Fikret Otyam'ı kaybettik

ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan ressam, gazeteci- yazar Fikret Otyam, kurtarılamadı.

Yayınlanma: 09.08.2015 - 09:06
Abone Ol google-news

Ressam, gazeteci- yazar Fikret Otyam dün gece Antalya'da yaşamını yitirdi. 89 yaşında yaşama veda eden Otyam, yarın Antalya'da cemevindeki törenden sonra salı günü Nevşehir'deki Hacıbektaş İlçesi'ndeki İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Antalya'daki özel bir sağlık merkezinde 26 Ocak 2015 tarihinde girdiği diyaliz sırasında fenalaşan, 28 Ocak'ta mide kanaması sonrası götürüldüğü Atatürk Devlet Hastanesi'nde 2 kez kalp krizi geçiren Fikret Otyam, her seferinde yaşama döndürüldü. Dün saat 08.00 sıralarında yine böbrek yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle eşi Filiz Otyam tarafından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Fikret Otyam, doktorların tüm çabasına karşın saat 23.45'te yaşama veda etti. Otyam'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

'BU SON DOĞUM GÜNÜM OLABİLİR' DEMİŞTİ

Geçen 19 Aralık'ta 89'uncu yaşını kutlayan Fikret Otyam, yakın dostlarına bunun son doğum günü olabileceğini söylemişti. Ölümünden önce Aşık Mahzuni Şerif'in mezarının da bulunduğu Nevşehir'deki Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi yanında Çilehane'deki İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'na defnedilmeyi vasiyet eden Fikret Otyam'ın bu isteği için gerekli girişimler de yapıldı. Hacıbektaş Belediye Meclisi, İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'na defni için karar aldı.

Fikret Otyam için yarın saat 17.00'de Antalya Cemevi'nde tören yapılacak. Salı günü Ankara Çankaya Belediyesi Kültür Merkezi'nde saat 12.30'da yapılacak törenin ardından aynı gün Hacıbektaş'ta toprağa verilecek. Otyam'ın eşi Filiz Otyam'ı telefonla arayan Hacıbektaş Belediye Başkanı CHP'li Ali Rıza Selmanpakoğlu, cenazenin Hacıbektaş'ta defni için hazırlıkların tamamlandığını, bu konuda ailenin kararını beklediklerini söyledi. Başkan Selmanpakoğlu, ailenin isteği doğrultusunda Otyam'ın, ilçede bulunan İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı’nda İlhan ve Turhan Selçuk kardeşlerin yanına defnedilebileceğini söyledi.
Selmanpakoğlu, "Kendisi ülkemizin yetiştirdiği en önemli aydınlardan birisidir. 1996 yılında bu özelliğinden dolayı, Düzenleme Kurulumuz tarafından Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’ne de layık bulunmuştu" dedi.

"DÜNYAYA ONUN GÖZLÜĞÜYLE BAKIYORUM"

Konyaaltı Caddesi'ndeki evlerinde taziyeleri kabul eden Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam, son günlerde vakitlerinin çoğunun hastanede geçtiğini belirtti. Filiz Otyam, şunları söyledi:
"Evde çok az kaldık. Çeşitli kronik hastalıkları vardı. 10 yıldır böbrek yetmezliği sorunu yaşıyordu. Daha önce damardan hemodiyaliz yapılıyordu. Ayrıca 40 yıldır şeker hastasıydı. Şeker hastalığı damarlarını bitirdi. Bu yüzden periton diyalize başlandı. Periton diyalizde de enfeksiyon oldu. 'Üç-dört ay sonra 90'ı göreceğim inşallah' diyordu."

Fikret Otyam'ın gözlüğünü kullanan Filiz Otyam, "Dünyaya ondan hatıra kalan gözlüğüyle bakıyorum" dedi. Önceki gece eşinin tansiyonunun çok düştüğünü anlatan Filiz Otyam, "Dün sabah ambulansla acile götürdük. Servise çıkarırız diye umuyordum, 'Yok' dediler. Solunum makinesine bağlandı. Yoğun bakıma aldılar. Üşüyordu, 'Soğuk' diyordu. Doktora rica ettim. Isıtma yorganı verdiler. 8'inci ayın 8'inde 23.45'te kendisini kaybettik. Kendi deyimiyle hakka yürüdü" diye konuştu.


"ÇOK DİRENDİ, AMA ARTIK UYUMAK İSTEDİ"

Son bir ayda Konyaaltı'ndaki evlerinde kaldıklarını, öncesinde sürekli hastaneyle ev arasında gidip geldiklerini anlatan Filiz Otyam, şunları söyledi:
"İlk defa uzun bir aradan sonra bu kadar süre evde kalabilmiştik. Daha önce bu kadar kalamıyorduk. Daha çok hastanedeydik. Evdeyken çok iyiydi. Şovalyeyi kurup resim yapmayı planlıyordu. Yatak odasında yatağın başucuna şovalyeyi koydum. Resimlerini hep koyuyordum, değiştiriyordum. Onu neşelendirmek, mutlu edebilmek için resimlerini koyuyordum. 'Burada resim yaparım' diyordu. Hatta yazı da yazmak istiyordu. Buraya kadarmış. Çok direndi, elinden geleni yaptı. Ama artık uyumak istedi. Daha önce yoğun bakımlarda iki kez kalbi durdu. Yine gelecek diye bekliyordum. Ama böyle hakka yürüdü."


CEMEVİNDE TÖREN

Filiz Otyam eşi Fikret Otyam'ın, dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı ve Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı ile birlikte temelini attığı Antalya Konuksever Mahallesi'ndeki cemevinde yarın tören yapılacağını söyledi. Fikret Otyam'ın çocukları İrep, Döne ve Elvan'ın da babalarını son yolculuğuna uğurlamak için Antalya'ya geleceği belirtti.
Boynundan çıkarmadığı '12 imam' kolyesiyle defnedilme isteğini dile getiren Fikret Otyam'ın bu vasiyeti de yerine getirilecek.
Bu arada, sanatçı Sümer Ezgü ile eşi Gülay Ezgü de Filiz Otyam'a taziye ziyaretinde bulundu.


FİKRET OTYAM KİMDİR?

Aksaray'da 19 Aralık 1926 tarihinde dünyaya gelen Fikret Otyam, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden 1953'te mezun oldu. Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'ndan resim dersleri alan Otyam, 1950 yılında Son Saat gazetesinde gazeteciliğe başladı. Cumhuriyet gazetesinde çalışan, köşe yazarlığı yapan Fikret Otyam'ın Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili röportajları ses getirdi. Otyam, yaptığı röportajlarını kitaplarında yayınladı. Aydınlık Gazetesi'nde uzun süre haftalık yazıları yayınlanan Fikret Otyam, yaşamının son döneminde Antalya'ya 26 kilometre uzaklıkta olan Geyikbayırı Köyü'nde resme ağırlık verdi. Aynı zamanda Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu üyelerinden Fikret Otyam, besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam'ın kardeşi, dokuma ve fotoğraf sanatlarıyla ilgili sanatçı sanatçı Filiz Otyam ile evliydi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler