Ali İsmail'e bakamadılar

300 avukat savunma yaptı. Anne Korkmaz, oğlunun fotoğrafıyla sanıkların karşısına oturdu.

Yayınlanma: 03.02.2014 - 22:57
Abone Ol google-news

‘Gözlerime bakın, nasıl kıydınız çocuğuma?’

Ali İsmail’in ailesi salona girerken avukatlar ve salonda bulunanlar tarafından ayakta alkışlandı. Sanıkların önünde polisler, arkasında jandarmalar barikat oluşturdu. Anne Emel Korkmaz, sanıklara dönerek oğlunun fotoğrafını gösterdi ve “Nasıl kıydınız çocuğuma? Ne yaptı çocuğum size? Kendi çocuklarınıza nasıl bakıyorsunuz. O pis ellerinizde dokunmayın çocuğuma. Nasıl bakabiliyorsunuz çocuklarınızın yüzüne? Ben Ali’yi temiz ellerimle büyüttüm” diye feryat etti, salondaki avukatlar ağladı. Bir sanığın çocuğu olduğunu belirtmesi üzerine, anne Korkmaz, oğlunun fotoğrafını sanık polise gösterip “Oraya değil buraya bak, çocuğum var derken gözlerimin içine bak” dedi. Ali’nin ablası da sanığa “Kardeşim çocuğunu mu öldürdü” diye sordu. Ali’nin abisi avukat Gürkan Korkmaz, sanıklara ve avukatlarına tepki göstererek “Haram olsun aldığınız para” diye bağırdı.

 Vuran polisler: İyi stres attık

Korkmaz ailesi adliyeden ayrılırken açıklamalarda bulundu - VİDEO

 Ali İsmail Korkmaz davasında avukatlardan açıklama - VİDEO

Gezi Direnişi sırasında 2 Haziran’da Eskişehir’de aralarında polislerin de bulunduğu eli sopalı bir grup tarafından dövülen ve geçirdiği beyin kanamasının ardından 38 gün sonra yaşamını yitiren 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili 8 sanığın yargılanmasına dün Kayseri’de başlandı. Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap, annesi Emel, ağabeyi Gürkan Korkmaz ile kız kardeşleri Melika Çakırkaya ve Aylin Taktuk da duruşma için Kayseri’ye gitti. Duruşmayı CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, İlhan Cihaner, Veli Ağbaba, Hüseyin Aygün, Musa Çam, Aylin Nazlı Aka, Muharrem Işık, Şevki Kulkuloğlu, Melda Onur, Refik Eryılmaz, Mehmet Ali Ediboğlu, Tufan Köse, Süheyl Batum; HDP milletvekili Levent Tüzel; ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da izledi. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ankara Barosu Başkanı Sema Paksoy, Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin ve ÇHD İstanbul Şubesi üyelerinde Efgan Bolaç’ın da bulunduğu 300 avukat aile adına duruşmaya katıldı.Bir süre önce RedHack soruşturmasında gözaltına alınan sanatçı Barış Atay da duruşmayı izledi.

‘Ali İsmail’e borcunuz var!’

Kimlik tespitinin ardından söz alan avukatlar sözlerine “Gezi Direnişi”ni anarak başladı. Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, “Polis gaz sıkmasaydı, Ali İsmail o sokağa kaçmaz, öldürülmezdi. Bu çok önemli. Vali bizi dinlemedi, sorumludur. Bütün halkın, herkesin Ali İsmail’e borcu var, adil bir yargılama istiyoruz” dedi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Defalarca silinen kayıtlar, birtakım görüntüler, avukatlar tarafından tek tek toplandı. Provokasyon yapabileceği düşüncesiyle dava buraya alındı. Kayseri’de adalet çıkması lazım” diye konuştu.

‘Adalet istiyorum’

Duruşmaya verilen arada konuşan anne Emel Korkmaz, “Binlerce, milyonlarca Ali İsmail var. Buradaki insanlar şahit, Ali İsmail’in ne kadar dürüst bir delikanlı olduğuna. Onu vuranlar utansın. Çocuğuma bunu yapanlar bir gün çocuklarına bakamayacak hale gelecekler. Tüm dünya görecek bunu. Adalet istiyorum” dedi.

Şikâyetleri kabul edilmedi

Verilen aranın ardından öğleden sonra yeniden başlanan oturuma Korkmaz ailesine davaya müdahil olup olmayacakları soruldu. Anne Emel Korkmaz, “Tabii ki, Ali İsmail ile birlikte katılacağım” dedi. Ankara’da polisin silahından çıkan kurşunla ölen Ethem Sarısülük’ün abisi Mustafa Sarısülük ile Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden ilk isim Abdullah Cömert’in abisi Zafer Cömert, Mehmet Ayvalıtaş’ın abisi Muharrem Ayvalıtaş da şikâyetçi olduklarını ve müdahil olmak istediklerini söylediler. ÇHD ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği de müdahillik talebinde bulundu. Sanıklar, aile dışındaki müdahillik talepleri için “Tanımıyorum, kabul etmiyorum” dediler. Mahkeme, Korkmaz ailesi dışındaki müdahillik taleplerinin reddine karar verdi. Ardından iddianamenin okunmasına geçildi. İddianamede sanıkların “Ali İsmail bize küfrediyordu” iddiası yer alırken, tanıklar ise Ali İsmail’in “Yapmayın etmeyin” dediğini belirtti. İddianame okunurken Ali İsmail’in babası Şahap Korkmaz da “Nasıl yaptınız bunu oğluma” diye haykırdı. İddianamede tanıkların anlatımına göre Ali İsmail’i döven polislerin “İyi stres attık” dedikleri belirtildi.

‘Ali İsmail diye tabir edilen şahıs’

Sanık polislerden Şaban Gökpınar ifade verirken,“Ali İsmail diye tabir edilen şahıs” ifadesini kullanması dikkat çekti. Buna tepki gösteren Emel Korkmaz, “Tabir edilen şahıs değil, Ali İsmail Korkmaz” dedi. Kamera kayıtlarında Ali İsmail’e vururken görüntüleri olan Gökpınar,
“O gün sabahtan akşama kadar elimde cop vardı, ama kimseye vurmadım” dedi. Sanık polislerden Hüseyin Engin, olaydan sonra saç ve bıyığını neden kestiği sorusuna “Görev gereği kestiririz” yanıtını verdi.

Ali İsmail Korkmaz duruşması öncesi olağanüstü güvenlik önlemi - VİDEO

Ali İsmail Korkmaz davası için Kayseri'de OHAL -FOTO GALERİ

Ali İsmail Korkmaz Davası öncesi gerginlik- VİDEO

Yürüyüşe polis izin vermedi

Adliye binası önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi, polisin çektiği demir bariyerlere yüklenerek yıkmak istedi. Ancak polisler kalkanlarıyla önlem alarak kalabalığın adliye binasına gitmesini önledi. Kalabalık ellerindeki pankart ve sopaları, su şişelerini polise fırlattı. Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın adliye önünde yaşanan arbedede 2 polis memurunun yaralandığını, 2 polis memurunun da adliyenin içerisindeki olayda yaralandığını söyledi.

Durdurma İHH, MİT’e ait

Kayseri’de dün olağanüstü bir gün yaşandı. Ülkenin her yerinden yüzlerce kişi akıyor kente, acı bir vesileyle yolları Kayseri’ye düşüyor. Polisler tarafından defalarca durdurularak kimlik kontorlü yapılan yurttaşlar bu duruma ilginç bir gönderme yapıyor: İHH ve MİT’e aittir. Ali İsmail ’ın annesi Emel Korkmaz, babası Şahap Korkmaz, avukat ağabeyi Gürkan Korkmaz Kayseri’deler. Adliyenin önünde CHP, HDP, SDP, Kolektifler, Kaldıraç, TGB ve SDP’nin aralarında bulunduğu çeşitli siyasal gruplar ve sivil toplum örgütleri toplanmış. Gezi’de yaşanan çok seslilik tablosunu bir kez daha yaşatıyorlar.

Ali İsmail Korkmaz belgeselinin fragmanı yayımlandı

Göstericilere silah

Olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. 500’ü çevre illerden, 2 bin 30 polis memuru, 3 TOMA, bir panzer ve bir polis helikopteriyle kent abluka altına alındı. Adliyeye yakın yollar araç trafiğine kapatıldı. Adliyenin üstünde polis helikopteri uçarken, adiley önündeki polislerin davayı izlemeye gelenlere silah doğrultması dikkat çekti. Şehrin giriş ve çıkışlarına arama noktaları kuruldu. Kayseri Valisi Orhan Düzgün, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından “19 yaşında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz milletimizin evladıdır” dedi.

Yüzlerini kapattılar

Tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırın sahibi İsmail Koyuncu ve akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, Ebubekir Harlar cezaevi aracıyla eski adliye binasının mahkûm girişine kadar getirildi. Jandarmanın adeta etten duvar ördüğü kapıdan 5 tutuklu,yüzlerini ellerindeki dosyalarla, atkılarla kapatarak duruşma salonuna götürüldü. Tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban G, Hüseyin E, Yalçın A. da adliyeye, polis kontrolündeki yan kapıdan girdi.

300 avukattan açıklama

Duruşma öncesi avukatlar, Ali İsmail davası güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’den Kayseri’ye taşınırken, 1993 yılında Lice’de katledilen Tuggeneral Bahtiyar Aydın dosyasını güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilmesine dikkat çekildi. Açıklamada “Yolları kesseniz de Kayseri’deyiz. Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık takipçisi olacağız. Ali’yi aramızdan aldılar, ama adaleti hangi delikte saklanırsa saklansın çıkaracağız” denildi.

DURUŞMA SALONUNDAN NOTLAR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler