Kaz Dağları’nda direnen çevreciler: 2020’de de buradayız

Kaz Dağları’nda madene karşı direnen çevreciler, 2020 yılında da direnişe devam edeceklerini açıkladı.

Yayınlanma: 29.12.2019 - 02:00
Kaz Dağları’nda direnen çevreciler: 2020’de de buradayız
Abone Ol google-news

Kaz Dağları’nda Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından yapılmak istenen altın madeni projesine karşı çıkan çevrecilerin başlattığı “Su ve Vicdan Nöbeti” 158’inci gününe girdi. Yeni yıla çadırda kutlayarak girecek olan çevreciler, “2019’da buradaydık, 2020’de de burada olacağız. Onlar gitmeden, madenciler gitmeyeceğiz” dedi.

Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yapılmak istenen altın madenine karşı tepkiler 26 Temmuz’da “Su ve Vicdan Nöbeti”yle başladı. 195 bin ağacın kesilmesi ve siyanürlü altın arama çalışmalarının da bilim insanları tarafından açıklanması sonrası çevrecilerin katılımı daha da büyüdü. Ailelerinden uzak, suyun olmadığı bölgede kurulan çadırlarda yaşayanlar, 158 gündür maden sahasının yaklaşık bir kilometre yakınında nöbet tutuyor. Her gün alana giderek, ağaç kesimi olup olmadığını takip eden çevreciler, sosyal medyadan da yaşanan gelişmeleri paylaşarak, Türkiye ve dünyanın bilgilenmesini sağlıyor. İki kez ağaç kesimi yapıldığını tespit eden ve jandarmaya bildirerek kesimi durduran çevreciler şunları söyledi: 

GİTMİYORUZ

Melis Tantan: 5 aydır Kaz Dağları için mücadele ediyoruz. Firma buradan gidene kadar biz ayrılmayacağız. İşini, evini ve ailesini bırakıp burada nöbet tutan insanlar olarak yeni yılda yine buradayız. Yaptıkları her girişimi takip ediyor, ağaç kesilmesine engel oluyoruz. Yılbaşını burada çadırda direnen arkadaşlarla birlikte geçireceğiz. Biz yılbaşında da 2020’de buradayız, gitmiyoruz.

Besim Karakadılar: Eylül ayından bu tarafa Kaz Dağları için ben, eşim Burcu ve 5 yaşındaki kızım Sanrı ile birlikte Kaz Dağları’nın daha fazla katledilmesine karşı duruyoruz. Firma buradan gidene kadar ve ruhsatın tamamen iptal edileceği güne kadar burada olacağız. Artık 5 metrekarelik çadır bizim evimiz oldu. İmkânlar elverdiği sürece direneceğiz, terk etmeyeceğiz. Çünkü buraları, bizim nefes alacağımız yerler. Direnişimiz devam edecek.

HERKESİ BEKLİYORUZ

Serkan Kabak: Bizler aylarca bir ağacın daha kesilmemesi için çaba gösteriyoruz. Doğa, çevre ve suyumuzu korumak için gece gündüz buradayız. Soğuk ve yağmur bizi etkilemiyor. Hiçbir zaman pes etmeyeceğiz, mücadele edeceğiz. Daha önce olduğu gibi yeni yılda da çevreci yurttaşları yanımızda görmek istiyoruz. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler