Penguen’in kapağına 7 bin TL ceza

Erdoğan’a ‘işaret yaptılar’ ihbarı sonucu açılan davada çizerlere, 14 ay hapis cezası verildi. Hâkim, cezayı önce 11 ay 20 güne ardından 7 bin TL’ye indirdi

Yayınlanma: 24.03.2015 - 22:51
Abone Ol google-news

Kendini AKP sempatizanı diye tanımlayan Cem Safcıer’in Penguen dergisinin karikatüründe “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘top’ işareti yaptılar” ihbarı sonucu Penguen dergisi çizerlerine açılan davada çizerlere Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle 14 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme iyi hal indirimini göz önünde bulundurarak cezayı önce 11 ay 20 güne indirdi, ardından da 7 bin TL adli para cezasına çevirdi. Hâkim, mahkûmiyet kararıyla da yetinmeyerek çizer Bahadır Baruter hakkında bir önceki duruşmada iddianame savcısı Vedat Yiğit ile ilgili “şuuraltı” beyanları nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya çizerler Bahadır Baruter ile Özer Aydoğan’ın avukatı Tora Pekin katıldı. Duruşma sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avu- katı aracılığıyla duruşmaya katılma talebinde bulunduğu ortaya çıktı, mahkeme de bu talebi kabul etti. Böylece daha önce karikatürden şikâyetçi olmayan Erdoğan da davanın tarafı haline geldi. Mahkeme Baruter hakkında davanın ilk duruşmasında iddianameyi düzenleyen savcının şuur altına yönelik beyanları nedeniyle savcılığa suç du- yurusunda bulunmasına hükmetti. Duruşmanın ardından kararı değerlendiren avukat Pekin, iddianamede karikatürle ilgili birden fazla suçlama olduğunu anımsatarak, “Hem el hareketi hem de konuşma balonları içerisindeki ifadeler ayrı ayrı suçlama konusu yapılmıştı” dedi. Pekin, “Kısa kararda hangisinin hangi nedenle ihlal edildiği belli olmadığı için karar üzerinde yorum yapmak mümkün değil. Ancak her halükârda çizimde herhangi bir hakaret olmadığı aşikâr. Bu karikatürde suç unsuru var dersek bundan böyle Türkiye’de Cumhurbaşkanı ile ilgili karikatür yayınlamak mümkün olmaz. Bu nedenle kararı temyiz edeceğiz” diye konuştu.

Penguen 21 Ağustos 2014 tarihli sayısında Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasını konu alan karikatür yayımlamıştı. Cem Safcıer isimli kişi de Başbakanlık İletişim Merkezi’ne ihbarda bulunmuştu. Savcılık çizerler hakkında 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler