Kritik YAŞ toplantısı başladı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda toplandı. Toplantı öncesinde YAŞ üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti.

Yayınlanma: 03.08.2015 - 11:09
Abone Ol google-news

<video:336221>

 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Başbakan Davutoğlu başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Davutoğlu, Anıtkabir'e gelişinde, Aslanlı Yol'un başında komutanlar tarafından karşılandı. Daha sonra YAŞ üyeleri, Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığında, üzerinde "YAŞ üyeleri" yazan çelenkle Aslanlı Yol'dan yürüdü.

Davutoğlu'nun, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Davutoğlu başkanlığındaki heyet, mozoleye çıkan merdivenin önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Burada Anıtkabir özel defterini imzalayan Başbakan Davutoğlu, deftere şunları yazdı: "Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Yüksek Askeri Şura heyeti olarak Ağustos 2015 toplantısı vesilesiyle buradayız. Türkiye'yi, tarihimizden aldığımız güçle medeni dünyanın güçlü bir üyesi yapmak için emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizi demokrasi, hukuk ve adalet temelinde güçlendirme hedefimize ulaşmak için gösterdiğimiz mücadelenin yanı sıra bölgemizde barış ve huzurun tesisi ile istikrarın kalıcı hale getirilmesi için samimi bir gayret içindeyiz. Dünyanın en kudretli devletleri arasında mümtaz bir konumu olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, varlığına ve vatandaşlarına yönelen her türlü tehdidi bertaraf edecek güce sahiptir. Ordumuz yüksek disiplini ve vazife şuuru, üstün donanımı ile bu zor coğrafyada milli güvenliğimizin olduğu kadar bölgesel barışın da en önemli güvencelerinden biridir. Yürüttüğümüz Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ruhun şad olsun."

Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Anıtkabir Komutanlığı makamına geçti. Ardından, Orgeneral Özel ve Başbakan Davutoğlu Yüksek Askeri Şura'ya katılmak üzere Davutoğlu'nun makam aracıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargahına hareket etti.

 

Yüksek Askeri Şura toplandı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Başbakan Davutoğlu, karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından karşılandı. YAŞ'ın ağustos ayı olağan toplantısı, Çakmak Salonu'nda saat 11.15'te başladı.

Toplantıya Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile YAŞ üyesi diğer üst düzey komutanlar katıldı. Toplantı öncesinde, TRT ve Anadolu Ajansının kısa süreli görüntü almasına izin verildi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısına öğle yemeği arası verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığında gerçekleştirilen toplantının öğleden önceki oturumu tamamlandı. YAŞ üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde vereceği öğle yemeğine katıldı.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının, öğleden sonraki çalışmalarına başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki basına kapalı gerçekleştirilen yemek, yaklaşık 1 saat sürdü.

YAŞ üyeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen öğle yemeği sonrasında Genelkurmay Başkanlığına geldi.

Yüksek Askeri Şuranın (YAŞ) ilk gün çalışmaları tamamlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Genelkurmay Başkanlığında yapılan toplantının öğleden sonraki bölümü 1 buçuk saat sürdü. Başbakan Ahmet Davutoğlu YAŞ üyeleri onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verecek.

Yüksek Askeri Şuranın ağustos ayı olağan toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren diğer konular görüşülecek.

YAŞ toplantısı, 5 Ağustos'ta sona erecek. Şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmasının ardından, kamuoyuna açıklanacak.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın görev süresi bu şura ile sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler