Cumhuriyet’e sansür Meclis gündeminde

CHP milletvekili Muharrem Erkek, Cumhuriyet’in internet sitesine yönelik erişim yasağını TBMM gündemine taşıdı. CHP’nin gazeteci milletvekilleri Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş ve Eren Erdem de gazetemizi ziyaret ederek engelleme girişimini kınadı.

Yayınlanma: 14.09.2015 - 17:34
Abone Ol google-news

<video:368835>

Cumhuriyet Gazetesi avukatlarından Bülent Utku, Tora Pekin ve Abbas Yalçın, cumhuriyet. com.tr’ye erişimi engelleyen kişi ya da kişilerin tespit edilerek haklarında dava açılması istemiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulundu.

Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş Vekili avukat Bülent Utku imzasıyla savcılığa dün sunulan dilekçede, Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sayfasına bir süreden beri erişimin Türkiye’nin bazı bölgelerinde ve yurtdışında engellendiği, okuyucuların internet sayfasına girerek gazete okuyamadıkları vurgulandı.

Eylül başından beri süren engellemenin 13 Eylül 2015’te had safhaya ulaştığı, internetten gazete okuyan okurların Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden ve yurtdışından Cumhuriyet Gazetesi’ni telefonla arayarak durumu ve şikâyetlerini bildirdiği anımsatılan dilekçede, erişim engelinin Anayasa’nın ve Basın Yasası’nın tanıdığı hakları ihlal ettiği ve suç teşkil ettiği kaydedildi.

Sansür Meclis’te...

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de Cumhuriyet’in internet sitesine yönelik erişim yasağını TBMM gündemine taşıdı. Erkek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Şahsınızın ‘gazete binasının basılmasına karşı olduğunuzu’ belirtmenizden hemen sonra bu baskını onaylar nitelikle eylemde bulunduğunuz düşünülürse Cumhuriyet Gazetesi’ne erişimin engellenmesine neden olan kişilerle ilgili yaptırım uygulanması için nasıl bir girişimde bulunulacaktır?” diye sordu. Önergede Hürriyet’e yapılan baskın ve Nokta’ya uygulanan sansür de yer aldı.

CHP'den, sansürlenen cumhuriyet.com.tr'ye destek ziyareti

Heyet, gazetenin internet sitesine erişimin engellenmesi üzerine, Cumhuriyet Gazetesi İnternet Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'i gazetenin Şişli'deki merkezinde ziyaret ederek bir süre görüştü.
Cumhuriyet Gazetesi İnternet Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"DOĞRULARI DUYURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"cumhuriyet.com.tr son bir aydır çeşitli engellemelerle karşılaşıyor. Bunu ilk başta yoğunluk fazlalığında diye değerlendirdik. Fakat son bir haftada inanılmaz arttı. Şikayetler yurtdışından, yurtiçinden, tüm bölgelerden? Siteye kendi telefonlarımızdan da girememeye başladık. Bunun üzerine Türk Telekom'a yazı yazdık, kendileri engellenmediğini söyledi. Fakat bu atakların bilançosunu istedik, buna bir cevap vermediler. Bugün Cumhuriyet avukatları savcılığa Türk Telekom hakkında suç duyurusunda bulundular. Tüm telefon şirketleri, hizmet veren diğer servisler, tüm altyapı Telekom'a bağlı olduğu için onların da yapacağı pek bir şey yok. Bu sansür Türk Telekom tarafından yapılıyor. Bunu defalarca iletiyoruz, haberleştiriyoruz, fakat bir çözüm gelmiyor. Hürriyet Gazetesi'ni bastıran, kamyonlarla insan gönderenler, bunu yayınlayan cumhuriyet.com.tr'yi de bu şekilde engelliyorlar, sansürlüyorlar. Gerçekleri yazmasından rahatsız oluyorlar. Biz hukuki olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Fakat insanlardan da bize destek bekliyoruz. Bize verdiği destekten dolayı CHP'ye de teşekkür ediyoruz. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz, gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Hiçbir şekilde engelleyemeyecekler. Biz sesimizi duyurmaya, gerçekleri, doğruları duyurmaya devam edeceğiz."


CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu da şöyle konuştu:

"Bir hafta önce hatırlarsanız, kağıt yani Hürriyet Gazetesi hedef alındı, camı çerçevesi indirildi. Bir defa da değil, birkaç defa. Bugün Nokta Dergisi'nin toplatılma kararında beraberdik. O frekansta da, yani haftalık frekansta da tahammülsüzlüğünü gördük hükümetin. Burada da en hızlı frekansta, yani internet gazeteciliğinde hükümetin bir başka suçu ortada. Türk Telekom şu veya bu sebeple bu haberleşme hizmetinin tek sorumlusu Türkiye'de, tekeli Türkiye'de. İnternet gazeteciliğine biraz daha yabancı olanlar açısından izah edeyim; cep telefonundan girdiğinizde de, masa bilgisayarınızdan girdiğinizde de, tabletten girdiğinizde de istediğiniz siteye ulaşabilmenizin yolu, onun 3-6 şeritli otoyolu Türk Telekom'a aittir. Bunun dışında herhangi bir yol yok. Yani siz yola çıktığınız zaman menzile varabilmek için Türk Telekom'un altyapısına başvurmak zorundasınız, onu kullanmak zorundasınız. Böyle bir durumda, 'ak trol' saldırmış, Cumhuriyet'e girilemiyor. Sorumlusu ben miyim parti olarak ya da sorumlusu yayıncı mı Değil. Kim burada sorumlu Telekom. Bu haberleşme özgürlüğü, ifade özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğü eğer tehlike altındaysa, bu işin sorumlusu kim Hükümet, Ulaştırma Bakanlığı... Bir siyasetçi gözüyle bu iş bu kadar basittir, teknik detaya girmenin alemi yoktur. Eğer Cumhuriyet'in sitesine girilemiyorsa, bu işin tek bir sorumlusu vardır, o da hükümettir. "

BARIŞ YARKADAŞ: CUMHURİYETİ YIKAMAYANLAR GAZETESİNİ SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR

Barış Yarkadaş da kendisinin de bir Cumhuriyet okuru olduğunu kaydererek,“ Ben de bir Cumhuriyet okuru olarak ve aynı zamanda bir gazeteci milletvekili olarak her gün Cumhuriyet gazetesinin haberlerinden faydalanmaya, dünyada ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyorum. Fakat son bir haftadır özellikle Cumhuriyet.com.tr’ye erişmekte zorluk çekiyorum. Cumhuriyet’i yıkamayanlar, Cumhuriyet’i susturmaya çalışıyorlar. Türkiye’de özgür gazetecilik geleneği var ve her türlü baskıya rağmen bu yaşamaya devam edecektir”ifadelerini kullandı.

Eren Erdem de Cumhuriyetin engellenmesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin bir gecekondu devleti haline dönüştürüldüğünü belirtti.?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler