Lice’de 22 yıl sonra yüzleşme zamanı

Lice’de yüzleşme vakti. 1993’te 15 sivilin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili dava zamanaşımına 1 gün kala tekrar açılmıştı. Sanıklar yarın duruşmada yüz yüze gelecek.

Yayınlanma: 30.03.2015 - 22:43
Abone Ol google-news

Bahtiyar Aydın suikastı ve Lice’de 15 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili sanıklar emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Yüzbaşı Tünay Yanardağ hakkında, açılan dava yeniden başlıyor. Sanıklar yarın mahkemenin huzuruna çıkacak. Mahkemede ilk kez davanın sanıkları ile mağdurlar yüzleşecek. Lice katliamının mağdurları yaşadıklarını gazetemize anlattı.

Şarapnel izleri

Yaşanan olaylarda bebeğini kaybeden ve kendisi de yaralanan Mensure Yıldız, Lice’de yaşananları şöyle anlattı: “Olaylar sabah saat 9 sularında başladı. Akşama kadar her taraftan silah sesleri geliyordu. Kobralar tarafından havadan evler taranırken karadan da askerler zırhlı araçlarla rast gele ateş ediyordu. Akşam saatlerinde ise helikopterden atılan roketlerden biri evime isabet etti ve kucağımdaki çocuğum elimden düştü. Evde dört kişiydik, dördümüz de yaralandık. Kolum şarapnellerden dolayı kırılmıştı. Çocuğum ağır yaralıydı ve yarım saat sonra yaşamını yitirdi. Dönemin sorumlularının yargılanıp cezalandırılmalarını istiyorum. O günün acıları olduğu gibi tazedir. O zamanın şarapnel parçaları halen vücudumun birçok yerinde bulunuyor.”

İfadeye zorladılar

Mensure’nin eşi İsmet Yıldız da yıllardır katliamı ve silah seslerini unutamadığını belirterek, “Akşam saatlerinde ise helikopterden atılan roketle evim vuruldu. Evde eşim ve iki çocuğumla birlikte yaralandım. Oğlum orada hayatını kaybetti. Ben de ayaklarımdan ve başka birkaç yerimden yaralandım. Diğer gün bizi alıp hastaneye götürdüler. Diyarbakır da siyasi polisler tarafından hastanede sorgulandım. Ve bana sürekli teröristlerin evimi bombaladığı yönünde ifade vermemi istiyorlardı. Dedikleri gibi ifade vermedim ve yakınlarım tarafından yaralı halde hastaneden kaçırıldım ve dışarıda kendi imkânlarımla tedavi oldum. Sorumlulardan şikâyetçiyim. Çünkü Lice de tek taraflı bir saldırı vardı ve tamamen askerlerin ateşi altındaydık” diye konuştu.

Üç çocuğu öldü

Davaya katılacaklardan bir başkası da 51 yaşındaki mağdur Zerife Cantürk. Olayda evi başına yıkılan Zerife’nin Suna (5), Hüseyin (13) ve Dilbirin (2) isimli çocukları öldü. Bir başka kızı ise kör oldu, kendisi de ağır yaralandı. Zerife Cantürk’ün vücudunda halen 6 şarapnel parçası var. Zerife Cantürk “İki tankın Kelvan Camisi’nin köşesinden evi hedef alıp ateş açtığını gördüm. Sonrasını hatırlamıyorum. Çocuklarımın öldüğünü bile 4 ay sonra bana söylediler. 20 gün komada kalmışım. Ben de katliamın delili olan parçalarla 22 yıldır yaşıyorum.”

 

Zamanaşımından kurtuldu

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Jandarma Bölük Komutanlığı’na PKK’lılar tarafından saldırı düzenlendiğini haberi üzerine bölgeye giden Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın açılan ateş sonucu şehit oldu. Lice’de 4 gün süren olaylarda resmi rakamlara göre 15 kişi yaşamını yitirdi. Giriş- çıkış yasağı uygulanan ilçe savaş alanına döndü. Dosya 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolmasına bir gün kala, 21 Ekim 2013 tarihinde dönemin Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun’un hazırladığı iddianameyle açıldı. Diyarbakır’da başlaması beklenen dava önce Eskişehir’e gönderildi ardından Eskişehir’de o dönemde özel yetkili mahkeme bulunmadığından, bu kez İzmir’e alındı. Bu sırada mağdurlar uluslararası hukukta da haklarını aradılar. Davayla ilgili olarak 2001’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) devletin sorumluluğu kabul etmesiyle “dostane çözüm”e giderek “yaşam hakkını ihlal”den devletten 4.1 trilyon lira tazminat aldı. İç hukukta ise üç ay önce davayı ele almak için toplanan İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, beklenmedik bir şekilde tutuksuz sanıklar, dönemin Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında, “yargılamayı durdurma kararı” verdi. Bunun üzerine mağdurlar, Hâkimler ve Savcılık Yüksek Kurulu’na (HSYK) başvurdu. HSYK, oybirliğiyle aldığı kararda sanıkların yargılanmasına karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler