Kadını eve hapsediyorlar

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’a sorduğu sorulara verilen yazılı yanıta tepki gösteren CHP’li Yüceer, “Hükümet kadını toplumsal yaşamın dışına itiyor” dedi.

Yayınlanma: 24.01.2020 - 02:00
Kadını eve hapsediyorlar
Abone Ol google-news

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CHP’den gelen kadına yönelik mücadelede sessiz kaldığı eleştirilerine yanıt verirken “annelik rolünü güçlendirecek politikalar” yürüttüklerini de belirtti. Selçuk, aralarında Diyanet’in de bulunduğu kurumlarla yapılan çalışmaları örnek gösterdi. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer yanıta tepki gösterdi.   

Bakan Selçuk, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in bütçe görüşmeleri sırasında yönelttiği sorulara yazılı yanıt verdi. Yüceer, bakanlık bütçesinin görüşmeleri sırasında kadına yönelik şiddeti gündeme getirmiş, bakanın neden sessiz kaldığını sormuştu. Bakan Selçuk yanıtında yaptıkları çalışmaları anlatırken, “Mercan Seferberliği”ni başlattıklarını bildirdi. Selçuk, bu çalışma ile kadına yönelik şiddetle mücadele etmekle beraber, kadınların kendi hikayelerini yazabilmeleri için fırsatlar sunmayı, annelik rolünü güçlendirecek politikalar geliştirmeyi, karar alma mekanizmalarında ve girişimcilikte daha etkin yer almalarını sağlamayı, eğitim ve sağlık alanlarında daha çok kadına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Kadına yönelik şiddetle mücadelede politikaların belirlenmesi ve etkin uygulamaların sağlanması amacıyla üç eylem planı hazırlandığını belirten Selçuk, “3. Ulusal Eylem Planımız kapsamında, bakanlığımız ile Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde hazırlanan ve 2020/2021 yıllarını kapsayan 75 maddelik ‘kadına yönelik şiddetle mücadele koordinasyon planı’ ile çalışmalarımızı daha etkin sunmak hedeflenmektedir” dedi. Selçuk, kadına yönelik şidddetin önlenmesinde her aşamada risk değerlendirmesi yapılması ve yüksek risk ihtimali tespit edilen mağdurların özel önlemlerle korunmasına yönelik elektronik takip sistemi uygulanması, kadın destek sistemi gibi uygulamaların yaşama geçirilerek güçlendirildiğini dile getirdi. 

YÜCEER’DEN TEPKİ

Bakanın yanıtını değerlendiren Candan Yüceer, “Sorunun temelinde yatan toplumsal algıyı besleyerek kadına yönelik şiddetle mücadele edilmez. Bu tam tersi sonuçlar yaratır. Kadını sadece evin içinde, ‘çocukların bakımıyla ilgilenen kişi’ olarak gören anlayış değişmeden, kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddet son bulmayacak” dedi. İktidarın kadına yönelik şiddetle ilgili görevlerini “ailenin güçlendirilmesi”, “annelerin desteklenmesi” gibi kavramlarla sulandırdığına dikkat çeken Yüceer, şöyle devam etti: 

“Aileyi güçlendirecekseniz, asgari ücreti insanca yaşanacak bir seviyeye çekersiniz. Anneyi destekleyecekseniz çocukların bakımına ilişkin kadınların üstündeki yükü azaltırsınız. Yeterli sayıda ve nitelikli gündüz bakımevleri, kreşler açarsınız. Yoksul ve dar gelirli ailelerin bebekleri için bez, çocukları için temel besin maddelerinin teminini garanti altına alırsınız. Annelerin iş ve gelir sahibi olmasının önündeki engelleri kaldırırsınız. Bunların hiçbirini yapmayıp ‘aileyi destekliyoruz’, ‘anneleri güçlendiriyoruz’ diye söylediklerinizin hiçbirinin anlamı yoktur. Zaten niyet de bu değildir. Bu iktidar kadını eve hapsetmeyi, toplumsal yaşamın dışına itmeyi, gördüğü şiddet karşısında kadını çaresiz bırakmayı kendine düstur edinmiştir. Bakanın açıklamaları da bunun bir yansımasından başka bir şey değildir.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler