Depremden beter

Sokağa çıkma yasağı kaldırılınca dışarı çıkan Vartolular ceset parçalarıyla karşılaştı. Şebekeler zarar gördüğü için ilçede su ve elektrik hâlâ kesik.

Yayınlanma: 17.08.2015 - 20:38
Abone Ol google-news

Muş’un Varto ilçesinde özerklik ilanının ardından 3 gündür süren olaylar nedeniyle ilçe harabeye döndü. 24 saatlik sokağa çıkma yasağının ardından gittiğimiz Varto’da ilçe merkezinde birçok ev ve işyeri yanmış yıkılmış halde. Vartolular, helikoterlerin evlerini ve işyerlerini taradığını anlattı. Elektrik ve suyun olmadığı ilçede kazılan hendeklerin bir kısmı hâlâ duruyor. Erzurum yolunda sabaha karşı duyulan patlama sesinden sonra ceset parçaları bulundu. Cenazelerin PKK’lilere ait olduğu düşünülürken, vatandaşlar bölgede roketatar sesi duyduklarını söyledi.

DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık ile bir grup DBP ve HDP yöneticisi, Varto’da incelemelerde bulundu. Günlerce süren gerilimin ardından gittiğimiz Varto’da ilçe merkezinde yanmış, yakılmış harab edilmiş dükkânlar ve evlerle karşılaştık. Hendeklerin bir kısmı kapatılırken bir kısmı hala duruyor. Varto’nun bir bölümüne hâlâ elektrik verilemezken, sabit telefon hatları da çalışmıyor. Kazılan hendekler nedeniyle su ve kanalizasyon şebekesi de zarar gördüğü için ilçeye su verilemiyor. Kadınlar ellerinde bidonlarla çeşmelerden su taşıyor.

Parçalanmış cesetler

Erzurum yolu üzerindeki ağaçlık alanda gece büyük bir patlama sesi duyan vatandaşlar, sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından bölgeye gittiğinde ceset parçaları ile karşılaşmış. Kaç kişiye ait olduğu tam olarak bilinmeyen ceset parçaları çok geniş bir alana yayılmış. Yerel yöneticiler, ceset parçalarının PKK’lilere ait olabileceğini belirtirken, Genelkurmay dün yaptığı açıklamada 4 PKK’linin öldürüldüğünü belirtti. Vartolular, bölgede büyük bir patlama sesi duyduklarını ve alev topu gördüklerini belirtirken, PKK’lilerin roketatar gibi bir silahla vurulmuş olabileceğini anlattılar. HDP- DBP- DTK heyeti bölgede inceleme yaparken, kadınlar cenaze parçalarının etrafında ağıtlar yaktı. Cezanelere ilişkin bilgi almak için Varto Hastanesi’ne giden heyet, hiçbir yetkiliye ulaşamadı.

‘3 gündür savaş vardı’

DBP’li Varto Eş Belediye Başkanı Sabite Ekinci, ilçede 3 gündür “savaş hali”yaşandığını belirterek, “Selma Irmak, Sırrı Sakık ve bizlerin girişimi ile valilikle bir diyalog kuruldu ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması sağlandı. Can kaybı yaşanmadan olaylar sonuçlanacak derken parçalanmış ceset parçaları bulundu. Onlar PKK’li mi, sivil mi bilmiyoruz. Savcıya ulaşamıyoruz, Emniyet Müdürü telefonlara çıkmıyor. Erdoğan ve AKP hükümeti süreci bitirdi. Bütün bunlar bu özerklik ilanına istinaden devreye konulan bir plandır” dedi.

Helikopter evleri taradı

Babasını ziyaret etmek için geldiği Varto’da olaylar nedeniyle mahsur Sıdıka Bingöl, “Erdoğan buraya kendi çocuklarını göndersin savaşmaya. 3 gündür üzerimizde helikopterler uçuyor, evler taranıyordu. Sabah sokağa çıkma yasağının bitmesiyle evlerimizden çıkınca burada bu cenazeleri bulduk” dedi. Vatandaşlardan Hayrettin Çiçek de “Bu sabah saat 04.00 sıralarında çok büyük patlama sesleri duyduk. Ama evlerimizden çıkamadığımızdan ne olduğunu anlamamıştık. Roket sesi gibiydi. Demek ki o bombalarla buradaki bu 2 kişiyi katletmişler” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon