Sarraf’a dokunan kızağa çekildi

Sarraf’la ilgili altın ticaretini ve Esendere Sınır Kapısı’ndaki hayali ihracatı raporlaştıran müfettişler, Erdoğan’ın talimatıyla Başbakanlık’a eklenen bürokrat havuzuna gönderildi.

Yayınlanma: 10.10.2015 - 06:17
Abone Ol google-news

Gümrüğün hayali ihracattan kaçakçılığa kadar en kritik soruşturmalarını yürüterek, raporlaştıran müfettişler ilginç bir yöntemle “kızağa” çekildi. Aralarında Rıza Sarraf’ın altın ticaretini ve Esendere Gümrük Kapısı’ndaki skandalları raporlaştıran müfettişlerin de bulunduğu 11 başmüfettiş, Başbakanlık’ta oluşturulan Sektörel İzleme ve Değerlendirme Raportörü birimine “geçici görevle” gönderildi.

Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gönderilen “naklen atama” konulu yazıda, 10 kişiden oluşan bir listeye yer verildi ve şöyle denildi: “Kurumunuz mensubu olup ekli listede adı ve soyadı belirtilen personelin isimleri karşılarında gösterilen kadro dereceleri ile Sektörel İzleme ve Değerlendirme Raportörü olarak naklen atanmaları uygun görülmüştür. Personel nakil bildirimleri ile açık ve gizli sicil dosyalarının gönderilmesini rica ederim.”

İşte bu yazının ardından 10 kişilik gümrük müfettişi ekibi söz konusu birime kaydırıldı. Listedeki isimler, kritik konulara ilişkin rapor düzenleyen müfettişlerin aslında kızağa çekildiklerini ortaya koydu.

400 milyonluk iddia

400 milyonluk iddia O isimlerden ikisi Ali Ortapolat ve Murat Şanlı. Başmüfettişler, 45 firmanın 400 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı belirlenen Esendere Gümrük Sınır Kapısı’nda yaşanan çarpıcı olayları raporla sıralamışlardı. Gümrük kapısının sık sık “PKK sempazitanları tarafından baskına uğratıldığı, siyasi malzeme ve rant unsuru haline getirildiği” belirlemesi yapılan raporda, “Daha da vahimi, PKK sempatizanları tarafından gümrük sahasındaki bayrağımızın indirildiği, tutanağın Esendere Hakkâri Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne gönderildiği, başta (gümrük) müsteşar olmak üzere bakanlığın diğer merkez birimlerine bilgi verildiği...” denilmişti.

İzleme birimine kaydırılan listede iki isim daha dikkat çekiyor. O isimler de Rıza Sarraf’la ilgili raporlara imza atan başmüfettişler Şener Çelepçıkay ile Bülent Eryılmaz. Müfettişler tarafından hazırlanan Gana’dan sahte evrakla Türkiye’ye gelen 1.5 ton altın yüklü uçakla ilgili rapor, 17 Aralık soruşturması dosyasına girmişti. 292 kilo altının gizlice Türkiye’ye sokulduğu ve Rıza Sarraf’ın bilgisi doğrultusunda memurlara rüşvet önerildiği iddia edilen raporda, savcılıktan “Kaçakçılık ve Kara Para” iddiasıyla işlem yapılması istenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler