“Hayali bir örgüt” iddiasıyla tutuklama

Aziz Güler için Mersin’de eylem yapan gençlerden ikisi 30 yıl önce kendini fesheden bir örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandı.

Yayınlanma: 06.10.2015 - 21:38
Abone Ol google-news

Cenazesi 15 gündür Rojava’dan Türkiye’ye alınmayan Aziz Güler için Mersin’de eylem yapan 7 gençten 2’si 30 yıl önce kendini fesheden ‘Türkiye Kuzey Kürdistan Kurtuluş Örgütü’ üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandı. Gençler ifadelerinde örgütün adını ilk defa duyduklarını söyledi. 2 gencin avukatı Bedri Kuran da “Hiçbir kurumsal kimliği, varoluşuna dair hiçbir bulgunun olmadığı hayali bir örgüt yarattılar ve de 2 genci tutukladılar” dedi.

Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’le çatışmada hayatını kaybeden Aziz Güler’in cenazesi 2 haftadır Türkiye’ye alınmıyor. Güler’in ailesinin “Oğlumuzu, evladımızı, canımızı istiyoruz!” isyanı çığ gibi büyüyor. Öğrenci Gençlik Sendikası’nın (GENÇ- SEN) kurucu üyesi olan Güler için de arkadaşları yaptıkları eylemlerle isyanlarını sokağa taşıyor. Ancak geçen hafta Mersin'deki İstiklal Caddesi’nde eylem yapan 7 GENÇ- SEN üyesi gözaltına alındı. Savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen GENÇ- SEN üyerlerinden 5’i ‘denetimli serbestlik’ kararıyla serbest bırakılırken, Ezgi Harbelioğlu ve Umut Çevik ‘örgüte üye oldukları’ gerekçesiyle tutuklandı. 2 gencin üye olduklarının iddia edildiği örgütün adı Türkiye Kuzey Kürdistan Kurtuluş Örgütü (T.K.K.K.Ö.). Örgütün 30 yıl kadar önce kendini feshettiği biliniyor.

‘İlk kez duyuyorum’

7 genç de verdikleri ifadelerinde GENÇ-SEN üyesi olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Güler’in cenazesini devlet ailesine vermedi. Biz de kamuoyu oluşturmak üzere barışçıl olarak demokratik hakkımızı kullanarak İstiklal Caddesi’ndeki Nobel Oteli önünde yolu trafiğe kapattık. Eylem yaptığımız sırada herhangi bir ikaz yapılmaksızın kolluk güçleri bize saldırdı. Gruba herhangi bir uyarı yapılmadı. Kolluk güçlerine karşı herhangi birşey gerçekleştirmedik. Herhangi bir illegal örgüt ile bağlantımız yoktur. T.K.K.K.Ö.’nü ben ilk kez duyuyoruz.”

“Hayali bir örgüt yarattılar, tutukladılar”

Avukat Bedri Kuran’dan edinilen bilgiye göre T.K.K.K.Ö.’nün adı ilk defa emniyet fezlekesinde geçti. Bu örgütün adını gören savcı da ‘ilk defa bu örgütü duyuyorum’ dedi. Ancak 7 genç de, örgütün adını bilmeyen savcı tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye gönderildi. Avukat Kuran gençlerin hepsinin aynı ifadeyi verdiğini ancak 2 kişinin tutuklanmasına şaşırdıklarını belirterek şunları söyledi:

 “Sorulan sorular aynı, cevaplar aynı. İki gencin mahkemece neden tutuklandığını anlamadık. 15 yıldır politik davalara bakıyorum böyle bir örgüt adı bilmiyorum. Hayali bir örgüt yarattılar ve de 2 genci tutukladılar. Ezgi Mersin Üniversitesi psikoloji, Umut ise aynı üniversitede tarih bölümü öğrencisi. En erken 2-3 ay tutuklular ve okullarından da geri kalıyorlar. Hiçbir kurumsal kimliği, varoluşuna dair hiçbir bulgunun olmadığı 30 yıl önce kendini feshettiğini açıklayan bir örgüte üye oldukları savunuluyor. Müvekillerimin yasadışı örgüt ile organik bir bağı olduğunu gösteren bir delil yoktur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon