Mehmet Görmez'den Erdoğan'ın sözlerine destek

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Müslüman intihar saldırısı yapamaz intihar edemez sözlerine destek içeren bir konuşma yaptı.

Yayınlanma: 27.01.2015 - 16:22
Abone Ol google-news

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Başta Filistin ve Suriye sorunu olmak üzere Müslüman toplumlardaki iç çekişmeler giderek şiddet ve çatışma eğilimini artırmaktadır. Yaşanan bu süreçte adam öldürmeler, intihar saldırıları, masum insanları kaçırmalar, camileri bombalamalar, kutsal mekânları tahrip etmeler ve milyonları yerlerinden yurtlarından etmeler sadece buradaki insanları etkilemekle kalmıyor, İslam algısını tahrip ediyor ve tüm dünyadaki Müslümanların başlarını öne eğdiriyor" dedi.

İslam Bilginleri Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan İyi Niyet Mektubu, temas grubunun başkanlığını yürüten Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından kamuoyuna sunuldu.
İslam bilginleriyle birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanı Görmez, başkanlığını yürüttüğü Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu’nun çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Görmez, konuşmasının başında İslam dünyasında kardeş kavgasının yükseldiğini, şiddet, tedhiş, katliam, cami bombalamaları gibi, hem İslam’ın hem de insanlığın kabul edemeyeceği büyük acılar yaşandığını bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 'Hz. İbrahim’in ateşini söndürmeye giden karınca misali', İslam bilginlerine, alimlerine, benzer dini müesseselere barış ve itidal çağrısında bulduklarını belirten Başkan Görmez, İslam dünyasından gelen tepkileri 'umut verici' olarak değerlendirdi.

İslam Bilginleri Barış ve İtidal Temas Grubu'nun olarak İslam bilginlerine, dini müesseselerin başkanlarına, devlet adamlarına, 'İyi Niyet Mektubu' sunma kararı aldıklarını bildiren Görmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan 'İyi Niyet Mektubu'nu kamuoyuyla paylaştı.
 
"UZUN SÜREDİR İSLAM DÜNYASI GEREK İÇ VE GEREKSE DIŞ SEBEPLERLE BİR BELİRSİZLİK İÇERİSİNE GİRMİŞTİR"

Görmez şunları söyledi: "İslam dünyası ve Müslümanlar yüzyılımızın en zor şartları altında yaşamakta ve sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Uzun süredir İslam dünyası gerek iç ve gerekse dış sebeplerle bir belirsizlik içerisine girmiştir. Başta Filistin ve Suriye sorunu olmak üzere Müslüman toplumlardaki iç çekişmeler giderek şiddet ve çatışma eğilimini artırmaktadır. Yaşanan bu süreçte adam öldürmeler, intihar saldırıları, masum insanları kaçırmalar, camileri bombalamalar, kutsal mekânları tahrip etmeler ve milyonları yerlerinden yurtlarından etmeler sadece buradaki insanları etkilemekle kalmıyor, İslam algısını tahrip ediyor ve tüm dünyadaki Müslümanların başlarını öne eğdiriyor. Bu durum azınlık olarak yaşadıkları bölgelerde Müslümanları toplumsal dışlanmaya ve ötekileştirilmeye maruz bırakıyor" dedi. 
 
"İSLAMOFOBİ ENDÜSTRİSİ, İSLAM’LA İLGİLİ KORKUYU YÜREKLERE SALMAYA ÇALIŞIYOR"

Görmez, "Müslümanlar bulundukları coğrafyalarda korku, dışlanma ve şiddet tehdidi altında yaşamayla karşı karşıya kalıyorlar.  Bugün bir endüstriye dönüşen İslamofobi, İslam dünyasındaki çatışmaları ve yaşanan manzaraları gösterip Müslümanlar aleyhine acımasız bir propaganda yaparak İslam’la ilgili korkuyu yüreklere salmaya çalışıyor. Gelecekte daha da tahripkâr olacak bu durum karşısında büyük bir sessiz çoğunluğun vicdanı yaralıyor ve yürekler bu acıyı taşıyamaz hale geliyor. Düne kadar her biri selam ve eman yurdu olan İslam şehirleri kaosla, çatışmayla ve ölümlerle anılır duruma geliyor" diye konuştu.
 
"TÜM PEYGAMBERLERİN ORTAK MESAJI, İSLAM’IN EVRENSEL BARIŞ İÇEREN MESAJIDIR"

Görmez, "Tüm peygamberlerin ortak mesajı, İslam’ın evrensel barış içeren mesajıdır: Zulmetmeyeceksin, adam öldürmeyeceksin, yeryüzünde fitne ve fesat çıkarmayacaksın! Herkesin namusunu, canını, nesebini, iffetini, şerefini ve haysiyetini dokunulmaz sayacaksın! İnsanlık tarihi tevhitle şirkin, iyiyle kötünün, hak ile batılın ve adaletle zulmün arasındaki mücadeleyle geçmiştir" dedi.

Görmez, "Bu bağlamda peygamberlerin varisleri olarak içinizden bir grup bulunsun, iyiliği emretsin, kötülükten alıkoysun hükmünce İslam dünyasının her bölgesinden İslam bilginleri İstanbul’da 'Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi' adıyla toplanarak 3 günlük müzakere sonucunda tüm Müslümanlara bir deklarasyonu yayınlamışlardır" dedi.
 
TEMAS GRUBUNUN ÇALIŞMALARI NELER OLACAK ?

Görmez, Temas grubunun çalışmalarını neler olacağını şöyle açıkladı;

-Temas grubu en üst düzeyde bütün ülkeler, kuruluşlar, uluslararası teşkilatlar nezdinde girişimlerde bulunarak çatışmazlık halinin sağlanması ve toplumsal barışın hayata geçirilmesi için çaba gösterecektir.

-İslam dünyasında yaşanan çatışmaların kalıcı etnik ve mezhepsel bir yapıya dönüşmemesi için ilgili tüm kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunacaktır

-Başta İslam ülkeleri olmak üzere, tüm dünyada İslam’ın barış ve çatışmazlık dilinin yaygınlaşması için entelektüel bir çaba ve gayret içinde olacaktır

-Sıcak çatışma alanlarında ve çatışan taraflar nezdinde, sorunların dini hassasiyetler çerçevesinde çözülmesi için çaba sarf edecek ve çatışmazlık ortamını sağlamaya çalışacaktır.

-Uluslararası kurum ve kuruluşlar üzerinde baskı oluşturarak, İslam dünyasında terör, şiddet vb. tutum, yol ve yöntem içerisinde bulunan tüm grupların marjinalize edilmesi için gayret edecektir.

-Mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun, İslam toplumlarına yön veren İslam alimlerinin barış ve itidal çabalarına katkı sağlamalarını temin etmeye çalışacaktır. 

-Barış içinde birlikte yaşama ve iletişime açık olma kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla İslam alimleri arasında irtibat sağlayacak ve bu kültürü ümmetin arasında yayma gayreti içinde olacaktır.
 
BASIN TOPLANTISINA KATILANLAR
Basın toplantısına Irak’tan Dr. Hüseyin Gazi Hüseyin Abdurrahman, Suriye’den Ahmed Muâz el-Hatîb, Tunus’tan Abdülmecid Neccar, Lübnan’dan Dr. Ali el-Hakîm,  Filistin’den Dr. Nevaf Takrurî, Bosna Hersek’ten Hüseyin Efendi Kavazoviç, Suudi Arabistan’tan Prof. Dr. Münir Hamid Abbud el-Beyatî, Katar’dan Dr. Ali Muhyiddin Karadağî ile birlikte Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri ve Diyanet İşleri Başkanlığının üst düzey yetkilileri katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler