Füze ihalesinde kritik toplantı

Başbakan Davutoğlu’nun 7 Ocak’ta ilk kez başkanlık edeceği Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ana gündemi Çin ile sözleşme görüşmeleri süren 4 milyar dolarlık füze ihalesi olacak. İhalenin Çin’den alınarak Fransa’ya verileceği konuşuluyor.

Yayınlanma: 04.01.2015 - 22:44
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk kez başkanlık edeceği Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısı, 7 Ocak’ta gerçekleştirilecek. Daha önce 15 Aralık’ta yapılması planlanan ancak
Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir’in Fransa temasları nedeniyle ertelenen toplantının ana gündem maddesi, Çin ile sözleşme görüşmeleri süren 4 milyar dolarlık füze ihalesi olacak. Toplantıda, ihalelerin Çin’den alınarak Fransa’ya verileceği konuşuluyor. Davutoğlu’nun, ihalenin dış politik değerlendirmesini yaparak karar vereceği ifade ediliyor. ABD ve NATO ihalenin Çin’e verilmesine büyük tepki göstermişti.

Toplantının bir diğer gündem maddesi ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın “acil ihtiyaç” talebi üzerine Güney Kore’den alınacak KT-1 eğitim uçakları olacak. 150 milyon dolarlık bu alımın, Türkiye’nin milli uçak projesi Hürkuş’u olumsuz etkilemesi nedeniyle iptal edilmesi bekleniyor. SSİK’den milli tank projesinin seri üretimine ilişkin ihale kararının da çıkabileceği dile getiriliyor.

Davutoğlu başkanlığındaki SSİK toplantısı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in katılımıyla yapılacak. Toplantıda, 4 milyar dolarlık füze ihalesi ile ilgili sürpriz gelişmeler yaşanması bekleniyor. Çin ile sözleşme görüşmelerine devam eden Türkiye’nin, ihaleye Fransız Eurosam firması ile devam edeceği Ankara kulislerinde sıklıkla dile getirilmeye başlandı. Kulislerdeki iddialara göre bu kararın gerekçesi, “Çin’den istenen teknoloji transferinin sağlanamaması” olacak.

Türkiye’nin uzun menzilde ve alçak/orta/yüksek irtifada hava savunmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje, 26 Eylül 2013’te başlatıldı. ABD’nin Patriot sistemi, Çin’in FD-2000 füzesi ve İtalyan- Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sisteminin yarıştığı ihale kapsamında, Çin Halk Cumhuriyeti’nden CPMIEC kuruluşu ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti. Bu karar, NATO, ABD ve Avrupalı yetkililerce tartışma konusu olmuştu. SSİK talimatı gereği, CPMIEC ile görüşmelerden sonuç alınamaması halinde ikinci sıradaki Eurosam konsorsiyumu ile, onlarla yapılan görüşmelerden de sonuç alınamaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler