Kaygı karakolu

‘Şah Fırat’ Operasyonuyla Süleyman Şah Türbesi’nden getirilen emanetler, Birecik’te oluşturulan geçici türbeye yerleştirildi.

Yayınlanma: 24.02.2015 - 02:57
Abone Ol google-news

“Şah Fırat” operasyonuyla geçen cumartesi gecesi boşaltılarak yıkılan Süleyman Şah Türbesi’nden getirilen “emanetler” için Şanlıurfa’nın Birecik ilçesindeki Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Hudut Alayı 7. Hudut Bölük Komutanlığı’na bağlı Eşmeler Hudut Karakolu’nda geçici türbe oluşturuldu. Süleyman Şah ve iki muhafızının sandukası, Suriye’nin Eşme köyündeki yeni türbe inşaatının tamamlanmasının ardından buraya taşınacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri, geçen cumartesi gecesi düzenlediği operasyonla 8 aydır IŞİD kuşatmasında olan Suriye’nin Halep kenti Karakozak köyündeki Süleyman Şah Türbesi’ni boşaltırken, Süleyman Şah ve iki muhafızının sandukasını da Türkiye’ye getirmişti. Türkiye sınırından yaklaşık 200 metre ileride, PYD kontrolündeki Suriye’nin Eşme köyünde oluşturulacak türbenin inşaatı sürerken, Süleyman Şah ve iki muhafızının sandukaları buraya en yakın noktada bulunan Birecik ilçesinin Eşmeler köyünde muhafaza edilmesi kararlaştırıldı. Karakol bahçesindeki diğer binalar ile bağlantısı olmayan bağımsız bir oda geçici türbe olarak seçildi. Odanın dışına da Türk bayrağı altına yazılı “Süleyman Şah Türbesi” tabelası ile Osmanlı tuğrası hazırlanarak asıldı, önünde askerler nöbet tutmaya başladı. Aynı bölgeye yine Suriye’den getirilen Süleyman Şah’ın tarihçesi ile büstü de konuldu.

Askeri konvoyla getirilen sandukalar için hudut komutanlığında tören düzenlendi. Törene Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü ile askerler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından türbe olarak hazırlanan binanın girişindeki direğe Türk Bayrağı çekildi. Ambulanslarla getirilen üç sanduka, askerlerin omzunda taşınarak binanın önündeki katafalka alındı. Her sandukanın başında iki askerin nöbet tuttuğu tören askerlerin yaptığı üç el saygı atışıyla devam etti.

Törende Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık dua etti. Duanın ardından sandukalar, askerler tarafından geçici türbeye taşındı. Burada Kuranıkerim okundu, dualar edildi. Daha sonra askerler tarafından Süleyman Şah Türbesi’nden getirilen toprak, özel muhafazasıyla sandukaların yanına kondu. Törenin ardından iki asker, türbe girişinde saygı nöbeti tutmaya başladı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler