Fransa'daki kanlı saldırıya Türkiye'den tepkiler

Fransa'nın ünlü karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan, 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya Türkiye'den de büyük tepki geldi.

Yayınlanma: 07.01.2015 - 17:06
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Paris'teki saldırı hakkında yaptığı açıklamada ""Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıda 12 kişinin öldüğü ve 4 kişinin yaralandığı menfur saldırıyı CHP ailesi olarak büyük bir nefretle kınıyor, bu saldırganların biran önce yakalanması ve cezalandırılmaları hususunda Fransız devleti ve halkının yanında olduğumuzu ifade ediyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Fransa'nın başkenti Paris'te bir derginin merkezine düzenlenen saldırı hakkında konuşan Akdoğan, "Avrupa'da son dönemde özellikle ırkçılık, göçmenlere karşı düşmanlık veya İslam'a karşı farklı din ve kültür mensuplarına karşı zaten bir tavır var. Bir nefret dili gelişiyor. Farklı eylemler var. Bu tür hadiselerin bunlara çana tutmaması gerekir. Biz prensip olarak kimden gelirse kime karşı olursa olsun bütün bu terör eylemlerini kınıyoruz. Buna karşı ortak mücadele verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Terörün tuzağına düşmemek lazım. Bütün bu toplumsal bütünlüğü korumak lazım. Serin kanlılığı kaybetmek toplumsal önyargıları tetikleyecek, ayrışmaları tetikleyecek politikalar izlemek daha fazla terörün amacına hizmet eder. Bu oyuna gelmemek lazım. Bu olayın bir an önce aydınlanması, suçluların yakalanması temennimizdir" ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Biz, bu saldırıyı gerçekleştirenleri, kimlikleri ne olursa olsun, milliyetleri ne olursa olsun, bu saldırıyı ve bu saldırıyı gerçekleştirenleri kayıtsız şartsız, açık bir şekilde lanetliyoruz. Fransa halkına başsağlığı diliyoruz. Son derece profesyonel bir eylem. Bu dergi geçmiş yıllarda da protestoların merkezi haline gelmişti. Böylesine hassas bir yerde, böylesine profesyonel bir eylemin nasıl gerçekleştirildiği üzerinde daha çok düşünmek, daha çok durmak gerekecek. Ama İslam ve Müslümanlar ile bu saldırıyı gerçekleştirenleri ve bu eylemi yan yana getiren her cümle İslamofobyaya hizmet eder, yabancı düşmanlığına hizmet eder. Avrupalıların İslam dünyasına dönük olumsuz bir algıya sahip olmalarına hizmet eder. Zaten bu saldırıyı gerçekleştirenlerin de amaçlarının bu olduğu görülüyor. Yani buraya giderek böyle bir eyleme imza atmaları, Avrupa çapında ve küresel düzeyde tıpkı 11 Eylül olaylarından sonra olduğu gibi İslam ve Müslümanlarla ilgili olumsuz algıyı ayağa kaldırmak, bu olumsuz algıyı daha da yükseltmek şeklinde bir tavır içerisine girdiklerini gösteriyor. Bu saldırıların İslam ve Müslümanlarla hiçbir ilişkisinin kurulmaması gerekir. Biz bu tip bir saldırıyı alçakça bir cinayet olarak değerlendiriyoruz ve bu alçakça cinayeti kayıtsız ve şartsız bir şekilde lanetliyoruz. Terör karşısında, terörü gerçekleştirenlerin dini, mezhebi ya da milliyeti ne olursa olsun bunları mahkum etmeye ve lanetlemeye devam edeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz, hangi dilden, hangi ırktan, hangi bölgeden gelirse gelsin, sebebi ve amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız ve terörle mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu, dünyanın en büyük eksiklerinden birinin terörle mücadele olduğunu vurgulayarak IŞİD'le mücadelede kapsamlı strateji eksikliğinden dolayı sonuç alınamadığını söyledi ve "Avrupa'yı özellikle tehdit eden, Avrupa'da halkları ve değerleri tehdit eden başka bir unsur ise yıllardır vurgulamaya çalıştığımız, altığı çizdiğimiz, her platformda hatırlatmaya çalıştığımız, Avrupa'da birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve islamofobidir" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı

Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada "Bugün Paris'te “Charlie Hebdoö adlı mizah dergisine karşı gerçekleştirilen ve masum 12 kişinin ölümü ve 20 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Saldırı, günümüzde şiddeti, görüş ve anlayışlarını korumak veya yaymak için bir araç olarak kullanmayı benimsemiş olanların vahşet vasfını bir defa daha göstermiştir" denildi.

Basın Konseyi

BASIN Konseyi, Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne, 20 kişinin de yaralanmasına yol açan silahlı saldırıyı kınadı. Konsey'in açıklamasında şöyle denildi: "Charlie Hebdo Dergisi'ne yapılan saldırıdan büyük üzüntü duyduk, yaşamlarını kaybedenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Öldürme duygusunu tetikleyen hiç bir gerekçe insan yaşamından daha değerli değildir. Basın Konseyi olarak, nereden gelirse gelsin terörü lanetliyor, düşüncelerin özgürce ifade edilebilmesine inanıyoruz. Barışın egemen olacağı bir Dünya için, demokrasinin evrensel ilkelerini sonuna kadar korumakta kararlı olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz."

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne 20 kişinin de yaralanmasına yol açan silahlı saldırıyı kınadı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada şu görüşler yer aldı: “Mizaha, karikatüre tahammülü olmayan terör gruplarının Paris’te Charlie Hebdo Dergisi’ne yaptıkları saldırıyı üzüntüyle öğrendik. Dünyanın hemen her bölgesinde halkın haber alma özgürlüğüne karşı girişilen saldırılarda gazeteciler, karikatüristler, foto muhabirleri ve kameramanlar hedef seçiliyor. Kimi totaliter ülkelerin görmezden geldiği terör grupları çocuk, kadın, erkek demeden pek çok ülkede eylem yapmayı sürdürüyor. Terörle mücadelede ve evrensel barışı sağlamada Birleşmiş Milletler’e ve her ülkeye görev düştüğü kanısındayız. Mizah dergisi Charlie Hebdo dergisi çalışanlarına, yöneticilerine ve Fransız halkına baş sağlığı diliyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak bu tür saldırıların her zaman karşısında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler