Kılıçdaroğlu: Dersim'de fitili tecavüz ateşledi

CHP lideri Kılıçdaroğlu, gazeteci Erdal Emre’nin kaleme aldığı ‘Öteki Kemal’ kitabında, sonu katliamla biten ‘Dersim İsyanı’nın karakol komutanının bir kadına tecavüzüyle başladığını dile getirdi.

Yayınlanma: 25.02.2015 - 21:22
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaşamının anlatıldığı, radyocu ve gazeteci Erdal Emre’nin Kılıçdaroğlu ile yaptığı söyleşilerden oluşan “Öteki Kemal” kitabı, Destek Yayınları’ndan çıktı. Kitapta, Kılıçdaroğlu’nun “Dersim İsyanı” ile ilgili değerlendirmeleri de yer alıyor. Kılıçdaroğlu, isyanın fitilini, jandarmanın bir kadına tecavüz etmesinin ateşlediğini anlatıyor.

Kılıçdaroğlu, çocukluğunda her akşam bir araya gelindiğinde bir şekilde sohbet konusunun Dersim İsyanı’na geldiğini söylüyor: “Rahmetli babam, jandarmanın kadınlara sarkıntılık yaptığını anlatmıştı. Hatta isimler filan da var. Ben de babama, bunları bir ara yazmasını söylemiştim. Yazıp bana bırakmış ama o notların şimdi nerede olduğunu bilmiyorum. İki eşi olan bir muhtar var, küçük eşi çok güzel. Karakol komutanı, muhtarın bu eşine göz koyuyor. Muhtarı karakola davet ediyorlar. Sonra adamı nezarete atarak, gidip kadına tecavüz ediyorlar. Kadın da ahırda kendini asıyor. Bu olayın ardından da oradaki insanlar bir araya gelip karakolu basıyor, askerleri öldürüyorlar. Ondan sonra Dersim isyan etti diye olay büyüyor. Patlak vermesi bu. Yani jandarmanın baskısı aslında… Çünkü ondan önce Dersimli zaten silahlarının çoğunu Abdullah Alpdoğan zamanında teslim ediyor. Zülfü dedem. Derdi ki: “Abdullah Alpdoğan gelirdi Nazımiye’ye, o kadar çok konuşur ki, dudaklarının iki tarafına beyaz köpük çarpardı. ‘Biz şunu yapacağız, okul açacağız, hayat şartlarınız değişecek…’” Herkes gitti silahlarını teslim etti. Dağ gibi silahları teslim ettiklerini söylerdi”

Kılıçdaroğlu, Dersim katliamının sorumlusunun Atatürk, İsmet İnönü ya da dönemin başbakanı Celal Bayar, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, olup olmadığı yönündeki soruya şu yanıtı veriyor: “O konu biraz karanlık... En azından ben ulaşamadım bu verilere...”

CHP’nin sorumluluğu sorulunca da “O dönemin CHP’sini, bugünkü CHP ile kıyaslamak çok doğru değil. Maurice Duverger, önemli bir Fransız tarihçisidir. O dönemin Cumhuriyet Halk Partisi’ni bir koalisyon olarak belirtir zaten” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler