Bülent Keneş'ten ilk açıklama

Todays Zaman'ın Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, hakkında tutuklama kararı sonrası konuştu.

Yayınlanma: 09.10.2015 - 22:16
Abone Ol google-news
<video:384983>

Todays Zaman'ın Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Erdoğan hakkında attığı tweetler nedeniyle dün reddedilen tutuklama talebinin, bugün savcı Umut Tepe'nin itirazı üzerine dün 'serbest' kararı veren 4. Sulh Ceza Hakimi Recep Uyanık tarafından kabul edilmesinin ardından bir basın açıklaması yaptı.

İşte Bülent Keneş'in o açıklaması;

Arkadaşlar, sevgili meslektaşlarım,

Sözlerime AİHM Başkan Yardımcısı Işıl Karakaş'ın yakın zamanda verdiği bir demeçle başlamak istiyorum: Şöyle diyordu Sayın Karakaş: “Bir zamanlar Türkiye'nin işkence yapan ülke imajı vardı. Ama yerine internetin yasaklandığı, ifade özgürlüğünün hiçbir şekilde korunmadığı, sürekli hakaret yüzünden davaların açıldığı bir ülke imajı geldi. Cumhurbaşkanına hakaret yüzünden sürekli davalar açılıyor. Bu, Avrupa'da başka bir yerde yok. Yani hakaret, ceza kanununda düzenlenen bir suç değil. Avrupa'dan bakıldığı zaman Türkiye, ifade ve basın özgürlüğünün yeterli ölçüde korunmadığı, güvence altına alınmadığı, Avrupa standartlarında olmadığı bir ülke olarak görünüyor.”

Ülkemizi böyle bir duruma düşürmeye kimsenin hakkı yok. Buna en çok da ülkeyi yönetenlerin ve yargı görevini yapanların dikkat etmesi gerekiyor. Çağdaş demokrasilerde, -ceza davası konusu olmaması yanında- hakaretle eleştirinin arasına kalın duvarlar örülmüştür. Bu sınırı belirsiz hale getirdiğinizde tutuklanmayacak, ceza almayacak kimse kalmaz. Son zamanların gözde davası cumhurbaşkanına hakaret… Parkta konuşan bir vatandaş, seçim çalışması yapan MHP'li kadın kolları, stajyer avukat diye liste uzayıp gidiyor. Listeyi kabartanların başında da doğal olarak gazeteciler geliyor. Ahmet Altan, Hasan Cemal gibi duayen gazeteciler adliyelerin müdavimi haline geldi. Necati Doğru ve Uğur Dündar mahkûm oldular.

Devlet adamlarını, siyasileri eleştirmek bizim görevimiz. Toplum biz gazetecilerden bunu bekliyor. Ben fikir ve ifade özgürlüğü çerçevesinde eleştiri hakkımı ve görevimi yerine getirdim. Hiçbir kişiye hele de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na hakareti kendime yakıştırmam. Hakaret tıpkı şiddet gibi fikir mücadelesine güç yetiremeyen acizlerin yapacağı bir şeydir. Yirmi yıldan fazladır gazetecilik yapan ve bugün Türkiye'nin dışa açık en önemli pencerelerinden birinin Todays Zaman'ın Genel Yayın Yönetmeni olarak üzerime atılı olan hakaret suçunu kendime hakaret kabul ediyorum. Benim fikirlerim, tezlerim ve tabii ki eleştirilerim var. Bunların bir kısmı siyasilerin hoşuna gitmeyebilir. Fikir namusunu ve basın özgürlüğünü korumak adına bu fikirleri ve eleştirileri yazmaya ve konuşmaya devam edeceğim.

Son olarak bugüne kadar beni destekleyen, güç veren sevgili eşime ve çocuklarıma teşekkür ediyorum. Beni merak etmemelerini istiyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler