Vali'den Taksim için 1 Mayıs açıklaması

Sendikalar ve meslek örgütü temsilcileri, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı'nda yapılması için bugün İstanbul Valisi Vasip Şahin'le görüştü. Vali Şahin, görüşmenin ardından kararını kesin bir dille açıkladı.

Yayınlanma: 20.04.2015 - 20:13
Abone Ol google-news

1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılması talebiyle KESK Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ile TTB İkinci Başkanı Raşit Tükel dün İstanbul Valisi Vasip Şahin ile bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko valilik önünde görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.  2013  yılında valilik ile yapılan görüşmelerde 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması yönünde karar alındığını ancak 1 Mayıs’a sayılı günler kala Taksim’deki inşaatı gerekçe gösteren dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Taksim’i 1 Mayıs’a yasakladığını hatırlatan Beko, “2013 1 Mayıs’ında yaşananları biliyorsunuz. 2014’te de benzer şeyler yaşandı. Aleyhimize davalar açıldı ama hepsinden beraat ettik” dedi. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanmasına ilişkin AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlatan Beko, vali Şahin’e de bu kararları tebliğ ettiklerini söyleyerek, “KESK ve DİSK’in 1 Mayıs 1977 yılında Taksim’de faşist katiller tarafından katledilen 37 işçi anısına 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama sorumluluğu var” diye konuştu.

Beko, Vali Şahinin kendilerine “Talebinizi değerlendireceğiz, İstanbul’da birçok ilçede yeni miting alanları belirledik, bu nedenle buralarda yapılması güvenlik açısından daha iyi olur” dediğini aktardı.

“Güvenlik sorumluluğunu sendikalar alabilir”

Taksim’de kutlanan 2010, 2011, 2012 1 Mayıslarını hatırlatan Beko, kutlamalarda bir kişinin burnunun dahi kanamadığını, güvenlik sorumluluğunu sendikaların alabileceğini belirtti. 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin aralarında İçişleri Bakanlığı da olmak üzere görüşülmesi gereken tüm yetkililerle görüşeceklerini dile getiren Beko, “Israrımız 1 Mayıs’ı barış, kardeşlik yolunda şarkılarımızla, türkülerimizle Taksim alanında kutlamak. Bu konuyla ilgili görüşmelerimizi son ana kadar devam ettireceğiz. Herkes açık olan Taksim alanının işçilere, kamu çalışanlarına, işsizlere açılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Vali Şahin: Taksim’de 1 Mayıs kutlaması mümkün değildir

Gazetecilere açıklama yapan vali Şahin ise sendika ve meslek birliği temsilcileriyle konuyu enine boyuna konuştuklarını anlattı.

Şahin, kutlamaların Yenikapı ve Maltepe miting alanlarının yanı sıra yeni yapılan 6 miting meydanında da gerçekleştirilebileceğine dikkati çekerek, “Görüşmede, 8 miting alanımızdan herhangi birini çok rahat kullanabileceklerini ve bu konuda her türlü yardımı, desteği idare olarak verebileceğimizi söyledik. Ancak 1 Mayıs’ın Taksim’de bütün gösteri ve toplantı faaliyetlerine kapalı olması hasebiyle, eşitliğin muhafazası noktasında da kapalı olduğunu belirttik. 1 Mayıs’ı orada kutlama imkanı olmadığını söyledik. Sanıyorum arkadaşlar bunu değerlendireceklerdir. Ancak bizim bu konudaki tavrımız nettir. Taksim bugün itibarıyla toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kapalı bir alandır. Dolayısıyla Taksim’de 1 Mayıs kutlaması şu an için mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler