Erdoğan korsan törende

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBB Başkanı Feyzioğlu’nun konuşmaması için yasa değişikliği yaptırarak kaldırttığı Yargıtay’ın yeni adli yıl açılış törenindeydi.

Yayınlanma: 02.09.2015 - 07:05
Abone Ol google-news

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı’nın konuşmaması amacıyla AKP hükümetinin yasadan çıkardığı adli yıl açılış töreni, dün Yargıtay Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetin özel “ilgisiyle” yapıldı.

Yargı barışı bozuldu

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, konuşmasında AKP tarafından 2010’da anayasa değişikliği ile getirilen HSYK seçim sistemini eleştirirken, “Yargı mensupları arasında saygı ve sevgi ortamıyla çalışma barışını bozmuştur” dedi. Cirit, hâkim ve cumhuriyet savcılarının tutuklanması, adli ve idari soruşturmalara uğraması, görevden el çektirilmesi veya başkaca disiplin tedbirlerine muhatap olması için “elbette bir hukuk devleti için iftihar tablosu olamaz” ifadesini kullandı. Anayasa Mahkemesi’ne verilen bireysel başvuru yetkisinin “rahatsızlık” yarattığını belirten Cirit, AYM’nin Yüce Divan görevinin de kendilerine verilmesini istedi.

Yüce Divan yetkisi

Yargıtay’ın yıllardan beri baktığı davalardan edindiği deneyim, zengin içtihat birikimi, üyelerin yetişme biçimleri dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi’nde olan Yüce Divan görevinin Yargıtay’a verilmesinin uygun olacağını savunan Cirit, “Suçların cezasız kalmaması için gerekli toplumsal savunma mekanizmasının işletilmesi ve aynı suçu işleyenler arasında ayrım yapılmaması bakımından da Yüce Divan görevinin Yargıtay’a verilmesi gerekir” dedi.

Türkeş tokalaşmadı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da törende hazır bulundu. Barolar Birliği’nden temsilen törene kimsenin katılmaması dikkat çekti. Törene katılan MHP’li Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, protokol sıralarını selamdığı sırada bir diğer MHP’li TBMM Başkan Vekili Koray Aydın’ı görünce geri adım attı. Aydın’ın elini sıkmayan Türkeş, yerine oturmayı tercih etti.

Paralel çeteler...

Erdoğan, adli yıl açılışı nedeniyle dün bir mesaj yayımladı. Erdoğan, şunları ifade etti: “Yargıya son dönemde en büyük zararı, yargıyı kendi tekeline almak isteyen birtakım gruplar vermiştir. Terör örgütlerini ve devlet içine sızmış paralel çeteleri maşa olarak kullanarak, iç ve dış siyaset-toplum mühendislikleriyle Türkiye’yi hedeflerinden uzaklaştırmak isteyenler, hüsrana uğrayacaktır.”

TBMM’de resepsiyon

Yeni adli yıl açılışı dolayısıyla Yargıtay Başkanlığı tarafından TBMM’de resepsiyon verildi. Adalet Bakanı Kenan İpek, Yargıtay Başkanı Cirit’in, Yüce Divan görevinin Yargıtay’a verilmesi gerektiği yönündeki sözlerinin sorulması üzerine, “Bu bir anayasa konusu. Ben de tartışılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Koza İpek Holding’deki aramalara yönelik soru üzerine İpek, “Hiçbir meslek mensubunun suç işleme özgürlüğü yok. Eğer bir suç varsa gereği yapılacak, yoksa zaten yok” dedi.

Dosya Almanya’da

İpek, 17 Aralık savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın durumuna ilişkin soruya “Almanya’da olduklarına dair bilgi üzerine iadesiyle ilgili evrakı gönderdik. Evrak mahalline ulaştı, henüz dönüş olmadı, bekliyoruz” yanıtını verdi. Fetullah Gülen hakkındaki kırmızı bülten çalışmasının sorulması üzerine İpek, ilgili yakalama kararının Adalet Bakanlığına henüz intikal etmediğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a da Yargıtay Başkanı’nın AYM’ye yönelik açıklamaları soruldu. Yüce Divan konusundaki soruya yanıt veren Arslan, “Bu görüşe saygı duyuyoruz. Ama bu Türkiye’nin bugünkü meselesi değilir. Yargının güncel bir meselesi de değildir” ded


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler