Soygunun ‘gaz’ hali

Ankara’da ikamet edenlerin konutlarındaki doğalgaz aboneliğini üzerine almasının zorunlu kılındığı, abonelik işlemlerinde güvence bedeli olarak 460 TL ücret alındığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 31.10.2015 - 07:20
Abone Ol google-news

Doğalgaz hattı bulunan konutlara gelmeyen başlayan bildirim kapsamında doğalgaz aboneliğinin konutta oturan kişinin üzerine olması zorunlu tutulurken, abonelik işlemi sırasında kiracı ya da ev sahiplerinden 460 TL’yi bulan bir ücret alınmaya başlandı. Hayatını kaybetmiş eski abonelerin aynı evde yaşayan yakınlarının bile abone olmaya zorlanması ve bu ücretin alınması akılları karıştırdı.

Başkentte 2008 yılında yaşanan sayaç skandalı yurttaşların cebini boşaltırken, şimdi de konutta oturan herkesin aboneliği üzerine alınması zorunlu kılınarak, abone olan herkesten de “güvence bedeli” adı altında 460 TL’yi bulan ücretler alınmaya başladı. Ankara genelinde son aylarda doğalgaz hattı bulunan bütün konutlara Başkent Doğalgaz tarafından bildirim yapılmaya başlandı.

Abone olmazsan gaz kesilir

Söz konusu bildirimde; doğalgaz hattını kullanan kişinin kişisel bilgilerini güncellemesi, aboneliğin başkası üzerine olmasının usulsüz kullanıma girdiği ifade edilerek, 10 gün içeresinde bilgi güncellemesi işleminin yapılmaması durumunda doğalgazın kesileceği bildirildi. Bu kapsamda aboneliği başka kişilerin üzerine bulunan kiracılar ya da oturduğu konutun tapusunun başkası adına olan ev sahipleri bile aboneliği kendi üzerine almak zorunda kalıyor.

Abonelik işlemi kapsamında konuttaki doğalgaz kullanımına göre güvence bedeli adı altında 460 TL’yi bulan bir ücret talep edilmesi başkentlilerin tepkisini çekti. Aynı konutta babası ya da annesi üzerine kayıtlı olan doğalgaz aboneliğini kendi üzerine almak için başkentliler, söz konusu tutarı ödemek zorunda kalıyor. Abonelik işlemlerinde daha önce taksitlere bölünen 460 TL’yi bulan bedel, Nisan 2015 tarihinden itibaren peşin olarak alınmaya başlandı. Bu durum pek çok doğalgaz kullanıcısının bütçesini sarsarken, hayatını kaybetmiş eski abonelerin aynı evde yaşayan yakınlarından bile bu ücretin alınması akılları karıştırdı.

Başkent Doğalgaz AŞ’nin abone olan herkesten söz konusu ücreti alması; Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) aldığı bir karar kapsamında uygulanıyor. Güvence bedeli adı altında alınan ücretin aboneliğin iptal edilmesi durumunda iade edileceği ifade edilirken, söz konusu bedelin iadesi ancak bir kişinin doğalgaz kullanmamasıyla mümkün oluyor. Başka bir deyişle doğalgaz abonesi olup 460 TL’yi bulan ödemeyi yapan herkes; Ankara’da başka bir konuta taşınsa dahi doğalgaz kullanmaya devam ettiği sürece güvence bedeli iade edilmeden Başkent Doğalgaz’da kalmaya devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler