Besle kargayı...

IŞİD, Türkiye'de örgütlenirken devlet görmezden geldi, iktidar yolunu açtı. AKP'nin Suriye'de koz olarak kullanmak istediği örgüt, Türkiye'de korkunun adı oldu.

Yayınlanma: 14.10.2015 - 21:12
Abone Ol google-news

Başkentte barış mitingine yönelik 97 kişinin öldüğü canlı bomba saldırısına ilişkin yürütülen soruşturmada, akılları karıştıran gelişmeler yaşandı. Olayın çözülmesi devlet içinde cemaatle hükümetin güç savaşına dönüştü. İddiaya göre olay nedeniyle zor duruma düşen hükümet, bombacılardan birinin PKK’li olduğu havası yaratmak istiyordu. Hatta, Ankara’da bomba patlayacağını önceden haber veren Twitter hesabını kullanan ve PKK üyeliği ile suçlanan iki kişinin, dün gözaltına alındığı basına sızdırıldı. Ancak bu sırada saldırıyı Adıyaman Dokumacı grubuna bağlı IŞİD üyeleri Yunus Emre Alagöz ve Ömer Deniz Dündar’ın yaptığı ortaya çıktı.

Ankara katliamına ilişkin soruşturmada “garip olaylar” yaşanıyor. Bu olay nedeniyle suçlanan hükümetin, iddiaya göre rahat nefes almak için olayda PKK bağlantısı bulmaya çalıştığı belirtildi. Söz konusu siyasi baskı, soruşturmayı yürüten savcılık makamlarına da yansıdı. Adliye kulislerinde “kükümet olayı PKK’nin üzerine yıkıp canlı bombalardan birinin PKK’li olduğunu açıklayacak” iddiası konuşuldu. Oldukça stresli ve gergin görünen soruşturma savcıları, patlamadan bugüne ısrarla iki canlı bombanın kimliğinin tespit edilmediğini söyledi.

 

‘PKK’liler gözaltında’

Ancak dün ilginç gelişmeler yaşandı. Saldırıdan önce “Bomba Ankara’da patlayacak” tweet’ini atan @DrBereday adlı hesabı kullanan iki kişinin Diyarbakır ve Şanlıurfa’da gözaltına alındığı haberi Anadolu Ajansı’na düştü. Saldırıdan 9 saat önce bu hesaptan atılan hesabı kullanan Diyarbakır doğumlu Erhan Ö. (44) ve Suruç doğumlu Mehmet Serdar P. (35) gözaltına alındı. Haberde Erhan Ö’nün bölücü terör örgütünün çok sayıda eylemine katıldığı, daha önce 2 kez gözaltına alındığı belirtildi. Zanlının, söz konusu hesabı birinci derecede bir yakınının telefonu üzerinden kullandığı tespit edildi.

 

MİT’e çalışıyor iddiası

Dün ANF’de yer alan haberde Erhan Ö’nün MİT’e çalıştığı ve havuz medyasında program yapan Balıkçı lakaplı İlhami Işık ile de irtibatlı bir kişi olduğu kaydedildi. Haberde Erhan Ö’nün kimlik bilgilerine de yer verildi.

Mehmet P’nin (35) ise 1997 yılından itibaren Şanlıurfa ve Diyarbakır’da PKK/KCK terör örgütü içinde aktif faaliyet yürüttüğü, zanlının, terör örgütünün illegal internet sitelerinde müstear isimlerle yazılar yazdığı ve haber sitelerinde çalıştığı öne sürüldü.

 

Bomba eğitimi aldı

Haberde, Mehmet P’ye ilişkin şu bilgiler verildi: “Mehmet P’nin 2013 yılında yargılandığı davada, Kobani’de bomba eğitimi aldığının tanık ifadeleriyle kayıtlara geçtiği, 2013-2014 yılları arasında söz konusu davadan dolayı tutuklu kaldığı belirlendi. Zanlının, 7 Haziran seçimlerinde bir siyasi partiden (HDP) aday adayı olduğu da tespit edildi.”

 

Ak troller devrede

Bu haber yayımlanınca gündem yarattı. Sosyal medyada başta Ak troller olmak üzere bir çok kullanıcı, eylemi PKK’nin gerçekleştirdiği yönünde algı oluşturmaya çalıştı. Hatta Erdoğan’ın başdanışmanı Mustafa Varank da gözaltına alının iki kişinin “sicilini” paylaştı. Kulislerde bu haberden sonra hükümetin ikinci bombacı olarak, olayda hayatını kaybedenlerden birinin adını verip, bu kişinin PKK’li olduğunu açıklayacağı öne sürüldü.

 

Üç gözaltı daha

Ancak öğlen saatlerine doğru bu planı bozan bir gelişme yaşandı. Canlı bombaların daha önce emniyetin açıkladığı IŞİD’in 21 kişilik intihar eylemcileri listesinde yer alan Yunus Emre Alagöz ile Ömer Deniz Dündar olduğu belirtildi. Saldırı sonrası bölgede bulunan MOBESE kameralarından ikinci bombacının kimlik bilgilerine de ulaşıldı. DNA testleri de uyuşan Ömer Deniz Dündar’ın, Yunus Emre Alagöz’le Gaziantep’ten Ford Focus ve Citroen marka iki ayrı araçla Ankara’ya geldikleri belirlendi. Saldırı öncesi, Y.Ş. ile birlikte bölgede keşif yaptıkları tespit edilen canlı bombaların, Suriye’den Türkiye’ye geçiş yaptıkları ihtimali üzerinde duruluyor. Kimliklerin tespit edilmesinin ardından dün sabah Gaziantep’te Y.Ş. ile iki aracın sahibi gözaltına alınarak Ankara’ya gönderildi.

 

Bombacının ağabeyi

Terör nitelikli kayıp şahıs olarak aranan Yunus Emre Alagöz, Suruç katliamını yapan Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeydi. Alagöz kardeşler ile Ömer Deniz Dündar, Adıyaman’da İslam Çay Ocağı’na gidip geliyorlardı. Diyarbakır saldırısının tutuklanan faili Orhan Gönder de bu grupla arkadaştı. Adıyamanlı Dokumacı grubuna bağlı olan bu isimler, Suriye’de IŞİD saflarına katılmıştı. Zaman zaman Türkiye’ye dönen bu kişiler, ailelerinin şikâyetlerine karşın ifadeleri alınıp serbest bırakılmıştı. Ömer Deniz Dündar’ın kardeşi de halen Suriye’de IŞİD saflarında savaşıyor ve Türkiye’de canlı bomba olarak aranıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler