Erdoğan'dan İran'a sert sözler: Hem Müslümanım diyeceksin...

Sünni cepheye lojistik destek sunan Erdoğan: IŞİD yerine hükmetmek isteyen İran, Yemen, Suriye, Irak’tan çekilsin.

Yayınlanma: 26.03.2015 - 21:01
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün iki vesileyle Sünni cephenin Yemen saldırısına destek verirken, İran’a adeta diplomatik savaş açtı. Gelecek ay İran’ı ziyaret etmesi planlanan Erdoğan önce France 24’e demecinde, ardından Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile basın toplantısında Türk dış politikasının İran ile dengeli rekabet ilkesini yerle yeksan etti. İran’ı bölgeye hükmetmek istemekle suçlayıp çekilmeye çağıran Erdoğan, “Yemen’e Suudi müdahalesini desteklediğinin ve lojistik, istihbarat konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğunun” altını çizdi.

‘Tahammül sınırını aştı’

Basın toplantısında Yemen operasyonuna İran’ın tavrının sorulması üzerine Erdoğan yaylım ateşine geçti: “Bölgede, Yemen’de gelişmeler, gerçekten tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştır. İran’ın böyle bir açıklama yapması, şu ana kadar Irak, Suriye’deki gelişmelerde de kendisini ne yapmıştır, göstermiştir. İran, bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu bizi de Suudi Arabistan’ı da Körfez ülkelerini de hepsini rahatsız etmeye başlamıştır. Tahammül mümkün değil. İran’ın bunu görmesi lazım.”

“Irak’ta bir yandan IŞİD, diğer yandan İran Devrim Muhafızları ile uğraşılıyor” diye devam eden Cumhurbaşkanı, İranlı Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’ye de “Gönderdikleri elemanları, oralarda özel fotoğraflar çektirmek suretiyle kendilerini lanse ediyorlar” diye çattı.

‘Müslüman diyeceksin’

“Çok daha tehlikelisi, önce DEAŞ (IŞİD) bir yerden çıkıyor, sonra oraya Şia yerleşiyor... Bir taraftan ‘İslam’, ‘Müslüman’ diyeceksin ama öbür taraftan bunları yapmaya devam edeceksin” ifadelerini kullanan Erdoğan “‘Ben Müslümanım’ diyenin Suriye’de 300 bin insanın katiline destek vermesi savunulabilir mi” dedi. Ankara’nın Suriye’de yaktığı ateş yüzünden tüm bölge yangın yerine dönmüşken, Cumhurbaşkanı “İran’ın Yemen’den gücü neyi varsa çekmesi lazım, aynı şekilde Suriye, Irak’tan çekmesi lazım, toprak bütünlüğüne saygı duyması gerek” görüşünü bildirdi. France 24’e de Yemen’den “İran ve diğer terörist grupların çekilmesi gerektiğini” söyleyen Erdoğan, “İran DEAŞ’ı (IŞİD) bölgeden çıkarmak istiyor ama yerini kendisi alma peşinde” dedi.

Kalın: Mezhepçi bakmadık hiç

Dışişleri Bakanlığı, Riyad’ın Yemen operasyonu için Ankara’yı önceden bilgilendirdiğini aktarırken “Husilerle dış destekçilerini” suçladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün katıldığı panelde operasyonun Erdoğan’ın İran ziyaretinde gündeme geleceğini belirtip şöyle dedi: “Türkiye İran’la her zaman sorunları açık ve net olarak konuşuyor. Bu tür gerginlikleri minimize etmeye yönelik sorumluluk herkesin üzerinde. Biz İslam dünyasına hiçbir zaman mezhep eksenli bakmadık”

Obama’ya kritik telefon

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam ABD Başkanı Barack Obama’yı aradı. Beyaz Saray’ın Twitter açıklamasına göre 1 saatte IŞİD’e karşı işbirliği, Irak, Suriye, Yemen ve Ukrayna, İran’la nükleer müzakereler konuşuldu. Cumhurbaşkanlığına göre, “ılımlı” Suriye muhalefetine “eğit-donat”, yabancı savaşçıların sızmasını önlemede işbirliği teatisi yapıldı. Yakın işbirliği içinde çalışmada mutabık kalındı. Obama 2 milyon sığınmacıya destek sebebiyle Türkiye’ye takdirlerini iletti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler