Kahve yaşlandırıyor, bira gençleştiriyor

İsrailli araştırmacıların yaptığı araştırmalar kahve ve biranın bilinmeyen etkilerini ortaya koydu.

Yayınlanma: 10.01.2014 - 10:59
Abone Ol google-news



Kahvenin uyarıcı etki yaptığını, biranınsa uyku getirdiğini herkes bilir. Fakat bilim insanları bu iki içeceğin hücre yaşlanması üzerinde farklı etkiler yaptığını buldu. Mesela bir fincan espresso, mayadaki kromozom uçlarının kısalması ve dolayısıyla da yaşlanması için yeterli. Oysa alkol onları gençleştiriyor. Fakat bunun insanlarda da işleyip işlemediğini henüz bilmiyoruz diyor İsrailli araştırmacılar PLOS Genetics dergisinde. Bir hücrenin bölünebilmesi için ilk önce içindeki tüm genetik bilgilerin kopyalanması gerekiyor. Ancak bu şekilde her yeni hücre eksiksiz bir kalıtıma sahip oluyor.

Bununla birlikte kromozomların uçları her kopyalamada biraz daha kısalıyor. Telomer olarak isimlendirilen kromozom uçları çok fazla kısaldıklarında, hücre ölüyor. Bu yüzden telomerlerin uzunlukları bir hücrenin ne kadar çok bölünebileceğini ve kaç kuşak yeni hücrenin oluşacağını belirler.

Telomerler yaşlanma sürecinde ve kanserde önemli bir rol oynarlar. Sadece embriyonik ve tümör hücreleri bu hücre yaşlanmasını engelleyecek ve devamlı bölünebilmelerini sağlayan mekanizmalara sahipler, yani bunlar ölümsüz olarak kabul edilirler. Son araştırmadan çıkan ilginç sonuç şu: sıcaklık, ilaçlar veya ph değerleri gibi bildik faktörlerin hiçbirinin önemli bir etkileri bulunmuyor. Oysa kafein ve alkol için farklı bir durum var. Bir fincan espresso içindeki kafein miktarı mayadaki telomerleri kısaltıyor. %5-7’lik alkol oranına sahip bir içecek (örneğin bira) ise kromozom uçlarını uzatmış.

Tel Aviv Üniversitesi’nden Martin Kupiec, ikinci bir araştırmada olayın genetik temeline inmiş. Rap 1 ve Rif1 genlerinin, çevresel stresin telomer uzunluklarına yansımasından sorumlu olduğu görülmüş. Fakat telomerlerin uzunluğunu etkileyen dört yüzün üzerinde gen saptanmış. Ve ilginç
bir şekilde bu genlerin çoğu, insan kalıtımında da bulunuyor. Anlaşıldığı üzere telomerlerin en uygun uzunluğa sahip olmasını genlerden oluşan bir ağ sistemi sağlıyor. Kupiec’ın önerisi: Rahatlayın ve biraz kahve ve biraz biraz için, ama ikisini aynı anda içmek zorunda değilsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler