İkinci kez beraat istemi

Yargıtay Başsavcılığı, Akın Atalay, Orhan Erinç, Hikmet Çetinkaya, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Bülent Utku, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Karasinir, Güray Öz ve Mustafa Kemal Güngör’ün beraatleri istendi. Ahmet Şık’ın suç vasfının değiştirilmesi istendi.

Yayınlanma: 03.02.2020 - 23:06
İkinci kez beraat istemi
Abone Ol google-news

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin eski yazar ve yöneticilerimizin yargılandığı Cumhuriyet davasında verdiği “beraat” kararına direnerek, ikinci kez “mahkûmiyete imza atan yerel mahkemenin” kararının bozulmasını istedi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, kendi kararında ısrar ederse, dosya son karar için Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidecek. Kurul’un vereceği karar kesin olacak. 

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, gazetemiz eski yazar ve yöneticilerinin yargılandığı Cumhuriyet davasında, 2018 Nisanda, kararını açıklayarak 13 kişiye “örgüte yardım” suçundan 2 yıl 6 aydan 8 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası verdi. Cezası 5 yılın altında olanların mahkûmiyeti istinafta kesinleşirken, diğer sanıkların dosyası Yargıtay’a taşındı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 Temmuz 2019 tarihli ilk tebliğnamesinde, cezaların bozulması ve beraatlarına karar verilmesini talep etti. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, aralarında Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel ve Hikmet Çetinkaya’nın bulunduğu 12 kişinin beraat ettirilmesi gerektiğini belirterek verilen hükümleri bozdu. Karar, cezası 5 yılın altında olanlara da uygulandı ve cezaevindeki 5 eski yazar ve yöneticimiz tahliye edildi.  

Yargıtay’ın bozma kararının ardından duruşma açarak dosyayı görüşen İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Kasım 2019 tarihli kararıyla bozma kararına direndi ve mahkûmiyet kararında ısrar etti. Mahkeme, sadece Kadri Gürsel’in beraatına hükmetti. Dosya yeniden temyiz edildi. Yargıtay Başsavcılığı bunun üzerine ikinci kez tebliğname hazırladı. Tebliğnamede, Akın Atalay’a verilen 8 yıl 1 ay 15 gün, Orhan Erinç’e verilen 6 yıl 3 ay, Hikmet Çetinkaya’ya verilen 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu’ya verilen 7 yıl 6 ay, Aydın Engin’e verilen 7 yıl 6 ay hapis cezalarının bozulması ve beraatlerına karar verilmesi talep edildi. Tebliğnamede; Bülent Utku’ya verilen 4 yıl 6 ay ile Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Karasinir, Güray Öz ve Mustafa Kemal Güngör’e verilen 3 yıl 9 ay hapis cezalarının da bozulması ve beraatları istendi. 

ŞIK’A CEZA İSTENDİ

Başsavcılık, HDP milletvekili Ahmet Şık’a verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının da bozulmasını talep etti. Ancak Şık’ın “örgüte yardım” suçundan değil, “terör örgütünü öven açıklamaları basma ve yayma”,  “terör örgütünü propagandası yapma” ile “devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama” suçlarından cezalandırılması istendi. Başsavcılığın davaya ilişkin tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler