Nasıl bilirdiniz?

12 Eylül’ün binlerce mağduru Evren ve darbesiyle yaşanması gereken tarihi hesaplaşmanın hayata geçememesine tepkili.

Yayınlanma: 10.05.2015 - 22:05
Abone Ol google-news

12 Eylül darbesininin “lideri” Kenan Evren için, darbe mağduru ve mağdur yakınlarının itirazlarına karşın “7. Cumhurbaşkanı” sıfatı nedeniyle salı günü Ankara’da “ulusal cenaze töreni” düzenlenecek. Cunta yönetiminin mağdur ettiği onbinlerce mağdur ve mağdur yakını “devlet töreni düzenlenmesi”ni protestoya hazırlanırken, “Devlet Cenaze Yönetmeliği” gereği resmi tören düzenleneceği belirtiliyor. Yönetmelik gereği Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü başkanlığında dün yapılan toplantıda Evren’in cenazesinin ayrıntıları ele alındı. Dışişleri Bakanlığı’nda bugün de ulusal cenaze töreni için çalışmalar devam edecek. Evren’e yönelik tepkiler dikkate alınarak, programın buna göre şekillenmesi bekleniyor.

Devlet mezarlığı

Evren Salı günü düzenlenecek ulusal cenaze töreniyle Devlet mezarlığına defnedilecek. Evren’in naaşı Salı günü sabah saatlerinde GATA’dan cenaze aracı ile Genelkurmay Başkanlığı karargahına getirilecek ve Genelkurmay Başkanlığı yaptığı için burada askeri bir tören düzenlenecek. Törene, ordunun komuta kademesi ile eski komutanlar katılacak. Yönetmeliğe göre ikinci törenin Meclis’te yapılması gerekiyordu. Ancak Meclis tatilde olduğu gerekçesiyle bu törenden vazgeçildiği, ailenin de Meclis’te tören istemediği iddia edildi. Cenaze namazının ise Ankara’nın yeni protokol camisi olarak da adlandırılan Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınması üzerinde duruluyor. Yönetmelik gereği, törende Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören taburu ve bandosu görev alacak. Evren’in naaşı, top arabası üzerinde taşınacak.

‘Özal gibi olmayacak’

Dışişleri kaynakları da yönetmeliğe karşın Evren için aynı büyüklükte ve özende bir tören yapılmayacağını ancak bunun için nihai talimatın beklendiğini belirtti. Yetkili, son anımsanan cenaze töreninin Turgut Özal olduğunu anımsatarak, “Ancak o gün yapılanlara karşın, bugünün koşullarına göre bir tören düzenlenecek. Aynısının olacağını söyleyemeyiz” dedi.

Hükümet mağdurları reddetmişti

Evren için “devlet töreni” düzenlenmesine özellikle darbe mağdurları ve yakınları karşı çıkıyor. Devlet töreninin yapılmaması için ancak yasal düzenleme ile mümkün oluyor. Ancak hükümet şimdiye kadar bu yönde düzenleme yapmadığı gibi mağdurların başvurusunu da redddetti. 12 Eylül Girişim Grubu, geçen Mart ayında Başbakanlık’a yazılı başvuruda bulundu. Başvuruda, Evren’in ölmesi halinde devlet törenin “darbeyi meşrulaştırmak” anlamına geleceğine dikkat çekilmişti. Evren için “devlet töreni yapılmaması” için yasal düzenleme yapılması talebine yer verildi. Başvuruya BİMER aracılığıyla yanıt veren Dışşileri Bakanlığı, yasal düzenleme konusunda herhangi bir yorumda bulunmazken, Devlet Cenaze Töreni Yönetmeliği’ni vurgu yaptı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler