Güçleri 'Şeker Teyze'ye yetti

Beyoğlu Kent Savunması, “Semt son çığlıklarını atıyor. Demirören’de, Emek’te yetişemedik. Şimdi her mekan Gezi’ye dönüşmeli” diyor.

Yayınlanma: 28.04.2015 - 22:26
Abone Ol google-news

Şeker Teyze dükkânından ayrı kalmamak için aynı sokakta pansiyon tutmuş. Kurtuluş’taki evinde ihtiyaçlarını karşılayıp günün büyük bölümünü tuttuğu pansiyonda ve kafesinin yanında geçiriyor. En büyük destekçileri ise Beyoğlu Kent Savunması.

Beyoğlu yaklaşık 10 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm süreciyle birlikte AVM’lerin ve otellerin yoğunlukta olduğu bir ilçe haline dönüşmeye başladı. Bu süreçte Beyoğlu’nun tarihi ve kültürü de yok olmayla karşı karşıya geldi. 7 yıldır kapalı olan AKM, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına karşın Emek Sineması yerine yapılan AVM inşaatının devam etmesi, tamamlanamayan Tarlabaşı dönüşümü, Taksim Meydanı, Topçu Kışlası ve cami projesi dönüşümün yapı taşlarından. Son olarak da Şeker Teyze olarak bilinen Emriye Uysal’ın işlettiği Laterne Kafe’nin zorla boşaltılmasının ardından dönüşüme direnen küçük esnafın borçlar kanunu veya riskli yapı tehdidiyle bölgeden sürülmesi gündeme geldi. Direnişini sürdüren Şeker Teyze, kafesiyle aynı sokakta bir pansiyonda kalmaya başladı. Direniş sürecinde yer alan Beyoğlu Kent Savunması aktivistleri ise “Güçleri Şeker Teyze’ye yetiyor” diyor.

Nöbetteler

Beyoğlu Kent Savunması aktivistleri ve Şeker Teyze’yle buluşmak üzere Laterne Kafe’nin bulunduğu sokağa gidiyoruz. Kafenin polis ve zabıtalar tarafından zorla boşaltılmasının ardından aktivistlerin başlattığı nöbet sürüyor.

Kafenin tabelası hale sökülmemiş. Duvarlarında ise Şeker Teyze’nin karikatür fotoğrafları yer alıyor. Kafe önüne ilk olarak Beyoğlu Kent Savunması’ndan Deniz Özgür ve avukat Eren Can geliyor.

Beyoğlu’nun dönüşümüne ilişkin ilk Deniz Özgür konuşuyor: “Beyoğlu soylulaştırılmaya çalışılıyor. Küçük esnaf acımasızca gönderilmek isteniyor. Sadece alışveriş yapan kitle buraya taşınıp, azınlıklarıyla birlikte oluşan karma kültür rant uğruna yok ediliyor. Emek Sineması’nda yargının yürütmeyi durdurma kararlarına karşın AVM inşaatı sürerken Şeker Teyze’nin kafesi zorla boşaltılıyor.

Bunu biliyorduk

Güçleri Şeker Teyze’ye yetiyor. Bu süreç 2008’de Tarlabaşı dönüşümüyle başladı. Tarlabaşı’nda sürgünün yaşanacağını biliyorduk ki öyle oldu. Emek Sineması için mücadele ettik. Zaten Tarlabaşı ve Emek Sineması projesi, bize Beyoğlu’nun neye dönüşeceğinin ipuçlarını veriyordu. Beyoğlu son çığlıklarını atıyor. Laterne Kafe ve Beyoğlu’nda aynı noktaya gelen her yer çok önemli. Hepsini korumalıyız. Emek’te, Demirören’de yetişemedik. Şimdi her yer, her bir mekan Gezi’ye dönüşmeli.”

Özgür’ün ardından konuşan avukat Eren Can yeni Borçlar Kanunu’yla 10 yıl sonra kiracının gerekçesiz çıkarılabildiğini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Sadece Borçlar Kanunu değil. Binalar riskli yapı tehdidiyle de karşı karşıya. Şu anda bu yasaya göre Türkiye’deki tüm binaların yüzde 90’ı riskli ilan edilebilir.”

 

Haliç Port Projesi (Fettah Tamince)

Tersaneler 2013’te çıkarılan ihaleyi 1 milyar 346 milyon dolar veren Fettah Tamince’ye ait Rixos otelleriyle bilinen Sembol Uluslararası Yatırım ile Ekopark Turizm- Fine Otel’den oluşan konsorsiyum kazandı. Dava açıldıktan sonra proje alanı, “özel proje alanı” ilan edildi.

Emek Sineması (Kamer İnşaat)

2010 yılında Mimarlar Odası sinemanın yıkılacağını söyledi. 2011’de 9. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. 2013 yılında Emek yıkıldı. Geçen ocak ayında inşaatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

İstiklal AVM (Demirören Holding)

2004 yılında AVM yapılacağı ilk kez duyuruldu. 2007 yılında Demirören AVM’nin bulunduğu alan, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla Yenileme Alanı olarak belirlendi. Demirören AVM inşaatı sırasında Ağa Camii inşaattan olumsuz etkilendi.

Narmanlı Han (Tekin Esen - Mehmet Erkul)

15 yıldır kapalı durumda olan Narmanlı Han 2013 Aralık’ta Narmanlı Yurdu, Tekin Esen ve Mehmet Erkul’a satıldı. Yeni sahiplerinin yaptırdığı restorasyon için Beyoğlu Kent Savunması yasalara uygun olmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Tarlabaşı Dönüşüm (Çalık Holding)

2005’te Tarlabaşı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yapılacağı açıklandı. 2006’da proje alanı yenileme alanı ilan edildi. 2007’de Çalık Holding ihaleyi aldı. Kamulaştırmalara itiraz edildi. 2014 yılında Danıştay kamulaştırmaların “kamu yararına olmadığına” karar verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler