Terfiyi kaptılar

HSYK yolsuzluk dosyalarını kapatan savcıları önemli görevlere atadı

Yayınlanma: 16.01.2015 - 02:44
Abone Ol google-news

12 Ekim’deki seçimlerle hükümet lehine şekillenen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), adli ve idari yargıyı kapsayan 888 kişilik kararname hazırlayarak, dikkat çeken terfi ve tasfiyelere imza attı. Kararnameyle özellikle cemaate yakın olarak bilinen isimler Ankara, İstanbul gibi büyük
kentlerden sürüldü. 25 Aralık dosyasını kapatan savcı İsmail Uçar ile polislere yönelik 22 Temmuz operasyonunu gerçekleştiren savcı İrfan Tuna, terfi ettirilerek İstanbul Başsavcı Vekilliği’ne getirildi. Bir dönem Deniz Feneri yolsuzluğu dosyasında örgüt ve dolandırıcılık suçlarına takipsizlik kararı veren başsavcı vekili Harun Kodalak Ankara Başsavcılığı’na, savcı Hakan Pektaş ise başsavcı vekilliğine atandı. İzmir’de Liman yolsuzluğu soruşturmasını yöneten Hüseyin Baş ve Ali Haydar da mevcut görevlerinden bir kez daha sürüldü. KCK soruşturmasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı şüpheli olarak ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, İstanbul’dan Erzurum’a gönderildi.

HSYK 1. Dairesi, adli yargıda 784, idari yargıda ise 104 olmak üzere toplam 888 kişilik kararname yayımladı. Kararname ile özellikle bir dönemin özel yetkili savcıları olan ve cemaate yakın olan yargı üyeleri büyük illerden taşraya sürüldü. Hükümet lehine operasyonlara ve kararlara imza atan savcı ve hâkimler ise ödül gibi görevlere getirildi.

Bu kapsamda Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer’in arasında bulunduğu polislerin tutuklandığı 22 Temmuz operasyonunu yapan savcı İrfan Fidan, terfi ettirilerek İstanbul Başsavcı Vekili oldu. Bilal Erdoğan’ın şüpheli olduğu 25 Aralık soruşturma dosyasını kapatan ve 17-25 Aralık soruşturmalarında görev alan Yakup Saygılı’nın arasında bulunduğu polisleri gözaltına aldıran savcı İsmail Uçar İstanbul Başsavcı Vekilliği’ne terfi ettirildi. Adana’da MİT’e ait TIR’ların durdurulmasına ilişkin askerler hakkında casusluk davası açan Ali Doğan, Küçükçekmece Başsavcısı oldu.

Ankara Başsavcılığı’na Deniz Feneri terfisi

HSYK, Ankara Adliyesi’nde de önemli tasfiye ve terfilere imza attı. Fethi Şimşek’in Yargıtay üyeliğine atanmasının ardından boşalan Ankara Başsavcılığı görevine, Deniz Feneri soruşturmasında
örgüt ve dolandırıcılık suçundan takipsizlik kararı veren başsavcı vekili Harun Kodalak getirildi.

Yine aynı takipsizlik kararını veren savcılardan Hakan Pektaş da terfi alarak Ankara Başsavcı Vekili oldu. Ankara Savcıları Cafer Güven Kara, Mustafa Sağıroğlu, İbrahim Halil Selçuk, Mehmet Odabaşı ve Ali Kuşçuoğlu başsavcıvekilliği görevine getirildi.

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bacanağının da gözaltına alındığı İzmir’deki Liman yolsuzluğu soruşturmasını yürüten dönemin İzmir Başsavcısı Hüseyin Baş ile başsavcı vekili Ali Haydar, bir kez daha sürgün edildi. Hüseyin Baş, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı’ndan Gaziantep Savcılığı’na, Ali Haydar ise Kırşehir Savcılığı’na atandı. Hüseyin Baş, soruşturma sürecinde kendisini arayarak operasyonu durdurmasını isteyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Müsteşarı Kenan İpek hakkında fezleke düzenlemişti.



Balyoz hâkimine sürgün

Bir dönemin tartışmalı soruşturma ve davalarına bakan isimler de kararnameden nasibini aldı. Balyoz davasında mahkûmiyet kararı veren dönemin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlığını yapan Ömer Diken, Bakırköy’den Uşak Hakimliği’ne atandı. Ahmet Şık’ın yazdığı cemaat kitabı hakkında toplanma kararı veren, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında tutuklama kararlarına imza atan Mehmet Karababa Küçükçekmece’den
Mersin Hakimliği’ne getirildi.



HSYK seçimlerinin kaybedenleri de sürüldü

HSYK seçimlerinde cemaat listesinden aday olan İstanbul Anadolu Hâkimi Yeşim Sayıldı, Samsun’a sürülürken, Uşak Başsavcı Vekili olan İlker Çetin ise tenzili rütbe ile Uşak Savcısı oldu. Eski HSYK 1. Daire Başkanı olan ve Bakırköy Savcılığı görevini yapan İbrahim Okur, İstanbul Anadolu Hâkimi oldu. İstanbul Anadolu Başsavcısı Celal Avar, tenzili rütbe aldı ve İstanbul Hâkimliği’ne atandı.

Tokat, Sinop, Kırklareli, Kars, Burdur, Muş, Ağrı, Gümüşhane, Uşak, Manisa, Aksaray, Düzce, Sakarya, Kütahya, Karabük, Aydın, Kırşehir, Yalova’nın başsavcıları da değişti. İlçelerle birlikte toplam 74 yerin başsavcılığına yeni isimler atandı.

Fidan’ı isteyen savcı Erzurum’a

Oslo soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın arasında bulunduğu 5 MİT yöneticisini şüpheli olarak ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, İstanbul’dan Erzurum’a savcı olarak gönderildi. Yine aynı soruşturmanın KCK bölümüne bakan savcı Bilal Bayraktar, İstanbul’dan Gaziantep’e gönderildi. Hrant Dink cinayetine ilişkin yargılamayı yapan mahkemenin başkanı Rüstem Eryılmaz, Şanlıurfa Hakimi oldu. Şike davasını açan Mehmet Berk Bakırköy’den Balıkesir Savcılığı’na, Selam Tevhid dosyasına bakan Adnan Çimen Sivas Savcılığı’na yollandı.

MİT’çiye dava açan Kocaeli’ne

Ankara’da KPSS soruşturmasında yıllarca dosyayı uyutan ve HSYK’nin hakkında mal varlığı soruşturması başlattığı Şadan Sakınan, Konya Başsavcı Vekilliği’nden Trabzon’a düz savcı olarak gitti. Dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı olan ve şu an Kamu Düzeni Güvenliği Müsteşarı olan Muhammed Dervişoğlu hakkında haksız mal varlığı edinmek davası açan Ankara Savcısı Abdullah Bulgen, Kocaeli’ye sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler