Karanlığa geçit yok

Laik ve bilimsel eğitim isteyen on binler Kadıköy Meydanı’nda ‘eğitimdeki gericileşmeye’ isyan etti. Eğitim Sen tarafından 13 Şubat’ta gerçekleştirilecek ‘eğitim boykotuna’ tam destek vereceklerini söyleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Düzgün laik ve bilimsel eğitimden yana olan herkesi boykota çağırdı.

Yayınlanma: 08.02.2015 - 23:04
Abone Ol google-news

Eğitimdeki gericileşmeye karşı binlerce Alevi dün laik, bilimsel ve anadilde eğitim talebiyle Kadıköy’de “Dayanışma ve Birlik” mitingi düzenledi. Ayrımcılığa da ayrıcalığa da karşı olduklarının altını çizen Aleviler, “Çocuklarımızın göz göre göre asimile edilmesine ve AKP’nin karanlık ortamına izin vermeyeceğiz” dedi. Aleviler, Eğitim Sen tarafından 13 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan boykota da destek verdiklerini belirterek laik ve bilimsel eğitimden yana olan herkesi desteğe çağırdı.

Kadıköy'de büyük alevi mitingi FOTO GALERİ

Alevilerin Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlediği “Dayanışma ve Birlik” saygı duruşu ile başladı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sema ekibinin gösterisinin ardından konuşmalara geçildi. Miting tertip komitesi adına ortak basın açıklamasını okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün siyasi iktidarın toplumu tekçi bir zihniyetle dizayn etmek istediğini söyledi. Zorunlu din dersine karşı AİHM kararlarının uygulanmasını istediklerini belirten Düzgün, “Dinde zorlama yoktur diyenler, öğrencilere baskı yapıyor. Zorunlu din dersi bir insan hakkı ihlali, zulüm ve işkencedir. Laik eğitim hangi dinden inançtan olursa olsun herkesin inançlarına yaklaşır. Biz Aleviler ayrımcılık da ayrıcalık da istemiyoruz. İnsanların dili, rengi ne olursa olsun, eşit yurttaşlık hakkı talep ediyoruz. Bunu hep birlikte başaracağız. İmam da âlim de olmayacağız” dedi.

 

Meydanların boş olmadığını AKP’ye gösterdik

ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş de, meydanların boş olmadığını AKP’ye göstermek için toplandıklarına dikkat çekerek “AKP tüm alanları dinselleştirilmeye çalışıyor. Özellikle bunu okullarda artırarak çocuklarımızı asimile etmeye çalışıyor. Biz Aleviler, Diyanet’in kalıdırılmasını, eğitimin laik hale getirilmesini ve Alevilerin eşit yurttaşlık haklarının tanınmasını istiyoruz. AKP karanlığı bizi teslim alamayacak. Yezit’e biat etmemiş Hüseyin gibi, asla ve asla diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. 13 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan boykota da tüm gücümüz ve örgütümüzle destek vereceğiz” diye konuştu.

 

‘Okullar ibadethaneye çevirildi’

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, AKP’nin iktidara geldiği günden beri adım adım eğitimi gericileştirdiğini ve kendi ideolojilerine göre bir arka bahçe yaratmak istediğini vurguladı. Okullarda zorla mescitler açıldığını, yasalarla yönetmeliklerin değiştirildiğini, okulların ibadethaneye çevrildiğini belirten Karaca, “Piyasacı, gericileştirilmiş eğitim değil, kamusal bir eğitim istiyoruz. Bilimsel, laik, anadilde, çağdaş eğitimden bizi geriye götüremeyeceksiz” ifadelerini kullandı. Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, zorunlu din dersinin ne İslamda ne de başka bir dinde olduğunu kaydetti. Lise öğrencileri Can Kaya ve Buket Karakurt da tüm liselileri 13 Şubat’ta yapılacak boykota katılmaya çağırarak “Okullarımızı AKP’ye teslim etmeyeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler