DİSK'ten asgari ücret eylemi

Hükümetin yüzde 3+3 zam öngördüğü asgari ücretin net 1800 TL olmasını isteyen DİSK, Mecidiyeköy'de basın açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 23.12.2014 - 16:19
Abone Ol google-news


DİSK Başkanı Kani Beko'nun da bulunduğu DİSK üyesi yaklaşık 50 kişi, asgari ücreti protesto etti. Mecidiyeköy Meydanı'nda saat 12.30'da toplanan grup, "Asgari ücret 1800 net", "Direnen işçiler kazanacak", "IŞİD'e değil emekçiye bütçe" yazılı pankart ve döviz açtı. Burada, "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atan grup adına DİSK Başkanı Kani Beko bir basın açıklaması yaptı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi hükümetin asgari ücret zammını yüzde 3+3 olarak açıkladığını belirten Beko, açıklanan bu oranla hükümetin, işçilere günlük 1 lira civarında zam uygun gördüğünü söyledi. Hükümetin asgari ücrette ısrar etmesini sosyal cinayet olarak niteleyen Beko, asgari ücretin neden 1800 TL'ye çıkarılması gerektiğiyle ilgili 4 ayrı hesap yaptıklarını açıklayarak şunları söyledi:

"Asgari ücret net olarak en az 1800 TL olmalıdır. Birinci hesabımız şöyle; bu ülkeyi yönetenler hep milli gelirle övünüyorlar. Kişi başına milli gelir aylık 1800 TL'yi aşmıştır. Nerede bu milli gelir. 4 kişilik haneye 1 kişilik milli gelir düşmüyorsa burada büyük bir hırsızlık vardır. İkinci hesabımız şöyle; bu hükümet büyüme rakamlarıyla çok övünüyor. Ekonomi büyürken biz alın teri döküyoruz. Çalışırken biz ölüyoruz, biz sakatlanıyoruz, biz hastalanıyoruz. Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız, bizim ekmeğimiz neden büyümüyor? Bu nedenle asgari ücret 1800 TL olmalıdır. Üçüncü hesabımız; 4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırı 3500-4000 lira civarındadır. Asgari ücrette bu rakam aralığında olmalıdır. Çocuklarımızı yoksulluğa mahkum etmemek için asgari ücret 1800 TL olmalıdır. Dördüncü hesabımız; hükümet itibarda tasarruf olmaz diyerek Cumhurbaşkanlığı bütçesini yaklaşık iki katına çıkardı. Bu ülkede tüm değerleri üretenler biziz. Daha düşük ücret artışı kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin artış oranıyla eşit zam istiyoruz. Yani net 1800 lira asgari ücret istiyoruz." Açıklamanın ardından DİSK üyeleri Mecidiyeköy Meydanı'nda bildiri dağıttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler