Karanlık dağılana kadar

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 8. yılında gazetesinin önünde anıldı. Taksim’den Agos gazetesinin önüne yürüyen on binlerce kişi “Hrant’ı bir çocuk değil, yüz yıllık karanlık öldürdü, devlet öldürdü. Karanlık dağılana kadar buradayız” dediler.

Yayınlanma: 19.01.2015 - 21:25
Abone Ol google-news

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i katledilişinin 8. yılında yurdun pek çok yerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. İstanbul’da on binlerce kişi, Dink’i öldürüldüğü yerde, gazetesinin önünde andı. Taksim’den Osmanbey’deki Agos Gazetesi’nin önüne “1915’ten Hrant’a soykırım sürüyor” ve “Yüzleşin Hrant’la, soykırımla” pankartlarının arkasında yürüyen Hrant’ın arkadaşları “Hrant’ı 1 çocuk değil 100 yıllık karanlık öldürdü, devlet öldürdü. Karanlık dağılana kadar buradayız, bu davanın peşini bırakmayacağız” dediler.

Hrant’ın arkadaşları İstanbul’da “Hrant için, adalet için” sloganıyla saat 13.30’da Taksim Divan Oteli önünde bir araya geldi. Gruplar, buradan Dink’in vurulduğu Osmanbey’deki Agos Gazetesi önüne yürüdü. Taksim ve çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşe Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve aile üyelerinin yanı sıra CHP Genel Başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey, CHP milletvekilleri Umut Oran, Hüseyin Aygün, Süleyman Çelebi, Kadir Gökmen Öğüt, HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Gezi parkı direnişi sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ile çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Onbinler “Buradayız ahparig (Buradayız kardeşim)”, “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz”, “Hrant için adalet için”, “Seni asla unutmayacağız”, “1915’ten Hrant’a soykırım sürüyor” yazılı Türkçe, Ermenice, Kürtçe yazılı döviz ve pankartları taşıdı, “Katil devlet hesap verecek”, “Faşizme inat, kardeşimsiz Hrant”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı.

Elmadağ ve Harbiye Caddesi’nden Şişli Halaskargazi Caddesi’ndeki Agos gazetesinin önüne yürüyen gruplar, Gezi olaylarında hayatlarını kaybedenler ile Batman’da vatani görevini yaparken, terhisine 23 gün kala vurularak hayatını kaybeden Sevag Şahin Balıkçı’nın fotoğraflarını da taşıdı. Yürüyüşe katılan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan “Adalet arıyoruz, hak arıyoruz. Berkin’in ailesi olarak Hrant’ın ailesiyle birlikteyiz” dedi.

Gruplar, Agos gazetesi önüne geldiğinde burada Dink’in saldırıya uğradığı saat olan 15.05’te saygı duruşunda bulunuldu. Dink’in öldürüldüğü yere karanfil bırakıldı, mumlar yakıldı. Rakel Dink de eşinin vurulduğu yere papatyalar bıraktı ve uzun süre gözyaşı döktü. Hrant Dink’in ailesi ve arkadaşları adına konuşmayı yazar Murathan Mungan yaptı. Konuşmanın ardından Rakel Dink, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan ile kalabalığı selamladı.

Anmaya katılanlara silah çekti Hrant Dink için memleketi Malatya’da da anma töreni düzenlendi. Emeksiz Caddesi’nde toplanarak Dink’in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi’ne yürüyüşe yürüyüşe geçen grup Turgut Temelli Caddesi devamında bulunan kavşağa geldiği sırada kimliği öğrenilemeyen bir genç belindeki silahı çıkartarak gruba doğru silah yöneltti. Bunun üzerine yürüyüşü takip eden polisler bu kişiyi gözaltına aldı.

Dink için Ankara, Antep, Mersin, İskenderun, Bodrum ve Silopi’de de anma törenleri düzenlendi.

PEN Türkiye Yönetim Kurulu da, katledilişinin 8. yılında anılan gazeteci Hrant Dink için mesaj yayımladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler