'400 vekil söylemi halkı tahrik ediyor'

HDP’den Mersin birinci için adı geçen Dengir Fırat, partisinin baraj sorununun olmadığı görüşünde.

Yayınlanma: 30.03.2015 - 15:40
Abone Ol google-news

HDP’nin Mersin milletvekili aday listesinin birinci sırası için adı geçen eski AKP’li Mir Dengir Mehmet Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘400 milletvekili verin’ kampanyasının halkı tahrik ettiğini belirterek, “CHP yüzde 25 değil de yüzde 30 alsa, MHP 5 puan, 6 puan daha alsa meclis aritmetiği değişmez. Bunu değiştirecek tek aktör HDP’dir ve HDP’nin barajı aşmasıdır. Halk da bunun farkında” dedi.

HDP’nin birinci sıra milletvekili adaylarını belirlediği haberleri Mersin’de siyaset kulislerini hareketlendirdi. Sızan bilgilere göre Mersin’de ilk sırada eski AKP’li Mir Dengir Mehmet Fırat yer alacak, mevcut milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise İzmir birinci bölgeye kaydırılacak. Ancak Fırat, adaylığının henüz kesinleşmediğini belirterek, “Bunlar tevatür. Ben birinci sırada da olsam, beşinci sırada da olsam bu dönem HDP için çalışacağıma söz verdim” diye konuştu.

HDP’nin Mersin’de 2 milletvekilini rahatlıkla çıkaracağını, üçüncü milletvekilini zorlayacağını iddia eden Fırat, “Ben birde de olsam beşte de olsam bu dönem HDP için çalışacağıma söz verdim. Bunu çeşitli kereler beyan ettim. Bu seçim Türkiye’nin dönüm noktası olacak. Türk tipi başkanlık denen otoriter bir sistem mi yoksa daha demokratik, özgürlüklere saygılı, Avrupa Birliği’ne daha yakın bir sistem mi? Bunun oylaması yapılacak. Burada verilecek oylar sadece bizi değil, gelecek nesilleri de ilgilendirecek. Halk da bunların farkında” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘400 milletvekili verin’ sloganıyla yürüttüğü kampanyayı da değerlendiren Fırat, “HDP’nin barajı geçeceği konusunda tereddüdüm yok. Ben yüzde 15’in neresindeyiz diye bakıyorum. Yüzde 15’in altında mıyız, üstünde miyiz? 400 milletvekili söylemi halkı tahrik ediyor. HDP barajı aşmadığı takdirde yüzde 40’la dahi AKP anayasayı değiştirecek çoğunluğa erişir. Ama barajı aşarsak AKP yüzde 48 de olsa bu sayıyı bulamaz. Bu bakımdan HDP’nin barajı aşması bütün Türkiye halkını ilgilendiriyor. Onun için ben, vekilliği bırakmıştım ama aktif siyasete dönme gereği hissettim. CHP yüzde 25 değil de yüzde 30 alsa, MHP 5 puan, 6 puan daha alsa meclis aritmetiği değişmez. Bunu değiştirecek tek aktör HDP’dir ve HDP’nin barajı aşmasıdır. Halkla temasımda şunu görüyorum ki halkta bunun farkında. HDP’nin barajı aşması durumunda nelerin değişeceğini halk da biliyor” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler