‘Asıl terör suçunu işleyen hükümet’

Cumhuriyet, yayınladığı “silah yüklü” MİT TIR’larının görüntüleriyle gündeme damgasını vurdu. Muhalefet partileri, “suç belgelerini” ortaya koyan görüntüler nedeniyle Cumhuriyet’e soruşturma açılmasına tepki gösterirken, görüntülerin “uluslararası bir suçun kanıtı olduğu”nu bildirdiler.

Yayınlanma: 30.05.2015 - 07:58
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan: Başından bu yana bizim söylediğimiz orada o TIR’ların yasadışı terör örgütlerine silah taşıdığıydı. Şimdi iç hukukumuzda hızla yüzleşmemiz ve sorumluları yargı önüne çıkarmamız gerekir. Aksi halde uluslararası arenada Türkiye, hükümet, devlet organları eliyle terör örgütlerine destek verdiği gibi ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalır. Cumhuriyet’e soruşturma açılması kabul edilemez. Asıl terör suçu, terör örgütüne silah taşımaktır, yardım etmektir. Soruşturulması gereken Cumhuriyet değil, terör örgütüne silah taşıyanlar, soruşturmayı yürüten kamu görevlilerini hapse atanlardır.

Hükümet istifa

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: 19 Ocak 2014 tarihinde yakalanan kamuoyunda MİT TIR’ları diye bilinen olayda devletin gizli saklı tertipler içerisinde bulunduğu, yalan söylediği ve halkı da yanıltarak Suriye’deki iç savaşın çatışanlardan biri lehine, onlardan yana tavır koymak suretiyle savaşın da içerisinde bulunduğu bugün bir kez daha belgelenmiş, tescillenmiştir. Hükümet derhal istifa etmelidir.

Hükümete sor

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Devletin yetkilileri, kurumları, hangi kanunun hangi maddesinden ya da hangi Meclis kararından yetki alarak, komşu ülkedeki örgüte silah gönderiyor? Türkiye Cumhuriyeti ne zamandan beri birtakım örgütlere silah teslimatı yapıyor, kimin silahını kime veriyorsunuz? Ey savcı, sen bu devletin hangi kanunun hangi maddesine dayanarak, hangi TBMM kararına dayanarak silah sevkiyatı yaptığını sorgulayacaksın.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: AKP Suriye’deki ve bununla bağlantılı olarak Ortadoğu’daki yangında aktif bir rol almıştır. Savaşın fiili ortağıdır. AKP, bütün Ortadoğu halklarının kanına girmiştir. Bu, birkaç açıklamayla geçiştirilecek bir şey değil. Hem tarihe geçecek hem de uluslararası boyutta tartışılacak bir olaydır. Asıl vatan hainliği uluslararası terör örgütlerine destek vermektir. Suçun resmileşmiş olmasından dolayı korku ve panik içerisinde gündemi değiştirmek için Cumhuriyet gazetesini hedef alıyorlar.

BM devreye girer

CHP Milletvekili Rıza Türmen: Hukuk bakımından baktığımızda Türkiye başka bir ülkenin içindeki silahlı gruplara yardım yaptığı ortaya çıkıyor. Bu konuda Suriye, BM Güvenlik Konseyi’ne bu 7. bölüm altında başvuracaktır. Türkiye’nin barışı tehdit ettiğini söyleyerek tedbir alınmasını isteyebilir... Ayrıca BM şartının 2. Maddesinin 4. Fıkrasına göre bir devletin başka bir devletin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına karşı kuvvet kullanmasını yasaklar. Böyle bir silah gönderilmesi Suriye bakımından bu maddenin de ihlal edildiği anlamına da gelir. Eğer bu iki devlet Uluslararası Adalet Divanı’nın yetkisini kabul etmiş olsaydı konu oraya gider ihtilaf durumu orda görüşülebilirdi. Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi bakımından bu insanlığa karşı işlenmiş bir suç mudur diye görüşülebilirdi. Ama Türkiye ve Suriye bunu kabul etmediği ve taraf olmadığı için bu ihtimaller mümkün değil.. En yüksek ihtimal BM bir olaya el koyup bir karar çıkarabilir diye düşünüyorum..

İç siyaset açısından öncelikle silah kaçakçılığı yapanların cezalandırılması lazım... İktidarların yalan söylemek gibi bir hakkı yok. Bu yüzden hükümet derhal istifa etmelidir!

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu: Bu haberleri halkın habersiz bırakılmaması bakımından, ülke yararına çok önemli haberler olarak değerlendirdim. Yalnız olmadığınızı belirtmek istedim. Tüm arkadaşlara, dayanışma duygumu iletiyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler