Katliam sonrası çatışma planı

CHP’li Tanrıkulu Diyarbakır’da 3 vatandaşın can verdiği patlamayla ilgili korkutan iddialarda bulundu: “Bombaların daha yüksek bir yerden patlatılması halinde, ölü sayısı artabilirdi. Emniyetin ciddi ihmalkârlığı var. Diyarbakır’dan Türkiye’ye yayılacak bir çatışma planlanmış olabilir.”

Yayınlanma: 06.06.2015 - 21:27
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’daki katliam girişiminde polisin ciddi ihmali olduğunu belirterek, “Önceki gece 00.00 itibariyle alanın güvenlik taramasından geçirilip HDP’ye teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak bu tarama 13.00’da yapılmış. Alandakilere telefon çağrısı geliyormuş ancak, alandan dışarıya arama yapılamıyormuş. Bu da cep telefonuyla bomba patlatma için uygun ortam hazırlamış” dedi.

Olayın ardından Diyarbakır’a giden Tanrıkulu, HDP’li milletvekili ve il yöneticilerinin yanı sıra, Diyarbakır valisi, hastaların kaldırıldığı hastanelerin başhekimleri ve hastalarla görüştü. Tanrıkulu, olayda yaşamını yitirenlerin cenaze törenlerine katıldı. Tanrıkulu, izlenimlerini şöyle anlattı:

- Bomba aşağıda patlatıldığı için yaralıların çoğu, belden aşağı özellikle de ayak kısımlarından yara almış. Ayağı ve bacağı kesilen çok sayıda yaralı olduğu bilgisini aldım. Bombaların daha yüksek bir yerden patlatılması halinde, yaralıların hayatlarını kaybetmeleri söz konusu olabilirdi. Buradan da anlaşılıyor ki, çok büyük bir katliam planlanmış.

- Büyük bir katliamla yaratılacak infial ve korku ile buna gösterilecek tepki üzerinden tüm Türkiye’ye yayılacak bir çatışma planlanmış olabilir. Halkın sağduyusu bunu engelledi.

- Olayda emniyetin çok ciddi bir ihmalkarlığı olduğu ifade ediliyor. Gerek alana girişlerde aramaların son derece gevşek yapılması, alanın mitinge çok yakın bir saatte boşaltılması, seyyar satıcılardan arındırılmaması konusu çok ciddi kuşkuları akla getirmektedir.

 

Gece teslim edilmedi

- Normalde mitingden önceki gece saat 12’de alanın temizlenip, güvenlik taramasından geçirilip, alana çıkan yollar da kesilerek HDP’ye teslim edilmesi gerekiyor. Ancak bu yapılmamış, bu nedenle HDP’liler yolları kendileri kesmiş. Alandaki güvenlik taraması mitingden saatler önce öğlen 13’te yapılmış.

- Patlama ilk bilgilere göre çay ocağının yanında olmuş. Muhtemelen o tezgahının altına koymuşlar. Tecrit edilmiş miting alanının içerisinde seyyar satıcı olmaması lazım. Ancak alanda çok sayıda seyyar satıcı miting alanının içinde.

 

Tek yönlü telefon

- Tanıklar, bombalama sonrasında alanda bulunanların cep telefonunun tek taraflı çalıştığı, yani aranabildikleri ancak arayamadıkları bilgisini verdi. Bu da bombayı koyanların eğer cep telefonuyla patlatmışlarsa uygun bir ortamlarının olduğunu ortaya koymaktadır.

- Alandan dışarıya telefon çağrısı yapılamaması, patlamayla panik yaratma ve karmaşa ortamının doğmasını amaçlıyor olabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler