Müdahale hak ihlali

Anayasa Mahkemesi (AYM), Soma’da 301 işçinin öldüğü maden faciasını Ankara’da protesto etmek isteyen gruba polisin biber gazıyla yaptığı müdahaleyi hak ihlali saydı.

Yayınlanma: 17.01.2020 - 02:00
Müdahale hak ihlali
Abone Ol google-news

Mahkeme, iki başvurucuya 20’şer bin TL manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı. 14 Mayıs 2014’te polisin biber gazına maruz kalan Betül Öztürk Gülhan ve Sıla Koç yaralandı. Polisler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık görüntülere ulaşılamadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Gülhan ve Koç, AYM’ye başvurdu. 

AYM, polisin gösteriye yaptığı müdahale nedeniyle başvurucuların toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca soruşturmada takipsizlik verilmesiyle de insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine hükmetti. Her iki başvurucuya 20’şer bin TL tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. 

Kararın gerekçesinde, “Toplantı ve gösterilere yapılan müdahaleler, kamu otoritesinin baskı kurma aracına dönüşerek temel hak ve özgürlükleri zedeleyici bir karakter sergilememelidir” denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler