Dağa taşa TOKİ dikecekler!

AKP, seçim karmaşasından yararlanarak meraları yapılaşmaya açtı. Ot parasını ödeyen, meralara gökdelen dikebilecek.

Yayınlanma: 06.11.2015 - 09:11
Abone Ol google-news

AKP hükümeti, seçim karmaşasından yararlanarak meraların idam fermanına imza attı. Seçimden hemen önceki gün Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle Bakanlar Kurulu'na meraları yapılaşmaya açma yetkisi verildi. Buna göre, mera alanlarında “ot parasını” ödeyen şirketler yapılaşmaya gidebilecek.

Meraları yapılaşmaya açmaya yönelik ilk adım, 1998 yılında atıldı. AKP hükümeti ise 2003 ve 2004'teki hamlelerin ardından betonlaşmanın altyapısını Soma iş katliamının ardından “iş güvenliği” için çıkarılan yasalarla oluşturdu. Bu yasaların arasına sokuşturulan “ilgisiz” maddelerle Torba Yasa'ya dönüştürülen sepetin içinde 4342 sayılı Mera Kanunu'nda yapılan değişiklik de yer aldı. Meraların “amacı dışında” kullanılmasının önü açıldı.

AKP, seçim karmaşasında meraların idam fermanının altına imza attı. 30 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği kapsamında, Bakanlar Kurulu'nca kentsel dönüşüm ya da gelişim alanı olarak belirlenen “1. sınıf mera alanlarına” inşaat yapma izni getirildi. Buralarda inşaat yapmak isteyenler 20 yıllık “ot bedeli” karşılığında yapılaşmaya gidebilecek. Değişikliğin, TOKİ ve birlikte çalıştığı inşaat şirketlerinin de ekmeğine yağ sürdüğü belirtiliyor.

 

OT PARASINA GÖKDELEN

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Bu değişiklikle ot parasını veren meraya gökdelen dikebilecek” diye konuştu. Yeni durumla birlikte özellikle rantın yüksek olduğu İstanbul ve çevresinin daha da talan edileceğini belirten Özden, şunları söyledi:
“Meraların betonlaşmasının yolunu açan düzenlemeyle, 20 yıllık ot parasını yatıran inşaat firmaları, bugüne kadar keçi, koyun ve ineklerin otladığı arazilere kolaylıkla apartman dikebilecekler. Bu kararla birlikte, özellikle İstanbul için söylüyorum, yeşil alanlar, meralar yarın öbür gün inşaat alanlarına dönüşecek. Rantı yüksek yerlerdeki meralarda büyük binalar yapılacağını göreceğiz. Tarım alanlarını, toprakları yok ettikleri gibi meralar da daralacak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler