Nazime’nin çığlığını hiç kimse duymadı

16 yaşında evlendirildi, evlendiği gün şiddetle tanıştı. Baba evine sığındı. Yine baskı gördü, dayanamayıp ölümü seçti.

Yayınlanma: 28.03.2015 - 06:26
Abone Ol google-news

Van’ın Çaldıran ilçesinde ailesi tarafından 16 yaşında imam nikâhıyla zorla evlendirilen ve geçen çarşamba günü yaşamına son veren Nazime Salan’ın (18) intiharının altından dram çıktı. Eşinden şiddet gördüğü için baba evine sığınan Salan’ın burada da yaşadığı baskı ve şiddete dayanamayarak intihar ettiği belirtildi. Kadın dernekleri, Salan’ın eşi, ailesi, küçük yaştaki çocuğa yasadışı olarak nikâh kıyan imam, köy muhtarı ve olayda ihmali bulunduğunu belirttikleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aleyhine suç duyurusunda bulunacak.

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Dolaklı köyünde yaşayan ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle çobanlık yapmak üzere 2 yıl önce Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Recep Tayyip Erdoğan köyüne yerleşen Salan ailesi, 2 yıl önce 16 yaşındaki kızları Nazime’yi imam nikâhıyla 16 yaşındaki Adem Adıyamanlı ile evlendirdi. Nazime evliliğinin ilk gününden itibaren eşinden şiddet gördü.

Okuyup öğretmen olmak istiyordu

Yaşadıklarına dayanamayan Nazime 3 ay sonra baba evine döndü. Ancak aile kızlarını ikna ederek eşiyle barıştırdı. Şiddete dayanamayan Nazime, jandarmaya sığındı. Van Kadın Konukevi’ne yerleştirilen Nazime, 6 ay sonra babası Mustafa Salan tarafından kurumdan çıkarıldı. Nazime geçen çarşamba gecesi baba evinde başına dayadığı silahla kısacık yaşamına son verdi. Nazime’nin cenazesi Doğubeyazıt ilçesine bağlı Dolaklı köyünde toprağa verildi.

Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Gülmay Gümüşhan “Çevre baskısı, örf âdetler ve aile şiddetine maruz kalan Nazime için kâbus gibi bir hayat başlamış oldu. Nazime’nin evliliğinin ilk aylarında bileklerini keserek intihara kalkıştığını duydum. Okuyup öğretmen olmak istiyordu. Geçen hafta yapılan açık ortaöğretim sınavına girdi. Biz kadın örgütleri kadın cinayetlerine karşı önlemler konusunda çalışmanın yanı sıra her kadın ölümünde eylemler yaptık, nöbetler tuttuk, sloganlar attık, çığlıklar attık, ama duyulmadı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler