Jacklyn’in barında İngiliz askerleri

Jacklyn’in barında İngiliz askerleri

Yayınlanma: 31.05.2015 - 16:42
Abone Ol google-news

Bir keresinde New York’tan Indiana’ya dek araba sürüyordum, sabaha karşıydı; yol kenarında kocaman ponpon kuyruklu dev tavşanlar görmüştüm. Beynim rüya görüyor, bense araba sürüyordum ki, Allah’tan üst bilincim uyanıktı, bana tehlikeyi anımsattı, sağa yanaştım, azıcık hava aldım, sonra bir benzinci bulup orada uyukladım. Karayollarında ancak, Alice Harikalar Diyarı’nda görülebilecek dev tavşanları, yanımda uyuklayan eşime söyleyince yüzünde gördüğüm korkuyu da unutamayacağım.

Yıllar sonra, ABD’nin Montana eyaletinden Kanada’nın Alberta’sına gümrükten geçince, mecburen direksiyon sallayacağınız ve kuzeye tırmanan, eğer birkaç bin km. yol yaparsanız kendinizi Kutup’ta bulacağınız 41.no’lu karayolunda araç sürüyordum. Gündüzdü, uykumu geceden almıştım; beyaz ponponlu tavşanlara elveda!

Sıra sıra tanklar...

Ancak yol bu, şoförü acıktırır, uyutur da! Az sonra, yüz km. geçince, bir kasabada mola verip kamyoncu yemeği yiyerek iyice ağırlaştım, ama yola devam ettim. Suffield adlı kasabaya doğru, göz kapaklarıma sanki birisi kurşun bağladı, ağırlaştı, yayı bozuk jaluzi gibi kapandı kapanacak. O an, sağ şeritte ağır ağır hareket eden, İngiliz Kraliyet Ordusu’na ait askeri flamalar ve Kraliyet bayrağıyla donanmış bir sürü tankı, kamyonlar üzerinde görmez miyim?

Sanki harbe giden, upuzun konvoydu. Bu, tavşandan da beterdi: Yakında bir başka benzinci olsa, parkında uyuklayacaktım ama yoktu. Ama, galiba bir rüya değildi, gerçekten, Kanada’da Kıt’a Sevkiyatı yapan İngiliz tank birliğiydi. Hem neden olmasın? Madem Kanada’nın bağlandığı İngiliz Kraliyeti, üzerine vatandaşlık yemini edilen İngiliz Kraliçesi olunca tanklarını görmek doğaldı! Kısa süre sonra, köyden bozma bir kasaba, Suffield göründü, içeri girip gerçek hayatı tanımak istedim. Nüfusu 220 kişilik Suffield 1884’te, buradan geçen tren hattı üzerinde inşa edilmiş, o vakitler nüfus beşbine kadar çıkmış; şimdi, in cin top oynuyor. Ama yakınındaki askeri üssün İngiliz birlikleri (!) epeyce kalabalık görünüyor.

Her yıl tatbikat yapılıyor

Kanada, İngiltere’den federal bağımsızlığını elde ettiği 1971’den sonra bazı askeri üsleri İngiliz ordusuna kiralamıştır. Her yıl, 1500 civarında İngiliz askerine burada manevra, tatbikat, çok maksatlı eğitim veriliyor. İngiliz bayrağının Suffield’da dalgalanma nedeni, bu! Karayolu rüyası görmemişim, gerçekmiş diye rahatladım. Gerçi eyaletlerin yerel parlamento girişinde, Ottowa’daki Federal Parlamento’da, resmi binalarda Kanada bayrağı yanı sıra İngiliz bayrağı görülmektedir. Ancak Kanada’da İngiliz tankı görmek, yol yorgunu benim için tavşan görmeye benziyordu.

Durumu soruşturmak için en iyi yer, kasabaların kovboy barlarıdır; Alberta’nın güneyi halen kovboylarındır. Kamyoncu ve Benzinci Bar -[Tracks&Gas Bar] yazılı bir tabelanın altındaki kapıdan içeri girdim, Jacklyn adlı bir bayan karşıladı, buranın sahibesiymiş; tanışmaktan mutlu oldum. İkinci mutluluğum ise Carolyn isimli garson kızın hizmete koşturmasıydı ki, bu daha da mesut etti. Yanak yanağa özçekim fotoğrafa bile çıktık. Fakat soruşturmamı dikkatle yapmalıydım. Askeri bilgi soran yabancı aksanlı birisi her zaman şüphe uyandırır; Kanada pasaportu taşısanız bile nafile!

Radyodan gayda sesleri

Askeri üste dikili dev anteni parmakla gösterince, öğrendim ki, Kuzey Amerika’da İngiliz varlığına hitap eden, dünyanın birçok yerinde antenleri de olan BfBs adlı Ordu Radyosu’na aitmiş. II. Dünya Savaşı’ndan beri radyo istasyonu, buradan 24 saat yayın yapıyor; öğrendiğim iyi oldu, yolun devamında ibreyi 104 FM’e getirince, arada gaydalar çalsa da, güzel müzik dinleyip, askeri sır elde edemeden, asfaltı Edmonton’a dek tamamlayacaktım. Radyo, internetten de itakip edilebiliyor.

Afganistan’a, Irak’a gönderilen İngiliz birlikleri çoğunca burada eğitilmiştir. Kraliyetin tank-top atışı yapacak yeterince arazisi İngiltere’de olmayınca bu iş için Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi eski topraklar, yeni ülkeler biçilmiş kaftandır. Topçu eğitimine bedel ödendiği kuşkusuz, ancak bilgiye erişmek bu yazı için fazla zahmet idi; kalkışmadım. Daha önemlisi, Suffield gibi Tanrı’nın bile unuttuğu yerde İngiliz askerlerin Jacklyn’in barını hafta sonları şenlendirip para harcamasıdır, gazeteci olarak tatbikat bölgesinden edindiğim herkesi mutlu edici tek haber işte budur.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler