTULDUK

250 km. menzile sahip, ateşle ve unut tipi bir güdümlü mermi olan Atmaca, 1970’lerden bu yana tüm fırkateyn, hücumbot ve bazı denizaltılarımızda bulunan ana silah, ABD yapımı Harpoon’dan çok daha fazla yeteneğe sahip. Harpoon mermisini ABD’nin karıştırabileceği ve istemediği durumlarda müdahale edebileceği gerçeğini göz önüne alırsak, Atmaca’nın bağımsız hareket yeteneği ile egemenliğimize ne kadar büyük katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Bu bir nevi stratejik özgürlüktür. Artık, Türk deniz gücü, uzun menzilden su üstü hedeflerine angajman yeteneğinde, Harpoon mermilerine olan bağımlılıktan kurtulmuştur. Atmaca’nın başarılması, Anadolu kıyılarının yaklaşık 250 km’si, yani Mavi Vatan içine girerek ya da yaklaşarak,  risk veya tehdit oluşturacak su üstü unsurlarının imha edilmesi, kıyılarımıza yaklaştırılmaması demektir. Atmaca, “Savunma denizden başlar” doktrininin ulusal güce dayanarak başarılması demektir. İlk denemenin Milli Gemi (MİLGEM) Ada sınıfı korvet projesinin 4. gemisi TCG Kınalıada’da icra edilmesi son derece dikkat çekicidir. Dünyaya, dosta düşmana çok büyük bir mesajdır. 21. yüzyılda Türk denizcileşmesinin, Mavi Vatan egemenliğinin büyük bir manifestosudur. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Amerikan Harpoon füzelerini değiştirme ihtiyacını ne zaman hissetti?

Türk Deniz Kuvvetleri her zaman kendi gemisine ve kendi milli silahına sahip olmayı hedeflemiştir. ABD’nin özellikle Ege sorunlarında bir Türk-Yunan çatışmasında bu silahın kullanımını çeşitli metotlar ile engelleyebileceği biliniyordu. Harpoon güdümlü mermilerini değiştirme arzusu özellikle Soğuk Savaş bittikten sonra daha da arttı. Bu konuda  merhum 20. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in vizyoner tutumunun öncü rol oynadığını o günleri yaşamış bir amiral olarak biliyorum. MİLGEM de olduğu gibi Amiral Örnek’in Atmaca’nın geliştirilmesinde büyük katkısı olmuştur. 

Bundan sonraki aşamada öncelikler ne olmalıdır?

Öncelikle bu başarıdan duyduğum gurur ve sevinci tarif edemediğimi belirteyim. Bu bir devrimdir. Mustafa Kemal’e büyük bir armağandır. Projenin ana yüklenicisi Roketsan ve destekleyici firmalar ile Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi’nin (ARMERKOM) mevcut ve geçmişteki mühendislerini yürekten kutluyorum. Türk milletine ve “Mavi Vatan”a çok büyük bir armağan sundular.  Bu aşamadan sonra beklentim denizaltılarımızdan ateşlenecek Atmaca güdümlü mermileri ile milli torpido Akya ve Gezgin (cruise) füzesinin en kısa zamanda aynı başarı ile denenmesi ve donanma envanterimize katılmasıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler