Soma’da pantomime son!

Sanık avukatlarının, kazadan kurtulan işçilerin dinlenmesini engellemek için yargılamayı savsaklama çabasına isyan eden madenci yakınları ve avukatları, duruşma salonunu terk etti.

Yayınlanma: 25.08.2015 - 11:32
Abone Ol google-news

301 canın iş cinayetine kurban gittiği Soma faciasına ilişkin yargılamada, sanık avukatlarının kazadan kurtulan işçilerin dinlenmesini engelleme çabası, madenci aileleri ve avukatlarını isyan ettirdi. Aileler ve avukatları, “Bu pantomimi daha fazla izlemek istemiyoruz” diyerek duruşma salonunu terk etti.

Davanın bugünkü duruşmasında, tutuksuz sanıkların çapraz sorgusu devam etti. Bu sorguların ardından madenden kurtulan işçilerin dinlenmesi planlanıyor. Ancak önceki günlerde olduğu gibi sanık avukatları, ayrı ayrı ve ardı ardına benzer soruları sorarak, sorgunun gereğinden fazla uzamasına yol açtı. Acılı aileler ve avukatları, sanık avukatlarının tutumunu, işçilerin dinlenmesini engellemek için yargılamayı uzatma çabası olarak nitelendirdi. Söz alan avukatlardan İbrahim Arzuk, sanıkları savunan meslektaşlarının tutumunu protesto etmek için duruşma salonunda yer almayacaklarını açıkladı. Avukatlar, madenci yakınlarının haklarını korumak için salonda bir kişiyi nöbetçi bıraktı.

Madenci ailesi avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, tutuklu müvekkilleri olan bir savunma ekibinin duruşmayı uzatma çabasının “sıra dışı” olduğunu vurguladı. Kozağaçlı, “Normal durumda, tahliye taleplerini sunmak için duruşmanın hızlanmasını istemeleri gerekir. Ama anormal ve bilinçli biçimde davanın ilerlemesini engelliyorlar. Burada bir temel hakkın, savunma hakkının kötüye kullanılması söz konusu. Muhakeme usullerine göre aslında bu yaptıkları yasaktır. Bu bir hak ihlalidir. Etik olarak da çok çirkin bir davranışla karşı karşıyayız” dedi.

GERÇEKLERDEN KORKUYORLAR

Sanık avukatlarının tutumunu “korkunun göstergesi” olarak nitelendiren Kozağaçlı, “Yaşanan durum, sanıkların ve avukatlarının işçileri dinlemekten, müvekkillerinin onlarla yüz yüze gelmesinden korktuklarını gösteriyor. İşçilerin, bu yargılamanın havasını değiştireceğini biliyorlar. Gerçeklerden kaçmaya çalışıyorlar. Ama boşuna uğraşmasınlar kaçış yok” diye konuştu.

Madenci aileleriyle birlikte ortak tavır geliştireceklerini kaydeden Kozağaçlı, “Bu pantomimi izlemeyeceğiz. Ailelerle birlikte duruşma salonunu terk ediyoruz. Çarşambayı atlatalım, çünkü işçiye dayanamayız’ diyorlar. Ama çarşambalar bitmez. O işçiler buraya gelecek ve yüzlerine bakmak zorunda kalacaklar” dedi.

SALLAMAK BEDAVA!


Öte yandan dünkü celsede dinlenen sanıklar, gördüklerini değil “duyduklarını” anlatmayı tercih etti. Sanık avukatları ve madenci ailesi avukatlarının sorularını yanıtlayan sanıklar, denetim için gelen müfettişlerin madene indiğini görmediklerini, ama duyduklarını söyledi. Sanıklardan emniyet teknikeri Serhat Dinç, ayrıca kaza tatbikatı yapıldığını görmediğini, ama duyduğunu aktardı. Müşteki Avukatlarından Berrin Demir bunun üzerine “Kimden duydun?” diye sordu. Dinç’in Arkadaşlardan” yanıtını üzerine Demir, “Sallamak bedava” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler