Yaz ishali tehlikesine dikkat!

Özel Tınaztepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Can Özoğlu, çocuklarda sık görülen ve özellikle yaz aylarında artış gösteren ishallerle ilgili önemli bilgiler verdi.

Yayınlanma: 03.07.2015 - 11:28
Abone Ol google-news

Uzm. Dr. Özoğlu, “Çocukların uzun süre havuzda vakit geçirmeleri yaz ishalleri için önemli bir risk faktörüdür. İshalli hastalık geçse de virüs yayılması devam edebileceğinden ishalden sonraki 10 gün içinde havuza girilmemesi toplum sağlığı için önemlidir” dedi.İshalin çocuklar için ciddi bir tehdit olduğunu belirten Uzm. Dr. Özoğlu, “Sıcak havalarda gıdaların daha çabuk bozulması, mikropların daha kolay üreyebilmesi, terleme ile birlikte vücutta ani tuz kaybı yaşanması yazın ishal vakalarında artışa neden olmaktadır. Bu nedenlere, hijyen koşullarının yetersizliği, atık suların içme veya temizlik sularına karışmasının eklenmesi ile ishalin kontrol altına alınması güçleşir” dedi.

Yaz ishallerinin etkenlerinin sıklıkla viral değil bakteriyel olduğunu anlatan Uzm. Dr. Özoğlu, “Etkeni virüs olan yaz ishallerinden sıklıkla  “Enterovirüsler” sorumludur. Virüsler ve bakteriler gibi bazı parazitler de yaz ishaline neden olabilirler. Yaz ishallerine neden olan bağırsak enfeksiyonlarının seyrinde karında kramp şeklinde ağrı, iştahsızlık, bulantı, kusma, hafif ateş, kilo kaybı görülür. Bu belirtilerin hepsi enfeksiyon geçince ortadan kaybolur” şeklinde konuştu.

ANNE SÜTÜ İYİLEŞTİRİYOR

Her hastalıkta olduğu gibi en ucuz tedavinin korunmak olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Özoğlu, bebeklere ishale karşı önemli bir besin kaynağı olan anne sütünün verilmesinin önemine vurgu yaparak şu bilgileri verdi:

“Hasta olduğu zaman anne sütü alan bebekler daha çabuk iyileşir. Dışkıdan iyi arınmalı, eller özenle, akan suyun altında sabunla yıkanmalıdır.  Yazın, su, süt, süt ürünleri ve yumurta içeren pasta, krema vs. ürünler,  tavuk, sucuk, salam, sosis, konserve, et, et suyu, kabuklu deniz ürünleri, çiğ tüketilen sebze ve meyveler çok daha dikkatli yenilmelidir. Süt ve süt ürünlerinde mikroplar daha kolay üreyebilmektedir. Örneğin dondurma iyi bir süt, protein ve enerji kaynağıdır. İçme suyunun temiz olduğundan, meyve ve sebze yıkarken kullandığınız suyun temiz olduğundan emin olunuz. Çocukların uzun süre havuzda vakit geçirmeleri yaz ishalleri için önemli bir risk faktörüdür. İshalli hastalık geçse de virüs yayılması devam edebileceğinden ishalden sonraki 10 gün içinde havuza girilmemesi toplum sağlığı için önemlidir.”

PROBİYOTİK GIDALAR ÖNERİLİYOR

Kusma, ateş, ishal beraber olduğunda genel durumu hızla bozulan çocuğun acilen sağlık kuruluşuna getirilmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Özoğlu, “Ateşi olmayan, kusmayan, ishalli çocuklara evde yardımcı olunabilir. Süt dışında tüm besinler özellikle sulu gıdalar sık sık azar azar verilmelidir. Probiyotik ihtiva eden yoğurt ve ayran ishalli çocuğun beslenmesinde yer almalıdır. Probiyotik yapılı ilaçların kullanılması tavsiye edilmektedir. Antibiyotikler zaten bozulmuş ve zararlı bakteriler tarafından istilaya uğramış olan bağırsakların doğal dengesinin daha çok bozulmasına neden olur. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın” diye konuştu.

ÖNEMLİ İPUÇLARI:

1. Çocuğun hareketliliği ve aktivitesinde değişiklik olmadıysa, genel olarak keyfi yerindeyse, ağızdan beslenmesini ve sıvı alımını sürdürebiliyorsanız, endişe etmenize gerek yoktur.
2. İshal genellikle kendini sınırlayan bir hastalıktır. 5-7 günde kendiliğinden geçer. İshali tehlikeli yapan ishalin şiddeti ve sıvı ihtiyacının karşılanamamasıdır. Bu da ishale yol açan etkenle yakından ilgilidir.  
3. Beslenmesinde sıvı yiyecek ve içecekleri artırın ancak bağırsakları dinlensin düşüncesiyle ağızdan beslenmesini kesmeyiniz. Bazı anneler hem bağırsaklarını dinlendirmek hem de ishali kesmek için bir süre beslememeyi denerler. Bu yanlış bir uygulamadır. İçebildiği kadar; az az, sık sık ama gün içinde bol miktarda su verilmesi sıvı kaybının önlenmesi açısından önemlidir.
4. İshal seyrinde lifli ve yağlı yiyecekler tercih edilmemelidir. Bunun dışında beslenmesinde, protein ve karbonhidrat kaynaklarında değişiklik yapmayınız.
5. Sulu ve çok sayıda dışkılamayı kesmeye yönelik olduğu iddia edilen ürünlerden ve uygulamalardan uzak durunuz.
6. Kola gibi gazlı ve şekerli içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler