Hükümete göre Suriye helikopteri vuruldu, askere göreyse hava aracı

Hükümet ‘Suriye helikopterinin vurulduğunu’ duyururken, TSK ‘hava aracı’ diye nitelemekle yetindi. Suriye televizyonu ‘Uzaktan kumandalı İHA vuruldu’ dedi.

Yayınlanma: 16.05.2015 - 16:59
Abone Ol google-news

Türkiye, Suudi Arabistan ile Katar’ın desteklediği Kaidecilerden oluşan Fetih Ordusu’nun Suriye’de İdlib’i ele geçirip komuta merkezi kurması sonrası, Türkiye sınırını ihlal ettiği iddiasıyla Suriye hükümetine ait bir hava aracı vuruldu.

Gözlerden öpmeler

İlk açıklamayı yapan Suriye devlet televizyonu, “Türk jetlerinin bir Suriye uçağı vurduğu doğru değil. Vurulan uzaktan kumanda edilen keşif amaçlı küçük bir İHA” dedi. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise “Cilvegözü’nde 14.04 sıralarında 5 dakika süreyle 7 mil sınırını ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüştür” açıklaması yapıp ekledi: “Hakkıyla görevini yapan, gerekli tepkiyi gösteren TSK’yi tebrik ediyor, hepsinin gözlerinden öpüyorum.” Ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu “Hava Kuvvetleri Komutanımızla konuştuk. Puslu havada önce Suriye hava aracı olarak saptanıyor. Sonra helikopter olduğu anlaşılıyor” diye konuştu. Haziran 2012’de bir Türk uçağının düşürülmesi sonrası angajman kurallarının değiştiğini hatırlatan Davutoğlu “Sınırımız ihlal edilirse mukabelede bulunuluruz. Jetlerimizin mukabelede bulunduğu helikopter Suriye sınırları içinde düşüyor” dedi. Suriye’nin kendi yanlışını bildiğinden tepki göstermediğini söyleyip “Gösterdikleri her tepkiye kararlılıkla aynısını gösteririz” diye çıkışan Davutoğlu da TSK’yı tebrik edip pilotları gözlerinden öptü. Ancak TSK’den uzun süre açıklama gelmezken, TSK’nin ‘vurduğundan’ ve ‘ne vurduğundan’ emin olmadığı için açıklamasının geciktiği belirtildi. En son konuşan TSK “Hatay/Altınözü’nün güneyinde Kuyubaşı istikametinde Suriye’ye ait bir hava aracının Türk hava sahasını ihlal ettiğini, iki F-16’nın müdahale ederek hava aracını etkisiz hale getirdiğini” duyurdu. TSK’nın “helikopter” değil, “hava aracı” demesi dikkat çekti. Türkiye ile Suriye arasında son 3 yılda 4 kez vurma olayı yaşandı:

22 Haziran 2012: Malatya’dan kalkan RF-4E tipi keşif uçağı Akdeniz’de uluslararası sularda uçarken, Suriye hava savunmasınca vurulup denize düştü. Türkiye angajman kurallarını değiştirip sınırı ihlal eden uçakların vurulacağını ilan etti.

16 Eylül 2013: Türkiye Suriye’nin M-17 askeri helikopterini düşürdü.

23 Mart 2014: Türkiye hava sahasına yaklaşan Suriye’nin iki MIG-23 uçağından birini düşürdü.

17 Mart 2015: Suriye hava savunması İncirlik’ten kalkan ABD’ye ait Predator tipi İHA’yı düşürdü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler