Tekstil sanayicisinden itiraf: 'İki çalışandan biri kayıt dışı'

TTSİS Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Topbaş,"Kârlar geriye gitti. 2020’de hedeflerin tutması için belirsizlikler bitmeli" dedi.

Yayınlanma: 27.01.2020 - 02:00
Tekstil sanayicisinden itiraf: 'İki çalışandan biri kayıt dışı'
Abone Ol google-news

Tekstil ihracatında dünyada 5. sırada yer alan Türkiye’de sektördeki yaklaşık 2 milyon çalışandan 1 milyonunun kayıt dışı olduğu tahmin ediliyor. Özellikle hazır giyimde kayıt dışılık çok yaygın. Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Topbaş, 2020’de hedefleri tutturabilmek için önlerini görmeleri gerektiğini belirterek “Önümüzü göremiyoruz ki hedefi tutturabilelim. Memlekette huzur istiyoruz” dedi. Topbaş, kur konusunda ise “Enflasyon mu onu, o mu enflasyonu tetikliyor çözemedik. Kârlarda da geriye gidiş var. 15-20 sene öncesinin kârları yok. Yüzde 10, yüzde 15 kârlar hiçbir yerde kalmadı. Borçla yaşıyoruz. Herkes borçlu yaşıyor şu anda” diye konuştu. 

TEŞVİK İSTİYORUZ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Basın Sohbetleri’nin üçüncüsü üye işveren sendikası TTSİS Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Topbaş, 2. Başkan Nevzat Seyok ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile yapıldı. Toplantıda konuşan Topbaş, halkın gelirinin artırılması gerektiğini ifade ederek, zengin fakir arasındaki uçurumun çok fazla olduğuna dikkat çekti. Topbaş, Suriye, Libya, terör örgütü PKK konularının çözülmesi halinde hedefleri tutturmak konusunda da önlerinin açılacağını söyledi. Topbaş, taleplerini ise “Teşvik istiyoruz. İthalatta ek vergi istiyoruz. Korumacılık talep ediyoruz” şeklinde sıraladı. 

2 ÇALIŞANDAN 1’İ GÜVENCESİZ

Toplantıda yapılan sunuma göre tekstil ihracında ilk sırada 266 milyar dolar ile Çin geliyor. Türkiye 28 milyar dolar ile beşinci sırada. Tekstil ve hazır giyim sanayisinin toplam cirosu 90 milyar dolar. Toplam ihracat 27.8 milyar dolar, ithalat ise 10.5 milyar dolar. 52 binden fazla şirket bulunuyor. 960 binin üzerinde çalışan bulunuyor. Bu çalışanların 403 bini kadın. 960 bin çalışanın sadece yüzde 7’si sendikalı. Sunum sırasında yapılan değerlendirmeye göre ise sektördeki toplam çalışan sayısı 2 milyonu buluyor. Ancak bunun yaklaşık 1 milyonunun kayıt dışı istihdam olduğu tahmin ediliyor. Sektörde en fazla kayıt dışılık hazır giyimde.

Sorular üzerine sektördeki kayıt dışılık konusunda resmi anlamda rakam bulunmadığı, spekülatif rakamlar dile getirildiği ifade edildi. Sektörde kayıt dışılığın çok fazla olduğunu kabul eden TTSİS yönetimi, bunu her fırsatta dile getirdiklerini, kayıt dışılığın kendileri için de haksız rekabet yarattığına dikkat çekti. TTSİS yönetimi asgari ücretteki artışın da kayıt dışılığı artırdığını savunuyor.

TTSİS Yönetim Kurulu Başkanı Topbaş, 2019 yılının durgun geçtiğini, 2020’nin daha iyi olmasını beklediklerini söyledi. Geçen yıl faizlerin yüksek olduğunu, bankaların kredi vermediklerini, zor günler yaşandığını anlatan Topbaş, şimdi faizler düşünce bankalarda da hareketlenme başladığını belirtti. Herkesin dövizle borçlanmaktan korktuğunu, diğer taraftan mevduat faizlerinin de düştüğüne işaret eden Topbaş, tasarruf sahiplerinin parayı nerede değerlendireceklerini bilemediklerine işaret etti.

Bazı iş insanlarının fabrikalarını güneydoğuya taşıma kararı konusunda da Topbaş, “Taşıyanlar taşıdı ama çok zorlanıyorlar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler