Adalet yerini buldu!

2 TL için 3 çocuk 10 yıl hapse çarptırıldı, ceza 2 yıla indirildi, ardından da ertelendi.

Yayınlanma: 14.02.2015 - 10:30
Abone Ol google-news

Sultangazi Cebeci Parkı'nda 2013'te 12 yaşındaki M.K.Ö.'nün 2 TL ve kol saatini yağmaladıkları gerekçesiyle 13 yaşındaki M.Y., 14 yaşındaki A.T. ve 15 yaşındaki Ö.Ş. mahkeme tarafından 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme çocuklara verdiği cezayı etkin pişmanlık, yaş küçüklüğü ve olumsuzluk içermeyen tutum ve davranış kriterlerini göz önünde bulundurarak önce 2 yıl 1'er ay hapis cezasına kadar indirip ardından da ertelenmesine karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, M.Y., A.T. ve Ö.Ş.'nin mağdur M.K.Ö.'e karşı birlikte hareket edip zor kullanarak, cebindeki 2 TL para ile üzerindeki bir adet kol saatini alıp yağmaladıkları iddia edildi. Üst aramasında kol saati ve 2 TL'nin çocukların üzerinde çıktığının kaydedildiği iddianamede, çocukların nitelikli yağma suçlamasıyla 10 yıldan 15 yıla kadar hapisleri istendi.

“Ceza sorumlulukları var”

İstanbul Adli Tıp Şube Müdürlüğü'nün 16 Eylül 2013 tarihli raporlarında, suç tarihinde 12-15 yaş grubunda bulunan M.Y., Ö.Ş. ve A.T. ile ilgili olarak, suç tarihi itibariyle birden fazla kişi tarafından birlikte yağma suçunun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama, fille ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğinin geliştiği ve gelişmesine engel olacak husus saptanmadığı kaydedildi. Konuya ilişkin Gaziosmanpaşa Adli Tıp Şube Müdürlüğü'nün 4 Nisan 2013 tarihli adli raporunda da her üç çocukla ilgili olarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu yönünden ceza sorumluluklarının bulunduğu belirtildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada ise savcı Erol Demirtaş dosya hakkındaki esas görüşünde çocukların iddianame doğrultusunda cezalandırılmalarını talep etti.

Kaçıp uzaklaşmadılar

Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti de, çocukların eylemlerinin, birlikte hareket ederek, mağdura karşı güç birliği oluşturarak, etrafını çevreleyerek kaçmasını engelleyerek, hafif şekilde darp edip etkisiz kılarak üzerindeki 2 TL ve kol saatini yağmalama suçunu oluşturduğunu belirtti. Kararda, parkın güvenlik görevlisi tarafından yakalandığı belirtilen çocukların olay yerine çağrılan polisler gelene kadar kaçıp uzaklaşmayarak ve 2 TL'yi teslim ederek etkin pişmanlık gösterdikleri kaydedildi. Çocukların adli rapor tespitlerine, sosyal inceleme raporları değerlendirilmesi ve yargılama izlenimlerine göre, suç tarihi itibariyle sabit olan suça karşı ceza sorumluluklarının tam olduğu aktarıldı. Heyet çocukları mahkum ettiği 10'ar yıl hapis cezasını uyguladığı indirimlerle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çevirdi, ardından da cezayı erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler