Takke, Başkanlık kampanyasının parçası mı?

11 yıl önce umre fotoğrafının çekilmesini engelleyen Erdoğan’dan ‘göstere göstere ihramlı Erdoğan’a...

Yayınlanma: 03.03.2015 - 10:11
Abone Ol google-news

Türkiye’de en fazla hacca giden siyasetçi olarak bilinen Necmettin Erbakan’ın öğrencisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın umredeki görüntüleri basında ilk kez bu kadar özgür yayımlanma şansı buldu. Erdoğan, iktidarının ilk yıllarına denk gelen 2004 yılındaki umre ziyaretinde ihram içinde fotoğrafının çekilmesini korumaları aracılığıyla engellemişti.

Takke bu kez fotoğraflara gönüllü girdi

Erdoğan, 2002’de Başbakan olduktan sonra ilk Suudi Arabistan ziyaretinde umre yapmıştı. Ancak aradan geçen 11 yıla karşın bu umre ziyareti, Türkiye’de neredeyse bilinmiyor. Çünkü Erdoğan’ın ziyareti haber olarak yer alsa da görsel olarak basında yayımlanamadı.

Erdoğan, başbakan olarak 19 Ocak 2004 tarihinde Cidde Ekonomik Forumu’na katılmak amacıyla Suudi Arabistan’a gitti. Her zamanki gibi uçağına aldığı ve kendi olanaklarıyla giden gazeteciler de Erdoğan’ı izliyordu. Kral’ın davetlisi de olan Erdoğan, programında bulunmamasına karşın beraberinde dar ekibiyle “gizli” bir umre ziyareti yapmak istedi. Doğal olarak Erdoğan, ihramını giyerek Kabe’nin yolunu tuttu.

O fotoğrafları sildiler

Erdoğan’ın gizlenen umre ziyareti bilgisini alan bazı gazeteciler de Kâbe’deydi. Gazetecilerin amacı, “Başbakan kutsal topraklarda” başlıklı haberle manşet olmaktı. Ve Erdoğan’ı ilk gören gazeteci, yanına fotoğraf makinesi alamadığı için cep telefonuyla fotoğraf çekmeye kalkıştı. Ancak Erdoğan’ın kesin talimatı vardı. İhramlı fotoğrafının basında yayınlanmasını kesin olarak istemiyordu. Korumalar, cep telefonuyla Erdoğan’ı çekmek isteyen gazeteciye anında müdahale etti. Gazetecinin fotoğrafına el koyarak ya da gazetede yayımını engelleyerek, umreyi kararttılar.

Erdoğan, daha sonra artık başbakanlığa, “Sadece iktidar değil muktedir de olduk” diyerek devam ettiği yıllarda da umre ziyaretinde bulundu. Geçen yıl yerel seçim kampanyası sürecinde Suudi Arabistan’a gitti ve burada Hz. Muhammed’in kabrini ziyaret etti. İşte bu ziyaret medyada biraz haber unsurlarıyla yer bulabildi. Erdoğan’ı takkesi kafasında kabir ziyaret ederken gösteren kare, Posta gazetesinde yayınlandı. Çok silik de olsa ihramlı bir fotoğrafı da eşlik etti takkeli Erdoğan’a.

Ve üç gün önce Erdoğan, bu kez resmi bir ziyaret için Suudi Arabistan’a gitti. Erdoğan, yine programında olmamasına karşın ziyaretinin ilk gününde Kâbe’yi ziyaret ederek umre yaptı. Ancak bu kez ziyaret gazetecilerden gizlenmedi, tersine tüm gazeteciler oradaydı. Bu fotoğraflar da dünkü gazetelerde ilk kez bu kadar özgürce ve çarşaf çarşaf yayınlandı.

Kampanyanın parçası

Erdoğan’ın umre fotoğrafı özgürleşirken, hac ziyareti yapıp yapmadığı şu ana kadar bilinmiyor. Umre, hac mevsiminde Kabe’yi ziyaret edemeyenlerin yaptığı bir ibadet şekli. Erdoğan, Kenan Evren ve Turgut Özal’dan sonra kâbede ihramlı fotoğrafları yayımlanan üçüncü cumhurbaşkanı oldu. Ancak siyasi kulislerde Erdoğan’ın umre fotoğrafları, seçime doğru gidilen yeni hedefle bağlantılı ele alınıyor. Ankara’da bu umre için “başkanlık kampanyasının parçası” değerlendirmesi de yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler