AKP eski defterleri açtı

AKP koalisyonda en az taviz vereceği partiyi tercih edecek

Yayınlanma: 04.07.2015 - 12:14
Abone Ol google-news

AKP, muhalefet bloğuyla hareket etmeyerek Meclis Başkanlığı’nı kolayca alması sonucunu doğuran MHP’yi bu kez de koalisyon masasında kırmızı çizgilerinden esnetmek için çalışmalarını hızlandırdı. AKP’nin MHP ile ilgili çalışan komisyonunda, 1999’da Rahşan Ecevit’in MHP’ye yönelik, “Eli kanlı katillerle hükümet kurmayı içimize sindiremeyiz” açıklamasına karşın DSP ile kurulan komisyon süreci gündeme geldi.

AKP’de Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’na gelecek hafta verilmesi beklenen hükümet kurma görevinin öncesinde olası koalisyon seçenekleri üzerindeki çalışmalar yoğunlaştı. AKP’de MHP ve CHP ile koalisyon koşullarını araştıran iki komisyonda da hazırlıklar sürüyor. Her iki komisyonda da AKP’nin Meclis Başkanlığı’nı muhalefete rağmen kolayca aldığı gibi koalisyonda da eldeki iktidar olanaklarını mümkün olduğunca az paylaşma yaklaşımı öne çıkmış durumda.

Tribünde başka masada başka Edinilen bilgiye göre AKP’nin MHP komisyonunda MHP lideri Devlet Bahçeli’nin kırmızı çizgilerinin katılığından hareketle ilginç bir koalisyon örneği gündeme getirildi. AKP’de, 1999 seçimleri sonrasında Bahçeli’nin önce zamanın Fazilet Partisi için “Onlar dinlensinler” açıklaması yaptığını, bunun üzerine DSP-MHP-ANAP koalisyonunun seçenek olarak ortaya çıktığı belirtilerek şu değerlendirme yapıldı: “Tam bu aşamada DSP lideri Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, MHP ve ülkücüler için o meşhur ‘Eli kanlı katillerle koalisyon kurmayı içimize sindiremeyiz’ açıklamasını yaptı. Rahşan Ecevit’in açıklaması yenilir yutulur gibi değildi. ‘

Çocukları, gençleri örgütlediler, baskı altına aldılar, hatta silahlandırdılar. Yıllarca sayısız can yaktılar, canlar aldılar.’ demişti. Bahçeli özür istediği halde Ecevit özür dilemedi ve koalisyon da kuruldu. Bahçeli, koalisyon için bu açıklamaları içine sindirebildi.” AKP’de, Bahçeli’nin şimdi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın pozisyonu ve 17- 25 Aralık için kırmızı çizgilerinde katı bir tutum içinde olması nedeniyle erken seçimi tercih eder bir görüntüde algılanmasının gerçekçi olmadığına dikkat çekiliyor. Bahçeli’nin koalisyon konusunda izleyeceği tutuma ilişkin olarak, “Kırmızı diye ilan edilen çizgiler ve sert açıklamalar daha çok parti tabanını rahatlatmayı amaçlıyor. Ancak koalisyon için masaya oturulduğunda gerçekler konuşulur. Davutoğlu’nun ilk ziyaretinde olmasa da ilerleyen aşamalarında MHP seçim yerine ülke gerçekleri çerçevesinde kırmızı çizgilerini esnetecektir. MHP ile kırmızı çizgilerin esneyip bir koalisyon kurulması gündeme gelirse şaşırmamak gerekir” tahminleri dile getiriliyor. AKP’de MHP ile koalisyona zarar verecek en ciddi konunun Bahçeli’nin Erdoğan’a yönelik suçlamaları olacağında birleşiliyor.

Bahçeli’nin Erdoğan’a yönelik geçen hafta kullandığı “edepsiz” ifadesinin iki parti arasındaki koalisyonu zorlaştırdığı, ancak bu tür ifadeleri kullanmaktan vazgeçmesinin ilişkileri yeniden sıcaklaştıracağı da vurgulanıyor.

Büyük koalisyon da masada

AKP’nin CHP’yi çalışan komisyonu ise bu partiyle koalisyonun parti tabanlarında olmasa da “etkili güçler” arasında büyük bir desteğe sahip olduğu tespiti üzerinden hareket ediyor. İş dünyasının, Avrupa’nın, uluslararası güçlerin AKP-CHP büyük koalisyonunu kolaylaştırmak için hazırlık içinde olduğu görüşü öne çıkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler