Tepki ayarlı ‘veto’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın veto ettiği ‘termik santrallara filtre için süre veren madde’ yasa metninden çıkarılacak.

Yayınlanma: 04.12.2019 - 02:00
Tepki ayarlı ‘veto’
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın sürpriz şekilde veto ettiği “termik santrallara filtre süresini uzatan” madde, yasa metninden çıkarılacak. AKP yönetiminde dün sabah saatlerinde “2.5 yıllık süre çok uzun. Süre 6 ay ya da 1 yıla düşürülebilir” değerlendirmeleri yapılıyordu. Ancak Erdoğan’ın dün yaptığı “süre uzatımını kabul etmem mümkün değil” açıklaması üzerine maddenin tamamen kaldırılmasına karar verildi. Muhalefet partileriyle de görüşen AKP yönetimi, konunun bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, yarın da TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek sürecin tamamlanmasını öngördü. Komisyonda, önergeyle söz konusu 50. madde paketten çıkarılacak.

Erdoğan’ın, maddeyi kamuoyunda oluşan tepkilerin artması ve aleyhe dönmesi üzerine veto etmeye karar verdiği değerlendiriliyor. Bir AKP yöneticisi, düzenlemeyle ilgili yaptırdığı çalışmalar ve kamuoyu değerlendirmeleri sonucunda Erdoğan’ın veto kararı verdiğini, kendisine daha önce maddenin çerçevesinin anlatıldığını söyledi. AKP MYK toplantısında da Erdoğan’ın veto kararını söylemesi üzerine bazı üyelerin, santrallardaki istihdam sorununa dikkat çektiği öğrenildi. “Erdoğan’ın bilgisi yok muydu?” sorusu üzerine bir AKP yöneticisi, “Kuvvetler ayrılığı var” yorumunu yaparken vetoyla birlikte yeni sisteme yönelik ‘kuvvetler ayrılığı yok edildi’ eleştirilerinin de önüne geçilmesi için fırsat yaratıldığı kaydediliyor.

‘YETMEZ, KAPATIN’

Ekoloji Birliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 termik santralların baca filtresi takmasını 2.5 yıl uzatan yasayı veto etmesi ile ilgili yaptığı açıklama “Veto yetmez, kapatılmalıdır” denildi. Açıklamada, termik santralların filtresi olsa da bacalarından zehir yaymaya devam edeceği vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler