‘Devlet onları unuttu’

Hakkâri’de 12 gün önce kaçırılan 10 gümrük memurunun aileleri perişan

Yayınlanma: 22.08.2015 - 07:27
Abone Ol google-news

Hakkâri’de kaçırılan 10 gümrük memurundan 12 gündür haber yok. Hakkâri Çukurca Üzümlü Gümrük Kapısı’nda göreve giden 10 gümrük çalışanı 10 Ağustos’ta PKK tarafından yolları kesilerek kaçırıldı. Aradan 12 gün geçti. Ancak gümrük çalışınlarından hâlâ bir haber yok. Aileler günlerdir umutla kaçırılan yakınlarından haber almayı bekliyor.

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş aileler ve Gümrük Bakanlığı yöneticileri ile görüştü. Gümrük Bakanlığı yöneticileri Yokuş’a, “Sağlıklı oldukları haberlerini alıyoruz. İyiler” bilgisini verdi. Ancak ne zaman bırakılacakları konusunda bilgi yok. Yokuş, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı derin bir kış uykusunda. Aileleri ile temasa dahi geçilmemiş.

Devleti yönetenler, devletin memurlarını kaderine terk etmiştir” dedi. Yokuş’la görüşen aileler ise, “Biz çocuklarımızı devlete teslim ettik. Ancak devletten, bakanlıktan bir yönetici ne bizi arıyor, ne geçmiş olsun diyor, ne de bilgi veriyor. Biz arayınca da bakanlıktan hiçkimseye ulaşamıyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Ailelerin perişan olduklarına dikkat çeken Yokuş, devletin ise sadece gümrük çalışanlarının kaçırıldıkları yerdeki köyün muhtarından sağlıklı oldukları yönünde bilgi alabildiğini söyledi.

Bakanlık yetkililerinin kendilerine, “Çok fazla bu işi kurcalamayın. Terör örgütü bu kişiler merak ediliyor, peşlerine düşülüyor diye zarar verir” dediğine işaret eden Yokuş, “Böyle saçma sapan bir yaklaşım. Bakanlık yetkilileri gümrük memurlarının kaçırılmasının kamuoyuna duyurulmasını istemiyor. Biz de ikilem içinde kaldık... Yöneticilerin dilinden sadece ‘sağlıkları yerindeymiş’ sözcükleri dökülüyor. Nasıl olsa ülkemizde en değersiz varlık insan. Kendileri de birer insan olan bu yöneticilerin hali oldukça düşündürücüdür” değerlendirmesini yaptı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın vurdumduymaz davrandığına işaret eden Yokuş, gümrük çalışanlarının göz göre göre kaçırıldıklarına dikkat çekti.

‘Aileler sahipsiz’

Memurlar kaçırılmadan birkaç gün önce bölgedeki gümrük kapılarının PKK tarafından ele geçirileceği bilgisinin alındığına işaret eden Yokuş, “İstihbarat gelmiş ancak hiçbir şey yapılmamış” dedi.

Türk ordusu Türkmenlere Azez’e kadar eşlik etti

Türkiye’nin Suriye’de Afrin-Cerablus arasında planladığı tampon bölgeye Sultan Murad Tugayları, Fatih Sultan Mehmet Tugayları gibi Türkmen gruplarla birlikte Türk askerlerinin de girdiğine yönelik iddialar bir nevi doğrulandı.

Britanya’nın The Independent gazetesinin diplomasi muhabiri Kim Sengupta, “Türkiye ordusu, Türkmen savaşçılara zırhlı araçlarla eşlik ederek Bab El Selam üzerinden Azez’e gidip kamplarını kurmalarına yardımcı oldu” diye yazdı. Bab El Selam, Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’nın Suriye tarafında bulunuyor. TSK eşliğinde Türkmen güçlerinin bölgeye yerleştirilmesini “4.5 yıllık Suriye iç savaşında daha önce görülmemiş tarzda bir ilk müdahale” diye niteleyen Sengupta, “Türkiye’nin son adımı Kürtlerle etnik çatışmaların tehlikeli noktalara gelmesine yol açabilir” dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen Britanyalı bir diplomatın Azez’deki etnik ilişkilerin zaten fazlasıyla gergin olduğu, Türkmen güçlerinin bölgeye gönderilmesinin ilişkilere yardımcı olmayacağı görüşünü aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler