Çocuklar kimsesiz

Gidecek yeri olmayanların yurtlarda değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen YURTAYDER Başkan Yardımcısı, Aile Bakanlığı’nın bu öneriye şiddetle karşı çıktığını, “Onu aklınızdan silin” dendiğini söyledi. “Yurt çocuğunu en iyi yurtta büyüyen anlar” diyen Mahmut Bursa, “Birkaç yerde pilot uygulama başlatsınlar. Eğer diğer yurtlardan daha iyi olmazlarsa iptal etsinler” diye konuştu.

Yayınlanma: 27.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu “Kimsesizlerin kimsesiyiz” diyerek önceki gün yetiştirme yurdunda büyüyen 2 bin genci düzenlenen törenle kamu kurumlarına atadı. Bugün 30 yaşına ulaşan yetiştirme yurtlu yetişkinlerden hâlâ atama bekleyenlerin yanı sıra reşit olmasına birkaç ay kala “adapte olamadı”, “kaçtı”, “haylaz”, “solcu”, “sağcı” gibi gerekçelerle haksız yere yurttan atılarak mağdur olan 15 bin kişi olduğu ortaya çıktı.

 

‘Bavulla ortada kalıyorlar’

Davutoğlu söz verdi ancak yetiştirme yurtlarındaki gerek mevcut sorunlar, gerek önceden yaşanan mağduriyetler sürüyor. YURTAYDER Başkan Yardımcısı Mahmut Bursa, devletin 18’e kadar baktığını sonra eline bavul verip “Nereye gidersen git” dediğini söyledi. Kendisinin de bir kuruma yerleşmek
için 7 yıl beklediğini dile getiren Bursa “Kuradan 18’inde çıkan da var 30’unda çıkan da. Gidecek yerleri yok. Pavyonda çalışan, uyuşturucu satan, kullanan birçok insan var. Sokakta yaşarken işe de giremiyorlar. Yurt çocuklarına kimse iş vermek istemiyor. Bu yüzden de yasadışı işlere karışıyorlar. Sabıka aldığınız zaman zaten kamu olasılığı da ortadan kalkıyor. Bu çocuklar için 1 saniye bile çok önemli” diye konuştu.

 

‘Kaçan çocuk aranmıyor’

Yurtlarda, kaçma olaylarının sıklığından söz eden Bursa “Önce psikolojik baskı uygulanıyor, hakaret ediyorlar, hırsızlık iftirası dahi atıyorlar. Çocuk artık baskılara dayanamayıp yurda bir daha gelmiyor”
dedi. “Kaçan çocuğun arkası aranmıyor” diyen Bursa, yetkililerin derneğe “Siz bulun” dediklerini kaydetti.

 

‘Bu insanlar çaresiz’

Yıllarca yurtlarda kalan çocukların, “haylaz”, “kaçtı”, “sağcı”, “solcu” gibi çeşitli bahanelerle koruma kararlarının kaldırıldığını söyleyen ve Aile Bakanlığı’yla kasım ayında yapılan toplantıda, rakamın toplam 15 bin olduğunu öğrendiklerini belirten Bursa “Bakanlık, toplantıda bu kadar insan için Maliye Bakanlığı’ndan izin alamayacaklarını söyledi” diye konuştu. Bunların içinde yıllarca yurtta kalıp reşit olmasına birkaç ay kala atılanların olduğuna dikkat çeken Bursa “Devlet kendi 15 bin çocuğuna mı bakamıyor” diye isyan etti. Koruma kararı kalkanlar arasında fuhuş içinde olanların olduğunu vurgulayan Bursa “Bugün kurtarsak fuhuş yapmayacaklar” diye konuştu. Bursa şunları söyledi: “Bulmak isteseler hepsini bulurlar ama istemiyorlar. Bu insanlar çaresiz. Kimi tehditle, kimi baskıyla bu işi yapıyor. Yüzde 10’u intihar ediyor, yüzde 20’si suça sürükleniyor, yüzde 15’i de fuhuş yapıyor.”

 

‘Hizmetli yetiştirmek için mi?’

Yurttan sonra kamuya yerleştirilenlerin çoğunun “hizmetli” kadrosunda olduğunu söyleyen Bursa “Yurtlar kurumlara hizmetli mi yetiştiriyor” diye sordu. Hizmetli olarak çalışanlardan atılanların çokluğuna dikkat çeken Bursa, “O çocuk yıllarca yurtta ezilmiş, dayak yemiş. Çalırken, ‘Gel lan şurayı temizle’ denince karşılık veriyor, tutanak tutuluyor, yurtlu olduğu için hemen işten atılıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler