Bir isyan da RTÜK’ten

YSK’de iki üyenin Erdoğan’ın seçim propagandası yaptığını söylemesinin ardından RTÜK’ün 4 üyesi de isyan bayrağı açtı: “Savcılar RTÜK’ü incelesin.”

Yayınlanma: 15.05.2015 - 22:45
Abone Ol google-news

YSK’nin iki üyesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gün geçtikçe dozunu artırarak sürdürdüğü AKP propagandası karşısında isyan etmesinin ardından RTÜK’ün 9 üyesinden 4’ü de bayrak açtı. Yandaş kanallarda ve TRT’de aralıksız süren AKP propagandası konusunda kurula yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını ifade eden üyeler “YSK’ye iletilen raporlar var olan ihlallerin yanında devede kulak kalır. Yürekli savcı varsa gelsin RTÜK’ü incelesin” diyor.

YSK'de iki cesur yürek

Öte yandan YSK’deki son tablo partileri de yeni arayışlara itti. HDP, bundan sonra Erdoğan’ın tüm konuşmaları için YSK’ye ayrı ayrı itiraz edecek. Bugüne dek bir başvurusu YSK tarafından oybirliği ile, biri de oyçokluğuyla reddedilen CHP’yse önümüzdeki hafta AİHM kararlarıyla birlikte YSK’nin kapısını çalacak. RTÜK’ün 4 üyesi, devletin kurumları arasında krize neden olan Erdoğan’ın mitingleri konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘Yürekli savcı varsa’

Süleyman Demirkan
(CHP kontenjanından)

Cumhurbaşkanı partiler üstü ve tarafsız olmak zorunda. Bu konuda milletin huzurunda yemin etti ama yeminini ayaklar altına aldı. Bugün siyasi partiler devletle yarışıyor. Açıkça ilan ediyorum, üyesi bulunduğum RTÜK’ün başkanı ve ilgili yöneticileri, anayasa, RTÜK yasası, seçim yasası ve YSK’nin aldığı kararları hiçe sayıyor, ihlalleri görmüyor, raporlama yapmıyor. Dosyaların YSK’ye gitmemesi için açık çaba sarf ediyor. Yürekli bir savcı varsa, açıkça suç duyurusunda bulunuyorum gelip duruma el atsınlar.

Ali Öztunç
(CHP kontenjanından)

Biz başından beri söylüyoruz. Cumhurbaşkanı “tarafsız değilim” diyor ve bir partiye oy istiyor. Bunu yayınlayan kanallara müeyyide uygulanması gerekir. Binlerce dakika cumhurbaşkan, başbakan yayınlanıyor, buna karşın muhalefete hiç yer verilmiyor. Böyle yayıncılık, tarafsızlık olmaz ama RTÜK bu yayınlara yönelik rapor düzenlemiyor çünkü RTÜK, AKP’nin arka bahçesi gibi çalışıyor. Elbet bu devir değişecek. O gün bu hukuksuzluğu yapanlar hesap verecek.

‘Devede kulak kalır’

Ersin Öngel
(HDP kontenjanından)

Cumhurbaşkanının mitinglerde yaptığı konuşmalar ve yapılan yayınlar ihlal kapsamına girmektedir. RTÜK de bu konuda denetim faaliyetini yürütmesi gerekirken ne yazık ki ihlallerin çok az bir kısmı kurul gündemine taşınıyor. Asıl ihlaller, denetim kapsamına alınmıyor. Bu da seçimlerin adil bir ortamda geçmesini engelleyen bir duruma yol açıyor. Kurul gündemine gelen ihlal raporları, aslında var olan ihlallerin yanında devede kulak kalır.

Esat Çıplak
(MHP kontenjanından)

Kim olursa olsun, siyasetin içinde yer alan herkesin, YSK kanunu ve kararları çerçevesinde hareket etmesi gerektiğine inanıyorum. RTÜK’ün de bu şekilde yayınları takip edip Türkiye’nin önemli kavşaklarından biri olan bu seçimin hakkaniyet ve vicdanları kanatmayacak şekilde değerlendirilmesi gerekirken maalesef bu seçim sürecinde de hukuk, kanun tamamen göz ardı ediliyor. Türkiye’ye bunun faydasının olmadığını kabul etmemiz lazım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler